5 maart 2013
 

Lamborghini Veneno

Lamborghini viert 50-jarig jubileum met Veneno

Autozine
5 maart 2013 | Ter ere van zijn 50-jarige jubileum introduceert Lamborghini de Veneno, een 750 pk sterke racewagen die is toegelaten voor de openbare weg. In totaal worden drie exemplaren gemaakt. Deze zijn al verkocht. De Veneno is voor het eerst te zien op de autotentoonstelling van Genève.
Info

Het uiterlijk van de Veneno is volledig gedicteerd door aerodynamische efficiency. Downforce en optimale koeling voor de motor waren bij de ontwikkeling de sleutelwoorden en dat komt tot uiting in elk detail. Tegelijkertijd zorgen messcherpe lijnen en extreme proporties er voor dat de Veneno direct herkenbaar is als Lamborghini. Ook de vleugeldeuren en karakteristieke koplamp- en achterlichtunits dragen daar aan bij.

Lamborghini

De Veneno heeft een monocoque van met koolstofvezel versterkte kunststof (CRFP – carbonfiber reinforced polymer). Deze is grotendeels identiek aan die van de Aventador en bepaalde delen ervan zijn zichtbaar in het interieur. Ook alle carrosseriedelen zijn gemaakt van lichtgewicht CRFP. Het interieur is grotendeels afgewerkt met CarbonSkin, een soepel en licht materiaal op carbonfiber-basis dat perfect past bij de uitstraling van de Veneno.

Zelfs de stoelen bestaan grotendeels uit lichtgewicht materiaal: het door Lamborghini gepatenteerde 'Forged Composite'. Het totaalgewicht van de Veneno bedraagt 1.450 kg. Daarmee is hij 125 kg lichter dan de Aventador.

Lamborghini

De 6,5-liter V12 van de Veneno levert een vermogen van 750 pk. De vermogen-gewichtverhouding komt daarmee op 1,93 kg per pk. De motor is gekoppeld aan de 7-traps ISR-transmissie. Deze schakelt mede dankzij de dubbele koppeling extreem snel. Evenals de Aventador beschikt de Veneno over permanente vierwielaandrijving. De Veneno sprint in 2,8 seconden van 0-100 km/h en de topsnelheid bedraagt 355 km/h.

Ter ere van het 50-jarige jubileum van het merk bouwt Lamborghini in totaal drie Veneno's. De prijs bedraagt 3 miljoen euro (excl. belastingen). Alle drie exemplaren zijn al verkocht en worden in de loop van dit jaar afgeleverd. Veneno '‘nummer 0' is te zien op de autotentoonstelling van Genève. Deze auto blijft in het bezit van de fabriek.

Lamborghini
XLLease
Lamborghini Huracan Performante SpyderLamborghini Huracan Performante Spyder
6 maart 2018
Lamborghini introduceert UrusLamborghini introduceert Urus
4 december 2017
Lamborghini introduceert Huracan SpyderLamborghini introduceert Huracan Spyder
15 september 2015
Lamborghini kondigt SUV aanLamborghini kondigt SUV aan
28 mei 2015