Publicatiedatum: 1 augustus 2008
Mercedes-Benz GLK
Autotest

Mercedes-Benz GLK

Scherpe kantjes

Autotest - Een SUV "mag" niet meer. Maar wat niet mag is niet minder aanlokkelijk. In tegendeel! Het machtige gevoel en de stoere uitstraling van een SUV oefenen op velen nog steeds een enorme aantrekkingskracht uit. Daarom introduceert Mercedes nu een compacte SUV. Deze kleinste off-roader van Mercedes zou ondanks de beschaafde afmetingen net zo onoverwinnelijk zijn als de grote modellen. Weet Mercedes-Benz alle sensatie van de grote SUV's te verpakken in de compacte GLK?

Het uiterlijk maakt meteen duidelijk waar het allemaal om draait bij de GLK. Dit is niet de zoveelste modieuze "wanna be" SUV, maar een auto die uitdraagt dat niets te gek is en alles kan. De hoekige vormen zijn afgeleid van de Mercedes G-Klasse en geven ook deze kleine GLK een even onoverwinnelijke uitstraling.

Ook in het interieur is alles recht en hoekig, waarmee de GLK zich duidelijk onderscheidt van de massa. De bestuurder zit nadrukkelijk rechtop en kijkt door een relatief kleine, rechtopstaande voorruit uit over een hoge motorkap. Het zorgt ervoor dat de GLK de sensatie geeft van een onoverwinnelijk voertuig.

Mercedes-Benz GLK
Mercedes-Benz GLK

De ruimte voorin de GLK is prima. Op de achterbank is de ruimte gemiddeld voor een auto van deze omvang. De bagageruimte meet 450 liter, iets beneden gemiddeld in dit segment. Om duidelijk te maken dat ook deze kleinste SUV een echte Mercedes is, is alle gangbare luxe leverbaar. Zo is de achterklep (optioneel) elektrisch bedienbaar. Voor eenvoudig achteruit inparkeren is voorzien in een achteruitrijcamera.

Prestatiedrang

Bij introductie is de GLK leverbaar met twee zescilinder motoren, later volgen lichtere motoren. Een zeventraps automaat (met mogelijkheid tot zelf sequentieel schakelen) is standaard. Voor deze test is gereden met zowel de GLK 350 (3,5 liter zescilinder benzinemotor) als de 320 CDI (3,0 liter zescilinder dieselmotor). Beide veranderen deze beschaafd uitziende SUV in een onvervalst beest.

De motoren reageren zeer gretig op het gas, de benzine-variant net iets scherper. Een voorzichtig tikje op het gas is al voldoende om er met een machtige beweging vandoor te schieten. Voor wie eenmaal heeft geproefd van het overdadige vermogen, is de verleiding groot iedere kans aan te grijpen om het volle motorvermogen keer-op-keer te benutten. Steeds opnieuw klinkt een diep en machtig geluid (ook bij de dieselmotor!) en baant de GLK zich als een bullebak door het verkeer. De diesel is minstens zo uitdagend, maar is nog sterker bij hoge snelheden op de Autobahn.

Mercedes-Benz GLK

Wanneer kalm wordt gereden is de GLK bijzonder stil; zowel rijwind als mechanische geluiden worden tot een minimum beperkt. Dan is het verbruik heel beschaafd voor een auto van deze omvang.

Wegligging

Dankzij "Agility Control" kan de GLK het weggedrag aanpassen aan iedere situatie. De GLK zou dynamisch en sportief sturen op de snelweg en juist extra comfort bieden op binnenwegen.

In de praktijk is het effect van dit systeem gering. De GLK is stevig geveerd, maar toch lijkt de koets door de hoge zit over te hellen in de bocht. In snelle bochten of tijdens een noodstop is bovendien duidelijk merkbaar dat dit een zeer zware auto is en daar verandert slimme elektronica niets aan. Hoe goed de motoren ook presteren, dit is en blijft een terreinauto (alhoewel de GLK technisch gezien gebaseerd is op de C-Klasse).

