12 februari 2004

Mercedes-Benz CLK Cabriolet

Mercedes-Benz CLK-Klasse Cabrio ook comfortabel onder winterse omstandigheden

12 februari 2004 - Dat rijplezier met een cabriolet niet beperkt blijft tot warmere jaargetijden is bewezen tijdens een praktijktest met de Mercedes-Benz CLK-Klasse Cabrio in de besneeuwde Zwitserse Alpen. Bij temperaturen van rond de min 17 graden en met ijzige wind, verrichtten experts van Mercedes-Benz en van de Gesellschaft für Sondermessungen und Ingenieurwesen in Düsseldorf onderzoek met behulp van een thermografische camera. Dit onderzoek werd gedaan om de effectiviteit van de isolatie van het stoffen dak van de CLK-Klasse Cabrio vast te stellen.
AutoCoach

Allereerst werd de temperatuur in het interieur van de Mercedes-Benz op 24 graden ingesteld. Vervolgens richtten de onderzoekers de uiterst gevoelige lens van de thermografische camera op de auto. Binnen een paar seconden verschijnt een kleurenbeeld op het scherm: de camera toont de infraroodstraling, normaliter onzichtbaar voor het menselijk oog, als een kleurenspectrum. Geel, lichtgeel en oranje laten de gebieden zien die de meeste warmte uitstralen. Dit zijn de ramen, het uitlaatsysteem en de grille. Donkerblauw en zwart geven de gebieden weer die de minste warmte uitstralen.

Mercedes-Benz CLK Cabriolet

Het stoffen cabriodak van de CLK behoort tot deze donker gekleurde gebieden, evenals de motorkap en de kofferklep. Dat betekent dat het dak weinig warmte aan de omgeving kwijtraakt. Met andere woorden: het materiaal in het stoffen dak biedt effectieve isolatie voor het interieur en houdt de winterse koude in de CLK-Klasse Cabrio buiten. Detailopnames bevestigen dit. Zelfs de hoeken van het dak, de C-stijl en de bevestigingspunten aan de voorruit zijn donkerblauw of zwart, wat betekent dat er weinig warmte verloren gaat. Volgens experts zijn juist dit de plaatsen waar de isolatie vaak onvoldoende is, zodat de temperatuur binnenin een cabriolet daalt.

De isolatie van de CLK-Klasse Cabrio bestaat uit een 25 millimeter en zes lagen dikke stoffen mat die zich over de gehele oppervlakte van het dak uitstrekt en ook een deel van de C-stijlen en het gedeelte naast de grote achterruit omvat. Dit materiaal geeft niet alleen warmte-isolatie, maar vermindert ook het geluid. Ook de weerbestendige drielaags buitenkant en de binnenbekleding van het dak bieden isolatie.

Mercedes-Benz CLK Cabriolet
XLLease
Dutchlease