15 februari 2002

Mercedes-Benz

amsterdams bureau ontwerpt nieuw mercedes-benz museum

15 februari 2002 - Het Amsterdamse ontwerpbureau UN Studio van Ben van Berkel en Caroline Bos, onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de Rotterdamse Erasmusbrug, heeft de eerste prijs gewonnen in een internationale ontwerpwedstrijd voor een nieuw te bouwen Mercedes-Benz museum. De ontwerpbureau's Sejima + Nishizawa uit Tokyo en Angelil Graham Pfenninger Scholl uit Los Angeles eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
AutoCoach

Tien architecten - uit de Verenigde Staten, Japan, Spanje, Nederland, Zwitserland en vijf uit Duitsland - namen deel aan de ontwerpwedstrijd. De opdracht was om een designconcept te ontwikkelen voor het nieuw te bouwen museum, passend in de stedelijke ontwikkeling. Ook de bereikbaarheid van de locatie diende in het ontwerp te worden opgenomen; het nieuwe museum komt tegenover de hoofdingang van de Mercedes-Benz fabriek in Stuttgart-Untertürkheim (D).

De Raad van Bestuur van DaimlerChrysler AG beslist binnenkort of en wanneer het ontwerp van UN Studio uitgevoerd wordt. De tien ingediende ontwerpen zijn van 21 maart tot 21 april te zien in het huidige Mercedes-Benz museum, nu nog gevestigd op het fabrieksterrein in Stuttgart-Untertürkheim. Dit museum, dat volgend jaar zijn 80 jarig bestaan viert, is met 450.000 bezoekers per jaar overigens het best bezochte museum in Stuttgart.

Het nieuwe museum, dat met 20.000 m2 ongeveer drie keer zo groot wordt als het huidige museum, gaat plaats bieden aan een unieke collectie van ruim 150 museumstukken. Het merendeel hiervan bestaat uit personenwagens, maar er is ook aandacht voor bedrijfswagens. De autosportcollectie, die nu wegens ruimtegebrek loopt tot de 70er jaren, wordt in het nieuwe onderkomen fors uitgebreid. Verder zijn er een aula, een bioscoop en een cafetaria opgenomen in het ontwerp.

KwikFit
Dutchlease