Mercedes' anti-slip regeling zorgt er voor dat de veiligheid altijd is gewaarborgd. Dit systeem grijpt echter merkbaar eerder en vaker in dan bij conventionele auto's. Op slecht wegdek kan de GLK bij hoge snelheid gaan "stuiteren" waarop het ESP continu kleine correcties uitvoert en dat maakt de auto onrustig. Met name voor passagiers is dit gedrag onprettig.

Mercedes-Benz GLK

Met het optionele sport-pakket wordt de GLK 20 mm verlaagd en zou de wegligging verbeteren. In de praktijk is het verschil met het standaard onderstel gering. Voor menigeen zal vooral het gestroomlijndere uiterlijk van de sport-variant aantrekkelijk zijn. Voor deze rijtest is echter voornamelijk met een off-road variant gereden.

„Dit is geen "softie", dit is letterlijk en figuurlijk een scherpe terreinwagen die van wanten weet!“

Terreinrijden

Iedere GLK is voorzien van permanente vierwielaandrijving en een systeem dat voorkomt dat het motorvermogen naar het lichtst draaiende wiel wordt gestuurd. In het terrein kan het lichtst draaiende wiel in de lucht hangen of hopeloos tollen in los zand. Door het vermogen naar het zwaarst draaiende wiel te sturen, kan de GLK zich zelfs redden uit situaties waarin slechts één wiel grip heeft.

Alhoewel de GLK niet is voorzien van pure off-road techniek, zoals lage gearing of "diff locks", wordt een soortgelijk effect door de elektronica van het optionele "off-road"-pakket bereikt. Dan worden ESP (Elektronisch Stabiliteits Systeem) en ABS (Anti Blokkeer remSysteem) aangepast aan terreinrijden. In de speciale off-road stand reageert het gaspedaal veel minder direct. Daardoor is het eenvoudiger de auto exact tussen slip-en-grip te houden, zoals nodig is voor terreinrijden.

Mercedes-Benz GLK

Bovendien maakt de computer terreinrijden kinderlijk eenvoudig. Om een steile helling te beklimmen volstaat het om vol gas te geven, de computer zorgt ervoor dat het verder allemaal goed komt. Voor het afdalen volstaat het om de afdaalhulp te activeren, de gewenste daalsnelheid te kiezen en de rem los te laten. Daarop daalt de GLK keurig en gecontroleerd af, tot hellingen van 70%!

In de praktijk werken deze systemen prima. De GLK ploegt, dankzij de computer, dapper tegen onwaarschijnlijk steile hellingen op. De computer redt de bestuurder uit situaties waar normaalgesproken de nodige behendigheid voor nodig was geweest. Daarbij is de auto goed aan te voelen en dat maakt het terreinrijden eenvoudiger / leuker.

De bodembescherming kan onwaarschijnlijk zware klappen opvangen en ook wanneer het (te) hevig wordt, blijft de GLK toch onverstoorbaar voortploegen door het terrein. Dit is geen "softie", dit is letterlijk en figuurlijk een scherpe terreinwagen die van wanten weet!

Mercedes-Benz GLK

Conclusie

Weet de Mercedes Benz GLK sensatie en praktische mogelijkheden van de grotere SUV's in een compacte vorm te bundelen? Zeker! Het hoekige uiterlijk maakt de GLK minstens zo spannend als de grotere modellen. Het interieur is een geslaagde mengvorm van diezelfde hoekige vormen met alle luxe die verwacht mag worden van een hedendaagse SUV. Daardoor geeft de GLK echt het gevoel een bijzondere, machtige auto te rijden.

Dat gevoel wordt versterkt door de rijeigenschappen. De GLK gedraagt zich ondanks "Agility Control" op de openbare weg als een terreinauto, niet als een personenauto. Dat betekent nadrukkelijk overhellen in de bocht en duiken bij hard remmen. De GLK rijdt goed, maar is zeker niet de beste stuurmansauto in z'n klasse. In het terrein onderscheidt de GLK zich juist nadrukkelijk van de concurrentie. Hier presteert de GLK zeer verdienstelijk en wordt het spannende uiterlijk in daden omgezet.

plus
  • Zeer capabel off-road
  • Gedrufd en onderscheidend uiterlijk
  • Uitmuntende prestaties met 320 CDI en 350 motor
min
  • Helt over en hobbelt op openbare weg
  • Navigatiesysteem geeft tegenstrijdige instructies