Publicatiedatum: 22 januari 2018
Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet
Autotest

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Open voor innovatie

Autotest - De Mercedes-Benz E-Klasse wordt gekenmerkt door moderne techniek. Als eerste in zijn soort bood de E-Klasse semi-zelfrijdende functies voor nog meer comfort en veiligheid. De nieuwe E-Klasse verscheen eerst in de meest populaire vormen: als sedan en stationcar. Later volgde het pretnummer: de coupé. Nu innoveert ook de ultieme E-Klasse: de cabriolet.

De Mercedes-Benz E-Klasse is een zakenauto bij uitstek. De E-Klasse Cabriolet is echter ook gemaakt om van te genieten en daarom hebben de vormgevers radicale wijzigingen doorgevoerd. Het koetswerk van de cabriolet heeft slechts twee portieren voor een sportieve uitstraling. Met de kap gesloten heeft de cabriolet daarom dezelfde elegante vorm als de E-Klasse Coupé.

Cabriokap

Mercedes-Benz heeft gekozen voor een stoffen kap omdat deze lichter is dan een metalen dak. Dat heeft een gunstig effect op zowel de rijeigenschappen als het verbruik. Bovendien zou een vierpersoons auto zo'n groot dakpaneel vereisen dat de bagageruimte disproportioneel groot zou moeten zijn en dat zou het silhouet van de auto ruïneren. Houd er wel rekening mee dat de toegang tot de bagageruimte van deze E-Klasse Cabrio klein en smal is. Net als bij de alledaagse E-Klasses is de achterbank opklapbaar, waardoor toch grote stukken kunnen worden vervoerd.

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Om met het stoffen dak het comfort te kunnen garanderen dat hoort bij een auto in dit segment, heeft Mercedes-Benz dezelfde techniek toegepast als in de meest luxueuze cabriolet van het merk: de S-Klasse Cabriolet. Het dak is uiteraard geheel elektrisch bedienbaar. Dit kan rijdende tot een snelheid van 50 km/u en kost 20 seconden. In de praktijk valt op dat het openen en sluiten in stilte verloopt; zonder kraken, schuren of mechanische (bij)geluiden.

Met gesloten dak is de Cabriolet vrijwel even stil als de gewone E-Klasse. Er is nauwelijks extra geluid hoorbaar van de rijwind of banden, zelfs niet onder extreme omstandigheden (tijdens de testperiode stond een dag windkracht 11). Echter, er is wel meer geluid hoorbaar van externe bronnen. Bijvoorbeeld in een tunnel zijn de reflecties van het geluid van andere auto's wel degelijk duidelijker hoorbaar dan in een E-Klasse met vast dak.

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Ruimte en comfort

Mercedes-Benz presenteert de E-Klasse als een vierpersoons cabriolet en die claim maakt de auto grotendeels waar. De ruimte achterin is beduidend minder dan die in de E-Klasse sedan en stationcar, maar afhankelijk van het postuur van de inzittenden en de inschikkelijkheid van de bestuurder en bijrijder biedt de cabriolet voldoende ruimte voor vier personen.

Het comfort van die vier personen is onder alle omstandigheden gegarandeerd. Dat is onder andere te danken aan het klimaatcontrolesysteem, dat de effectiviteit aanpast aan een geopend danwel gesloten dak. Bovendien is niet alleen voorin, maar ook achterin stoelverwarming leverbaar.

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet
Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

De voorstoelen zijn te voorzien van een "airscarf": warme lucht uit een opening onder de hoofdsteun blaast warme lucht in de nek van de inzittenden als een sjaal van lucht. Hoe effectief dit is, is afhankelijk van het postuur en de kleding. Wie een warme winterjas draagt, heeft namelijk grote kans dat de kraag de airscarf blokkeert.

De effecten van rijwind en turbulentie in het interieur met geopend dak zijn gemiddeld voor een auto in dit segment.

Innovatie

De bestuurder wordt, net als in iedere andere E-Klasse, verwend met de nodige innovatieve techniek. De E-Klasse straalt die vernieuwing uit dankzij een enorm beeldscherm dat (inclusief sierranden) meer dan de helft van het dashboard bestrijkt. De bestuurder kan de getoonde informatie zelf indelen, eventueel in combinatie met gegevens van een mobiele telefoon (Android Auto of Apple Carplay). Daarbij is een head-up display beschikbaar, zodat de meest essentiële informatie in het blikveld van de bestuurder wordt geprojecteerd.

