11 maart 2003
 

Kia Opirus

Kia mikt op topklasse met Opirus

Autozine
11 maart 2003 | Kia wil met de Opirus voet aan de grond krijgen in de topklasse. Het model vertegenwoordigt het beste dat Kia op dit moment te bieden heeft. Naast een veel luxe in het interieur beschikt de Opirus over een 3.5 liter V6 motor en een eigen voorkomen.

Grote ronde koplampen en de verstralers onderstrepen de familieband met de Magentis. Voor het onderscheid met dit model zorgt onder meer de imponerende grille die is voorzien van een prominente middenstijl van waaruit vijf horizontale lamellen lopen. Een chroomafwerking geeft de voorzijde van de Opirus een onmiskenbaar cachet. En profil heeft de Opirus een opvallende lijn. De daklijn loopt vrij ver door om ter hoogte van de achterruit met een boog naar beneden af te lopen. Hierdoor wordt extra hoofdruimte verkregen voor de achterpassagiers, belangrijk in dit segment. Over het midden van de portieren en de voor- en achterbumpers loopt een chroomstrip. Hetzelfde edelstaal is terug te vinden in de omlijsting van de portierruiten. In het kofferdeksel is een nagenoeg onzichtbare spoiler verwerkt. Wie deze gewelfde kofferdeksel opent, wordt getrakteerd op een bagageruimte van 440 liter.

Kia Opirus

De toon van luxe en elegantie van het exterieur wordt voortgezet in het interieur. Een houtstrip langs het dashboard verbindt beide portieren met elkaar. Uiteraard is alle gangbare luxe vertegenwoordigd in de Opirus. Zo beschikt dit model over een gescheiden airconditioning met automatische temperatuurregeling, een automatisch dimmende binnenspiegel, een regensensor, elektrisch verstelbare voorstoelen met geheugenfunctie, verwarmbare stoelen (zowel voor- als achterin) en lederen bekleding. In het stuurwiel is de bediening van de cruise control geintegreerd. Voor gemakkelijk parkeren is de Opirus aan de achterzijde uitgerust met vier parkeersensoren. Als enige optie is een zonnedak leverbaar. Voor de geluidsbeleving heeft het gerenommeerde Amerikaanse bedrijf Infinity speciaal voor deze Kia een geluidsinstallatie ontworpen, bestaande uit acht speakers, waaronder een woofer.

Kia levert het model uitsluitend met een 198 pk sterke V6-benzinemotor met een inhoud van 3,5 liter. De topsnelheid is 220 km/uur. Accelereren van 0 tot 100 km/uur neemt 9,2 seconden in beslag. De krachtbron is gekoppeld aan een automatische vijftrapstransmissie. Het is ook mogelijk om deze handmatig te schakelen. Door de versnellingspook te verzetten, schakelt de automaat over op manuele bediening. Een voorwaartse beweging van de pook volstaat om een versnelling op te schakelen, bij een omgekeerde beweging schakelt de bak een verzet terug. Een elektronische beveiliging voorkomt motorschade door verkeerd schakelen. Het onderstel is afgestemd op comfort. Gasdempers filteren de oneffenheden in de weg voor een rustige rit. Bovendien moeten deze dempers zorgen voor een minimalisering van de afrolgeluiden in het interieur. Met behulp van een knop naast de versnellingspook kan ook worden gekozen voor een sportievere afstelling van het onderstel. Het ECS-systeem moet ervoor zorgen dat de auto niet gaat duiken of rollen tijdens hevig accelereren of vertragen.

Binnenkort start de uitlevering van de Kia Opirus. Jaarlijks worden er 35.000 geproduceerd, wat meteen een indicatie geeft van de verwachte afzet. In 2006 zal de productie naar verwachting gestegen zijn tot 70.000 voertuigen.

KwikFit
Kia presenteert de nieuwe OpirusKia presenteert de nieuwe Opirus
29 september 2006
Kia onthult nieuw Opirus 2007 topmodelKia onthult nieuw Opirus 2007 topmodel
3 augustus 2006
Kia Opirus vanaf september in NederlandKia Opirus vanaf september in Nederland
27 juni 2003
 

Info

Techniek

Prijs

Forum