9 november 2007
 

Mazda

Mazda tekent contract voor Noors waterstofproject

Autozine
9 november 2007 | Mazda Motor Corporation en HyNor (Hydrogen Road of Norway) zijn een samenwerkingsverband aangegaan op het gebied van waterstof en waterstofauto's. Het contract daartoe werd deze week ondertekend tijdens een ceremonie op de Noorse Ambassade in Tokyo.
AutoCoach
Info

Age Grutle, de Noorse ambassadeur in Japan, Ulf Hafseld, voorzitter van HyNor en Seita Kanai, Director en Senior Managing Executive Officer van Mazda, ondertekenden het contract, dat voorziet in een samenwerking en wederzijdse ondersteuning op het gebied van waterstofprojecten. Onderdeel daarvan is de aanschaf door HyNor van 30 exemplaren van de Mazda RX-8 Hydrogen RE deze zomer. Het is voor Mazda de eerste keer dat deze waterstofauto buiten Japan verkocht zal worden.

Mazda

HyNor is een initiatief van de gezamenlijke Noorse industrie, wat heeft geleid tot de implementatie van een waterstof infrastructuur langs een route van 580 km van Oslo naar Stavanger. Het project omvat alle fasen die noodzakelijk zijn om te komen tot een samenleving op waterstof, aangepast op de lokale situatie. Het omvat tevens allerlei vormen van transport, zoals bussen, taxis en particuliere voertuigen, alsmede verschillende transportsystemen voor in de stad, tussen de steden, op regionaal en zelfs op nationaal niveau. In augustus 2006 was Mazda al betrokken bij de opening van het eerste, door HyNor gebouwde, waterstof tankstation. Daarbij demonstreerde Mazda voor het eerst de Mazda RX-8 Hydrogen RE op de openbare weg buiten Japan.

"Ik ben bijzonder verheugd met de overeenkomst tussen Mazda Motor Corporation en HyNor. Dit akkoord illustreert dat de inspanningen van HyNor om bij te dragen aan de ontwikkeling van op waterstof gebaseerde techniek door Mazda, dat wereldwijd een belangrijke rol op dit gebied speelt, worden onderkend", aldus Age Grutle, ambassadeur voor Noorwegen in Japan. "Het partnerschap tussen Mazda en HyNor is bovendien een stimulans voor de inzet van Noorwegen om de samenwerking met Japan te versterken op het gebied van de ontwikkeling van onderzoek en technologieen om klimaatveranderingen terug te dringen. Onderdeel daarvan is de Hydrogen Society, een samenleving op waterstof. Voor de Noorse ambassade heeft het ondersteunen van dit soort projecten topprioriteit, in nauwe samenwerking met Innovation Norway en de Research Council of Norway".

"Het is de eerste keer dat we een Hydrogen RE buiten Japan verkopen en dat betekent voor ons een belangrijke stap in de geschiedenis van de ontwikkeling van waterstofauto's bij Mazda", aldus Seita Kanai, Director en Senior Managing Executive Officer, verantwoordelijk voor R&D bij Mazda.

Mazda kondigt CX-60 en CX-80 aanMazda kondigt CX-60 en CX-80 aan
7 oktober 2021
Mazda maakt prijzen CX-5 2022 bekendMazda maakt prijzen CX-5 2022 bekend
28 september 2021
Mazda CX-5 aangepast voor modeljaar 2022Mazda CX-5 aangepast voor modeljaar 2022
14 september 2021
Mazda MX-30 nu ook als AdvantageMazda MX-30 nu ook als Advantage
9 september 2021