10 december 2014
 

Mazda

Mazda ontwikkelt bioplastic

Autozine
10 december 2014 | Mazda heeft een op biomateriaal gebaseerd plastic ontwikkeld dat geschikt is voor onderdelen van het exterieur van een auto. Dit nieuwe bioplastic moet Mazda helpen om de impact van zijn producten op het milieu te verlagen. Omdat het nieuwe plastic gefabriceerd wordt met plantaardige materialen, wordt het gebruik van petroleum en de daarbij horende CO2-emissie verlaagd. En aangezien het bioplastic tijdens de fabricage al van een kleur kan worden voorzien en niet hoeft te worden gespoten, beperkt het ook het gebruik en de emissies van vluchtige organische stoffen. Het kleuren van het materiaal geeft de onderdelen een diepe tint en een glad en spiegelend oppervlak van een hogere kwaliteit dan kan worden bereikt met het gebruikelijke spuiten van traditioneel kunststof.
AutoCoach
Info

Mazda is al jarenlang proactief bezig met de ontwikkeling van biomassatechnologieën. Onder de naam "Mazda Biotechmaterial" introduceerde de onderneming als eerste in de auto-industrie hittebestendig en plantaardig bioplastic van hoge sterkte voor interieuronderdelen, als ook 's werelds eerste stoelbekledingen op basis van biomateriaal en volledig gemaakt uit plantaardige vezels. Om geschikt te zijn voor uitwendige gebruik en de harde omgevingsfactoren waaraan deze onderdelen worden blootgesteld moeten bioplastics uitzonderlijk weer-, kras- en crashbestendig zijn.

Mazda

Mazda is er nu in geslaagd om materiaal te maken dat geschikt is voor zowel interieur- als exterieuronderdelen. Het werd verkregen door een optimalisatie van de samenstelling van een zeer vormbaar en duurzaam nieuw bioplastic basismateriaal met additieven en kleurstoffen (waarop octrooi is aangevraagd) en het verbeteren van de vormspecificaties. Dit stelt Mazda in staat om onderdelen te fabriceren die even duurzaam zijn als conventionele, gespoten ABS kunststof onderdelen, maar toch beschikken over een hogere kwaliteit van afwerking en de bijbehorende ontwerpvoordelen.

Het nieuwe bioplastic zal voor het eerst worden gebruikt in het interieur van de nieuwe Mazda MX-5, zoals deze eind van de komende zomer in Nederland zal worden geïntroduceerd. Later zal het ook toegepast worden op exterieuronderdelen van andere productiemodellen. Mazda zal prototypen van Mazda Biotechmaterial onderdelen, gemaakt van het nieuwe bioplastic, tonen op Eco-Products 2014, een milieutechnologiebeurs die morgen zijn deuren in Tokyo opent. Het materiaal werd ontwikkeld in samenwerking met Mitsubishi Chemical Corporation.

Mazda kondigt CX-60 en CX-80 aanMazda kondigt CX-60 en CX-80 aan
7 oktober 2021
Mazda maakt prijzen CX-5 2022 bekendMazda maakt prijzen CX-5 2022 bekend
28 september 2021
Mazda CX-5 aangepast voor modeljaar 2022Mazda CX-5 aangepast voor modeljaar 2022
14 september 2021
Mazda MX-30 nu ook als AdvantageMazda MX-30 nu ook als Advantage
9 september 2021