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Het meest tot de verbeelding sprekend zijn de semi-zelfrijdende functies. Kortgezegd kan de E-Klasse zelf gasgeven, remmen en sturen. Dit werkt in de praktijk heel behoorlijk, maar Mercedes-Benz benadrukt dat het hier slechts een assistent en geen automatische piloot betreft.

„Alle varianten van de E-Klasse bieden het beste op het gebied van semi-zelfrijdende functies, infotainment en veiligheid.“
Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Het is daarom vooral handig dat de auto met de bestuurder "meedenkt". Bij gevaar kan de auto zelf remmen, maar het is beter om dit te gebruiken als een hint aan de bestuurder. Evenzo is het handig dat de auto "meestuurt", waarbij sturen in een veilige richting licht gaat en sturen richting gevaar (i.e. berm of doorgetrokken streep op de weg) juist meer kracht vraagt.

Favoriet van de redactie is het optionele audiosysteem van het merk Burmester. Dit is niet alleen door technici, maar ook door een musicus (de heer Burmester) ontwikkeld. De klank is daarom helder, rijk maar nooit vermoeiend of kunstmatig. Daarbij is het vermogen ruimschoots voldoende om ook te kunnen genieten van de muziek met open dak (of de buitenwereld daar vervolgens ook van meegeniet is aan de discretie van de bestuurder).

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Weggedrag

Om er voor te zorgen dat de Cabriolet meer rijplezier biedt dan een doorsnee E-Klasse, is het onderstel met 15 mm verlaagd. Om te compenseren voor het extra gewicht van het dak en de bijbehorende veiligheidskooi, is een deel van het koetswerk uitgevoerd in aluminium, terwijl dit bij de gewone E-Klasse staal is. Desondanks is de E-Klasse Cabrio 250 kg zwaarder dan een vergelijkbare E-Klasse sedan en dat is in de praktijk merkbaar.

Optioneel zijn dynamische dempers en/of luchtvering beschikbaar, zodat de bestuurder het karakter van de auto kan aanpassen aan zijn of haar stemming. Toch biedt ook het standaard onderstel al een geslaagde mix van comfort en dynamiek.

De E-Klasse Cabriolet is flink gegroeid ten opzichte van het vorige model en dat is met name merkbaar in de stad of op smalle wegen. Daar moet de bestuurder goed opletten om geen randjes mee te pakken of bochtjes af te snijden met de achterwielen. Vanwege de "royale" maatvoering is deze nieuwe E-Klasse daarom op sommige trajecten minder ontspannen om te rijden.

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Motoren

De E-Klasse Cabriolet is leverbaar met dezelfde motoren als de sedan. Dat betekent, dat de cabrio voor het eerst ook beschikbaar is met vierwielaandrijving ("4Matic"). Voor deze test is echter gekozen voor de variant die naar verwachting het meest populair zal worden: de E200. Deze beschikt over een 2.0 liter viercilinder benzinemotor die goed is voor 184 pk / 300 Nm. Dit vermogen wordt via een negentraps automaat, die vrijwel onmerkbaar schakelt, overgebracht op de achterwielen.

De prestaties van de E200 zijn ruim voldoende en nooit heeft de bestuurder het gevoel dat de auto vermogen tekort komt. Echter, om te kunnen presteren moet de E200 zich nadrukkelijk inspannen. Omdat de rust die zo kenmerkend is voor deze auto daarmee wordt doorbroken, voelt dat onprettig. Ook ontbreekt de overmacht of het grootse gevoel dat de E-Klasse Cabriolet wel geeft met zwaardere motoren. De E200 leent zich daarom bij uitstek als toerauto, om in rust en comfort te genieten van de reis én het landschap.

Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet

Conclusie

Een klein jaar nadat Mercedes-Benz de nieuwe E-Klasse introduceerde ("W213"), is het kwartet compleet. Na de sedan, stationcar en coupé is er nu ook een E-Klasse Cabriolet. Alle varianten van de E-Klasse bieden het beste op het gebied van semi-zelfrijdende functies, infotainment en veiligheid.

Als cabriolet is de E-Klasse ook een auto die op de emotie inspeelt. Zakelijke functionaliteit heeft plaatsgemaakt voor een begeerlijk koetswerk, dat zowel in open als gesloten toestand een streling voor het oog is. Dankzij slimme techniek biedt deze cabriolet onder alle weersomstandigheden het comfort dat hoort bij een E-Klasse.

plus
  • Prima rijeigenschappen
  • Innovatieve elektronica
  • Uiterst comfortabel, met dak open en dicht
min
  • Kleine opening laadruimte
  • Weinig innovatieve motoren