11 september 2007
Kia Cee'd (2007 - 2012)

Kia Eco Cee'd

Kia toont eco-vriendelijke conceptauto

Autozine
11 september 2007 | Tijdens de Frankfurt International Motor Show, die deze week haar poorten opent, beleeft een nieuwe green-performance conceptauto van Kia zijn wereldpremiere. De nieuwe conceptauto, met als typeaanduiding Eco-cee'd, is een doorontwikkeling van de cee'd en streeft er naar een gunstiger brandstofverbruik en een lagere emissie te realiseren.

De nieuwe Eco-cee'd conceptauto is gebaseerd op de driedeurs Pro-cee'd en heeft als krachtbron een 1,6-liter CRDi-dieselmotor. Hij is ontworpen om het "green-performance" potentieel van een standaardmodel te vergroten. De combinatie van enkele modificaties aan de standaardauto heeft geresulteerd in een verbeterd brandstofverbruik (3.9 liter / 100 km).

Kia Cee'd (2007 - 2012)

Er is een aantal maatregelen getroffen om het brandstofverbruik te optimaliseren en de emissies terug te brengen, zoals een verlaagde turbodruk, een verbeterde timing van het inspuitmoment, de gewijzigde hoeveelheid restgas in de cilinder en een reductie van de interne wrijving. Al deze maatregelen hebben de werking van de motor verbeterd, waardoor het brandstofverbruik kon worden teruggebracht, net zoals de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Vergeleken met de huidige standaard ceed is het brandstofgebruik teruggebracht met ongeveer 0.8 liter / 100km (17 procent) en de CO2-emissie met 20 g/km.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de aerodynamische veranderingen en de motorische verbeteringen is de Eco-cee'd uitgerust met Kias nieuwe ISG-systeem (Idle Stop&Go), dat onder meer is voorzien van het in samenwerking met Bosch ontwikkelde Smart Battery Power Management. Dit systeem zorgt er automatisch voor dat de accu wordt opgeladen tijdens het minderen van snelheid; ook wordt de motor automatisch uitgeschakeld wanneer de auto stilstaat en de motor stationair loopt. Wanneer er in het drukke stadsverkeer wordt gereden zorgt het stop-start ISG-systeem er voor dat het brandstofverbruik en de emissies aanzienlijk afnemen.

Een slimme startmotor die is verbonden met de ECU houdt voortdurend de bewegingen van de auto in de gaten. Wanneer de auto bijvoorbeeld tot stilstand komt voor een rood stoplicht, verzamelt de ECU allerlei gegevens van diverse controlesystemen, waarna hij bepaalt of het zinvol is om de motor uit te schakelen. Wanneer trouwens om welke reden dan ook de accu niet voldoende capaciteit heeft om de motor te starten, wordt het Stop&Go-programma onmiddellijk onderbroken door het systeem. Wanneer de eerste versnelling wordt ingeschakeld start de motor automatisch.

De Eco-ceed concepauto is uitgerust met een nieuwe zesversnellingsbak in plaats van de vijfbak op de standaard ceed en profiteert van de gewijzigde overbrengverhoudingen. Hogere verhoudingen voor de vierde, vijfde en zesde gangwissel verlagen de motortoerentallen wanneer met een zelfde snelheid wordt gereden. Hierdoor wordt het brandstofgebruik met name teruggebracht wanneer de rit over snelwegen voert. Voor de eerste, tweede en derde versnelling zijn de overbrengverhoudingen ongewijzigd gebleven. Hierdoor is het acceleratievermogen van de normale cee'd behouden gebleven voor de Eco-cee'd.

De gunstige emissiecijfers van de Eco-cee'd zijn grotendeels het resultaat van verbeterde aerodynamische voorzieningen. Deze verlagen de luchtweerstand van Cd 0.33 (voor zowel de standaard vijfdeurs ceed als de driedeurs Pro-ceed) naar Cd 0.29, wat overeenkomt met een verbetering van 11 procent. Waar het standaard koetswerk van de ceed al behoorlijk glad is met betrekking tot de windgeleiding, dragen enkele aanpassingen fiks bij aan verlaging van de luchtweerstand. Zoals het met 15 mm verlagen van de ophanging, het aanbrengen van afdekking onder de auto en kunststof spatbordranden met spoiler lips waardoor de luchtstroom rond de wielen minder weerstand ondervindt. Een speciale grille aan de voorzijde zorgt er voor dat de luchtstroom beter over de auto wordt geleid.

Tot slot is de Eco-ceed uitgerust met lage weerstand Michelin Energy 205/50 R17 banden, die zijn gemonteerd op speciale lichtaluminium wielen, die bijdragen aan een stabielere luchtstroom langs de zijkanten van de auto. De Eco-ceed is uitgerust met een bandenreparatieset in plaats van de gebruikelijke thuiskomer om gewicht te besparen.

KwikFit
Kia roept Cee'd terugKia roept Cee'd terug
14 juni 2010
Kia Cee'd leverbaar met Traveller PackKia Cee'd leverbaar met Traveller Pack
11 juni 2010
Facelift voor Kia cee'dFacelift voor Kia cee'd
13 juli 2009
Kia introduceert cee'd ISGKia introduceert cee'd ISG
30 december 2008
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum