4 november 2005
Lotus Elise

Lotus Elise

Lotus Else en Exige aangepast voor modeljaar 2006

Autozine
4 november 2005 | Lotus heeft voor de Lotus Elise en Exige tal van wijzigingen doorgevoerd voor de 2006-uitvoeringen van de twee sportwagens. Zo is de standaarduitrusting van zowel de Elise als Exige aanzienlijk uitgebreid en heeft Lotus tal van nieuwe extra's aan de optielijst toegevoegd. Motorisch zijn de Lotus Elise en Exige voor 2006 ongewijzigd gebleven.
AutoCoach

Om te beginnen hebben de Lotus Elise en Exige standaard LED achterlichten gekregen, met geintegreerde reflectoren. Daarmee zorgt Lotus niet alleen voor een gewichtsbesparing van 36%, maar de LED-verlichting vergroot bovendien de veiligheid doordat de achterlichten 0,2 seconden eerder oplichten, wat bij 70 km/u gelijk staat aan de lengte van een Elise. Diezelfde Elise beschikt vanaf nu standaard over Yokohama Neova AD07 LTS banden, die voor extra feedback zorgen. De Exige staat standaard op Advan A048 LTS banden, eveneens afkomstig van Yokohama. Bovendien heeft Lotus de reeks carrosseriekleuren voor de beide modellen uitgebreid, waarmee het totaal aantal mogelijkheden nu op 21 komt, naast de speciale, individuele kleurmogelijkheden. Overigens is er voor de Elise vanaf 2006 ook een nieuwe hardtop leverbaar.

Lotus Elise

In het interieur van de Elise en Exige heeft Lotus vooral aandacht besteed aan het comfort. Zo zijn de twee modellen vanaf nu voorzien van nieuwe raamrubbers, die de geluidsisolatie in het interieur aanzienlijk verbeteren. Daarnaast hebben de twee Lotus-modellen een nieuwe, lichtgewicht pedal box gekregen, met stalen armen en aluminium pads. Deze nieuwe unit beschikt nu over een elektronisch drive-by-wire gaspedaal voor snellere en soepelere reacties. Alle drie de pedalen hebben nu minder travel en zijn dus eenvoudiger en vooral sneller te bedienen.

Centrale deurvergrendeling is vanaf nu standaard en de Elise en Exige hebben allebei een non-lineaire toerenteller gekregen, waarbij de ruimtes tussen 3.000 en 10.000 toeren groter zijn dan bij de lagere toerentallen. Airconditioning is optioneel leverbaar. Eveneens nieuw voor zowel de Elise en Exige is het Lotus Traction Control systeem, dat de auto's in het goede spoor houdt door in te grijpen via het motormanagement wanneer dat noodzakelijk is. Het systeem is uitschakelbaar door een druk op een knop en is vooral bedoeld als aanvulling op de rijprestaties van de bestuurder, in plaats van het rijplezier te bederven. In combinatie met LTC kunnen Lotus-rijders nu ook kiezen voor een Torsen-type limited slip differentieel.

Geheel nieuw zijn de nieuwe ProBax stoelen in de Elise en Exige, die Lotus wereldwijd als eerste autofabrikant levert. Dankzij de welving in de rugleuning zorgen de stoelen er voor dat de natuurlijke kromming van de ruggenwervel gehandhaafd blijft. De stoelen zijn daardoor niet alleen comfortabel, maar zorgen ook nog eens voor een groot medisch voordeel. Deze positie stimuleert namelijk de doorbloeding van het lichaam van de bestuurder, met als gevolg snellere reactietijden, een grotere alertheid en aanzienlijk minder belasting voor de spieren. Testen van Lotus met de nieuwe stoelen hebben aangetoond dat de doorbloeding met 30 procent verbetert ten opzichte van de huidige situatie. Standaard zijn de stoelen met stof bekleed, maar bij de speciale packs is leder standaard.

Lotus Elise

Per modeljaar 2006 introduceert Lotus tevens nieuwe optiepakketten voor de Elise en Exige. Zo is er vanaf nu een Touring Pack leverbaar, met onder meer elektrisch bedienbare ramen, een volledig lederen interieur (Elise) of een zwart suede interieur met leeraccenten voor de Exige, bodem-bekleding, een geavanceerde audiosysteem met CD/MP3 speler en speciale geluids- en temperatuur-isolatie. Het Super Touring Pack voegt daar bovendien airbags voor de bestuurder en passagier aan toe, evenals een met leder bekleed stuurwiel en dito handremgreep en pookknop, speakers in de boven-kant van het dashboard, een startknop voor de motor, een bekerhouder en opbergvak en een speciale mattenset waarin het logo is geborduurd.

Voor de meer op sportiviteit geente Lotus-rijders is er het Sports Pack, met onder meer dubbele oliekoelers en het uitschakelbare Traction Control systeem, een sportonderstel met opgewaardeerde Bilstein dempers en stijvere veren van Eibach, en ultralichte zevenspaaks wielen met Yokohama Neova AD07 LTS banden. Verder voorziet het Sports Pack in sportstoelen, een stalen T45 roll bar en voorbereiding voor de montage van een vierpunts harnas voor op het circuit. Het Super Sports Pack gaat op basis daarvan nog een paar stappen verder, met speciale zevenspaaks 6,5J wielen (een gewichtsbesparing van 1,2 kilo per wiel), een speciale wielophanging voor het circuit, high-performance Yokohama Advan A048 LTS banden en een volgens autosportspecificatie ontworpen T45 roll bar, die in combinatie met de door Lotus Sport ontwikkelde zespunts rolkooi FIA-goedgekeurd is.

Dutchlease
Lotus Elise nu ook als S Cup RLotus Elise nu ook als S Cup R
11 november 2013
Lotus introduceert Elise Special EditionLotus introduceert Elise Special Edition
16 april 2010
Elipo doet mee aan New Energy DemoElipo doet mee aan New Energy Demo
10 augustus 2009
Lotus introduceert Elise SLotus introduceert Elise S
7 juni 2006
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum