Publicatiedatum: 4 januari 2007
Lancia Ypsilon (2003 - 2011)
Autotest

Lancia Ypsilon (2003 - 2011)

Voor haar

Autotest - Samen een auto uitkiezen is een opmerkelijke gebeurtenis. Hij kijkt naar paardenkrachten, gadgets en prestaties. Zij kijkt naar comfort, vormgeving en veiligheid. Speciaal voor haar heeft Lancia de Ypsilon: een compacte auto met de luxe, het comfort en de verfijning van een Italiaans raspaard.

Reden voor deze test is de recente facelift die de Ypsilon heeft ondergaan. Het huidige model is sinds 2003 op de markt en nu ziet de Italiaanse fabrikant aanleiding voor een verjongingskuur. Die begint, hoe kan het ook anders bij een Italiaan, met het uiterlijk. De grille en koplampen zijn scherper en moderner geworden. Ieder uitrustingsniveau kreeg een sterker karakter.

Op de foto

Dat geldt met name voor de hier gereden "Platino"-uitvoering, de chicste variant. De testauto is als extra uitgevoerd in "B-colore" lak met zijkanten in gedistingeerd beige en het dak plus de achterklep in warm wijnrood. De verchroomde grille en hoog opgetrokken koplampen geven dit stadsautootje een voorname uitstraling.

Deze chique Ypsilon is het rijdende bewijs dat Italianen als geen ander kleine auto's kunnen bouwen die ook nog eens geweldig begeerlijk zijn. Wanneer tijdens de testrit fotostops worden gemaakt, zijn het louter dames die geïnteresseerd komen vragen waarom deze auto wordt gefotografeerd en wat voor leuk autootje het eigenlijk is.

Lancia Ypsilon (2003 - 2011)

Interieur

Het interieur is echter nog veel leuker dan het exterieur. De stoelen en de achterbank zijn in "Platino"-uitvoering standaard bekleed met leder. Dat leder heeft dezelfde tinten als de buitenkant van de auto: wijnrode randen met een beige rugleuning en zitvlak. Helaas zitten de stoelen niet zo goed als ze er uitzien. De zittingen zijn te kort en de hoofdsteunen kunnen niet hoog genoeg om daadwerkelijk een bijdrage te leveren aan de veiligheid (afhankelijk van het postuur van de bestuurder).

De hoofdruimte in deze kleinste Lancia is juist enorm: zelfs lange bestuurders passen met een hoge hoed op achter het stuur. Ook de ruimte op de (verschuifbare) achterbank en de bagageruimte zijn bovengemiddeld groot voor een auto in dit segment.

De tinten van het zitmeubilair komen terug in de deurbekleding en het dashboard. Alle knoppen en displays zijn centraal geplaatst op een metaalkleurige achtergrond. Dat geeft een opgeruimde indruk en is bovendien uiterst praktisch. Het is makkelijker voor het oog om eerst te focussen op het verkeer ver voor de auto en daarna op de snelheidsmeter ver van de bestuurder, dan eerst op het verkeer veraf en dan op de snelheidsmeter vlak achter het stuurwiel.

Onder de klokken zijn het audiosysteem en de bediening van het links/rechts gescheiden (!) klimaatcontrolesysteem te vinden. Optioneel voorziet Lancia de Ypsilon van het "Blue & Me" systeem waarmee de MP3-speler en telefoon kunnen worden gekoppeld.

Lancia Ypsilon (2003 - 2011)
Lancia Ypsilon (2003 - 2011)

Toch is het niet de complete uitrusting, maar de aandacht voor detail die tekenend is voor de Ypsilon. Op ieder moment van iedere rit weet dit Italiaantje de bestuurder (m/v) het bevoorrechte gevoel te geven in een bijzondere auto te rijden. De versnellingshendel is gevat in zwart leder, de knop is uitgevoerd in gebroken wit met een motief dat doet denken aan ivoor. De hoofdsteunen worden gesierd door geborduurde Ypsilon-logo's. Het stuurwiel is bekleed met zacht leder. De klokken zijn voorzien van verchroomde ringen. De aankleding en afwerking doen niet onder voor die van beduidend duurdere prestige-auto's!

Lancia Ypsilon (2003 - 2011)

Weggedrag

Ook de techniek is gericht op comfort en gemak, alsof de Ypsilon een grote luxe reisauto is. Dit was echter al het geval bij de "oude" Ypsilon. Daarom zijn de technische aanpassingen gering. Toch lag juist hier een kans om de Ypsilon belangrijk op te waarderen.

Omdat de nadruk ligt op comfort, is de Ypsilon zeer zacht geveerd. Vooral in de stad is dat prettig, want de Ypsilon zoeft over verkeersdrempels en slechte wegen alsof het een echte limousine is. In snel genomen bochten of bij korte stuurbewegingen helt de auto echter nadrukkelijk over. De besturing is licht en indirect, zodat de bestuurder nauwelijks gevoel heeft met de voorwielen.

In extreme situaties glijdt de Ypsilon eerder over de voorwielen weg dan andere auto's en is de Ypsilon lastiger te corrigeren. Met de huidige stand van de techniek had Lancia het comfort kunnen behouden en toch meer levendigheid en veiligheid kunnen bieden. Een elektronisch stabiliteits programma ("ESP") is als optie leverbaar en in dit geval zeer aan te bevelen.

Het zachte onderstel zorgt er ook voor dat de Ypsilon bij een plotselinge noodstop flink in de veren duikt, maar het remvermogen is meer dan voldoende.

Motoren

De Ypsilon is leverbaar met een 1.2 of 1.4 liter benzinemotor. Voor de echte kilometervreters is een recent verbeterde 1.3 liter diesel beschikbaar, maar de benzinemotoren zijn zo zuinig dat de dieselmotor pas terug wordt verdiend bij 75.000 km per jaar.

De testauto is voorzien van de 1.4 liter benzinemotor met 4 kleppen per cilinder (er is ook een iets voordeligere, maar minder geraffineerde variant met 2 kleppen per cilinder). Het karakter van die motor past perfect bij de auto. De 95 pk sterke krachtbron is stil en vooral soepel. Opnieuw geeft de Ypsilon daarmee het gevoel van een grotere, luxe auto.

De prestaties zijn bij lage toeren echter matig. Pas boven de 4.500 toeren per minuut komt de krachtbron echt tot leven en is de "Ypsilon 1.4 16v" een vlotte, levendige stadsauto. Deze sterkste motor op de prijslijst is bovendien gekoppeld aan een zesversnellingsbak waarmee de Ypsilon ook op de snelweg opvallend stil (en zuinig!) is.

Conclusie

De Lancia Ypsilon is altijd het stijlvolle buitenbeentje geweest voor wie wel luxe en comfort zoekt, maar geen grote dure auto wil rijden. Vooral vrouwen vallen massaal voor deze charmante Italiaan.

Lancia heeft met de Ypsilon zeer nadrukkelijk gekozen voor comfort, wat vooral prettig is in stadsverkeer en op slechte wegen. Dit comfort gaat echter ten koste van de wegligging en vooral de controleerbaarheid op hoge snelheid. De facelift heeft vooral betrekking op het uiterlijk en de uitrusting die voor 2007 naar een nog hoger plan zijn getild.

plus
  • Ruim
  • Fraaie vormgeving
  • Luxueus en comfortabel
min
  • Zacht onderstel
  • Matige prestaties
  • Kleine voorstoelen