9 januari 2006
 

Mazda Kabura

Mazda Kabura concept car onthuld

Autozine
9 januari 2006 | Mazda onthulde op de North American International Auto Show in Detroit de Kabura, een concept car die de men wellicht in toekomstige productiemodellen zal terugzien. In plaats van de gebruikelijke 2+2 opstelling heeft de Kabura een 3+1 opstelling, wat resulteert in een comfortabeler interieur zonder dat daar grotere afmetingen of een hoger gewicht tegenover staan.
AutoCoach
Info

Kabura is een Japanse term die werd afgeleid van Kabura-ya, een pijl die na het afschieten een huilend geluid maakt en in het verleden werd gebruikt om het begin van een veldslag in te luiden. Deze eerste pijl staat symbool voor het streven van Mazda om unieke en opwindende stappen te zetten op autotechnisch gebied.

Mazda

De Kabura is niet alleen de eerste compacte coupé van Mazda van de 21e eeuw, maar is ook het eerste project onder leiding van de ontwerpdirecteur van Mazda North American Operations (MNAO), Franz von Holzhausen, sinds februari 2005 in dienst van Mazda. De 37-jarige Von Holzhausen studeerde industriele vormgeving aan de universiteit van Syracuse en studeerde af aan het prestigieuze Art Center College of Design in Pasadena, Californie.

Von Holzhausen: "Bij de Kabura wilden we met behulp van vernieuwende technieken de passie voor het echte autorijden stimuleren. Het is onze bedoeling het marktsegment te prikkelen met opvallende creativiteit. Hoewel we geen directe plannen hebben een productieversie van de Kabura te bouwen, is dit concept meer dan een vingeroefening. Er zijn verschillende innovaties in dit model verwerkt die Mazda in praktijk zou kunnen brengen, als er een werkelijke Zoom-Zoom coupé op stapel zou staan".

Het op de achterwielen overgebrachte vermogen wordt geleverd door een 2.0 literversie van Mazdas alom geprezen DOHC 16-klepper. De auto is voorzien van Bridgestone Potenza banden: 245/35R19 voor en 245/35R20 achter. Hoewel de concept car gebruik maakt van verschillende MX-5 chassiscomponenten, valt de Kabura wat betreft afmetingen tussen de andere sportmodellen MX-5 en RX-8 in.

Mazda

Als de Kabura ooit in productie zou gaan dan blijft dit model waarschijnlijk een op zichzelf staand product, in plaats van een uitbreiding van een bestaande modellenlijn.

Mazda kondigt CX-60 en CX-80 aanMazda kondigt CX-60 en CX-80 aan
7 oktober 2021
Mazda maakt prijzen CX-5 2022 bekendMazda maakt prijzen CX-5 2022 bekend
28 september 2021
Mazda CX-5 aangepast voor modeljaar 2022Mazda CX-5 aangepast voor modeljaar 2022
14 september 2021
Mazda MX-30 nu ook als AdvantageMazda MX-30 nu ook als Advantage
9 september 2021