2 april 2015
Kia Optima

Kia Optima

Nieuwe Kia Optima debuteert op New York International Auto Show

Autozine
2 april 2015 | Vijf jaar geleden introduceerde Kia Motors America (KMA) tijdens de New York International Auto Show de vernieuwde Optima. Deze Optima was toonaangevend voor de nieuwe designstrategie van Kia. Vandaag introduceert Kia de nieuwe generatie Optima, die met meer aandacht voor detail, vormgeving en meer geavanceerde technologie├źn, het merk verder volwassen moet maken.

Op zoek naar een Kia Optima?
bynco heeft er 4 vanaf € 19.245,-

Kia Optima

De Optima, die werd ontworpen onder leiding van President en Chief Design Officer Peter Schreyer heeft zijn moderne en direct herkenbare designkenmerken behouden, maar heeft een langer, breder en stijver chassis gekregen voor meer binnenruimte. Daarnaast zijn ook de wegligging en het rijgedrag verder verbeterd.

Kia Optima

Vloeiende carrosserielijnen en een moderne architectuur waren bepalende factoren bij het ontwerp van de nieuwe Optima, waarbij de ontwerpers de Europese identiteit hebben behouden. Dit resulteert in een sedan met een sportief exterieur met afmetingen die zijn toegenomen. De wielbasis is vergroot naar 2.805 millimeter (toename 10 millimeter) en de breedte is met 25 millimeter toegenomen naar 1.860 millimeter. De grotere afmetingen zorgen onder andere voor: meer  hoofd- en schouderruimte, meer beenruimte achterin en een grotere kofferruimte. 

De voorkant van de Optima wordt gekenmerkt door koplampen die ver doorlopen in de voorste spatschermen en toont een sterke gelijkenis met het front van de nieuwe Sorento. 

Het silhouet van de raampartij heeft een teruglopende A-stijl en neergaande C-stijl die de Optima zijn sportsedan uitstraling verleent. Net als zijn voorganger heeft de nieuwe Optima een hogere achterklep en de LED-achterlichten die de achterkant van de auto een eigentijdse uitstraling geven. Afhankelijk van de markt en de specificaties heeft de nieuwe Optima licht-aluminium wielen die in afmetingen variëren van 16 tot 18 inch. 

Het interieur van de Optima is in vergelijking met de vorige generatie ruimer en comfortabeler, met innovatieve en functionele voorzieningen en hoogwaardiger materiaal. Voor de Optima is gebruik gemaakt van zachte materialen in het gehele passagierscompartiment. Het dashboard en de deuren zijn afgewerkt met sierstiksels en in het interieur zijn, afhankelijk van de uitvoering, metalen accenten terug te vinden. Verder is het instrumentenpaneel overzichtelijker gemaakt en beter te bedienen door de bedieningsknoppen en -schakelaars te hergroeperen en te verminderen.

Kia Optima

Bij het interieurontwerp is veel aandacht geschonken aan het zitcomfort. Stijvere stoelframes verminderen trillingen en de schuimen vullingen geven meer steun. Voor extra comfort zijn elektrisch te verstellen, verwarmde en gekoelde voorstoelen leverbaar.

Ook bij de Optima worden een uitgebreide reeks van geavanceerde technologieën en voorzieningen aangeboden. Leverbaar op iedere Optima is onder andere een achteruitrijcamera en afhankelijk van de markt wordt ook een 360-graden Around View Monitor leverbaar. Andere technologieën zijn Advanced Smart Cruise Control (SCC), Blind Spot Detection (BSD), Rear Cross Traffic Alert (RCTA) en Autonomous Emergency Braking (AEB). Dit laatste systeem zorgt ervoor dat onder bepaalde omstandigheden de auto tot volledige stilstand wordt gebracht om een mogelijke botsing te voorkomen of om schade te beperken. 

Het AEB-systeem van de Optima detecteert voetgangers waardoor de veiligheid verder wordt verhoogd. Net als bij andere Kia-modellen die zijn voorzien van deze technologieën (o.a. Sorento) zijn deze ontworpen om het autorijden veiliger en eenvoudiger te maken.

De Kia Optima wordt voorzien van de informatietechnologie van TomTom die voorziet in real-time informatie om de veiligheid en het comfort van bestuurders tijdens iedere rit te vergroten. De serviceverlening van TomTom helpt Kia-rijders om tijd te besparen door de snelste route te kiezen en gebruik te maken van de meest actuele verkeersinformatie. De bestuurders ontvangen ook informatie over vaste en mobiele snelheidscamera's, over winkels, dienstverlenende organisaties en weersverwachtingen.

Kia Optima
AutoCoach

Voor de eerste keer leverbaar op een Kia-model zijn Bi-function HID koplampen met Dynamic Bending Lamps (DBL) en High Beam Assist (HBA), dat tegemoetkomend verkeer opmerkt en automatisch van groot naar gedimd licht schakelt totdat de tegenligger is gepasseerd.

De nieuwe Optima heeft een stevige carrosserie en is vervaardigd van hoogwaardig staal. De body rust op een chassis dat stijver en duurzamer is dankzij de toepassing van Advanced High Strength Steel (AHSS). Ruim de helft van het koetswerk is gemaakt van AHSS, een toename van 150% vergeleken met zijn voorganger. Door 450% meer lijmmiddelen te gebruiken is de NVH (Noise, Vibration and Harshness) aanzienlijk verbeterd en is de structurele stijfheid vergroot. Ook is 350% meer heetgeperst staal gebruikt voor de nieuwe Optima, waardoor nog meer bescherming wordt geboden bij een aanrijding en de rijdynamiek verbetert.

Aanvullende innovaties zijn toegepast om NVH te verminderen, het gewicht te verlagen en de aerodynamica te verbeteren. De Optima is de eerste Kia met een ophanging voor het panoramische zonnedak die is vervaardigd van met koolstofvezel versterkt plastic, waardoor het gewicht is verminderd en het zwaartepunt is verlaagd. De bevestigingen van de motor, de carrosseriepanelen en de wielen zijn stijver geworden en zorgen voor minder trillingen, motorgeluid en weggeluiden. 

Het verbeteren van het weggedrag en de handling was een primaire doelstelling van de ontwerpers. Het chassis is lichter en stijver geworden waardoor er een aanzienlijke verbetering in de stuurresponse, stabiliteit bij hoge snelheden en handling ontstaat. Door een geoptimaliseerde geometrie van de wielophanging is het rijgedrag op oneffen wegen versoepeld. Ook grotere, dubbele wieldraagarmen achter dragen bij aan de verbeterde rijdynamiek. Het Rack-mounted Motor Driven Power Steering (R-MDPS) vervangt het huidige systeem dat op de stuurkolom is gemonteerd, wat ook bijdraagt voor een verbeterde stuurresponse.

Kia Optima

De nieuwe Optima komt eind 2015 naar Nederland en wordt leverbaar met een reeks van motoren en transmissies die een perfecte balans vormen tussen sportiviteit en een gunstig brandstofverbruik. De (voorwiel aangedreven) motoren zijn geoptimaliseerd voor een lager brandstofverbruik en grotere prestaties. Het koppel komt al vrij bij lage toerentallen wat de rijkwaliteiten flink verbeterd. Nadere informatie over de Kia Optima en de Europese specificaties en  motoren worden later dit jaar bekend gemaakt. Net als zijn voorganger wordt de Optima voor de Europese markt gebouwd in de Kia-fabriek in Hwasung, Zuid-Korea.

IkWilVanMijnAutoAf
Kia maakt prijs Optima hybrid bekendKia maakt prijs Optima hybrid bekend
29 augustus 2016
Kia Optima hybrid debuteert in GeneveKia Optima hybrid debuteert in Geneve
17 februari 2016
Kia toont nieuwe Optima Plug-in HybridKia toont nieuwe Optima Plug-in Hybrid
11 februari 2016
Nieuwe Kia Optima krijgt hybride motorNieuwe Kia Optima krijgt hybride motor
16 november 2015
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum