22 oktober 2007
Kia Cee'd (2007 - 2012)

Kia Cee'd Eco

Kia brengt eco versies van de Cee'd op de markt

Autozine
22 oktober 2007 | Kia Motors heeft bevestigd dat vanaf begin 2009 eco versies van de Kia Cee'd aan het modelprogramma zullen worden toegevoegd. De nieuwe eco versies van de Kia Cee'd zijn gebaseerd op de green-performance eco_Cee'd conceptauto, die eerder dit jaar voor het eerst werd getoond tijdens de IAA autoshow in Frankfurt. Deze nieuwe Cee'd-versies moeten een gunstiger brandstofverbruik en een lagere emissie realiseren, terwijl de prestaties op hetzelfde niveau liggen.
AutoCoach

De technologie uit de eco_Cee'd conceptauto zullen terug te vinden zijn in de serie-productiemodellen van de nieuwe eco reeks. Deze zullen vanaf december 2008 worden geproduceerd in de fabriek in Zilina in Slowakije.

Kia Cee'd (2007 - 2012)

De conceptauto op de IAA was gebaseerd op de nieuwe driedeurs Kia Pro-Cee'd hatchback, uitgerust met een 1.6-liter CRDi dieselmotor. Deze was voorzien van enkele modificaties en extra uitrusting ten opzichte van de basisuitvoering. Het resultaat was een verlaging van het brandstofverbruik met 17% (verminderd slechts 3,9 liter per 100 km) en een lagere CO2 uitstoot (104 g/km, verlaagd met 8,4%).

De prestatie-, gebruiks- en emissiecijfers van de conceptauto waren grotendeels het resultaat van ingrijpend verbeterde aerodynamische voorzieningen, die de luchtweerstand van Cd 0,33 terugbrachten naar Cd 0,29, wat overeenkomt met een verbetering van 11%.

Op basis van tests in de windtunnel hebben de ontwikkelingsingenieurs van Kia de wielophanging van de conceptauto verlaagd en bodemplaten voor, midden en achter onder de auto aangebracht. Ook zijn aan de wielkastranden spoiler lips gemonteerd evenals een gewijzigde voorgrille voor een betere windgeleiding. Tenslotte worden ook nog Michelin banden gebruikt met een zeer lage rolweerstand, gemonteerd op speciale 17-inch lichtaluminium wielen, die zorgen voor minimale luchtwervelingen aan de zijkant van de auto.

De motoren voor de eco Cee'd-modellen zullen voldoen aan de Euro 5 emissie-regelgeving die in januari 2011 van kracht wordt. De veranderingen aan de motor van de conceptauto die ook worden aangebracht in die van de eco Cee'd-reeks, zullen resulteren in een zo gunstig mogelijk brandstofverbruik en een verlaging van de CO2 uitstoot. Tot die modificaties behoren: een verlaagde turbodruk bij de diesel-uitvoeringen, verbeterde timing van de brandstofinjectie, een gewijzigde verhouding van de restgassen en een vermindering van de wrijving in de motor.

Om maximaal gebruik te kunnen maken van de verbeteringen van de aerodynamica en in de aandrijflijn, zullen de nieuwe eco Cee'd-modellen worden uitgerust met Kia's nieuwe ISG (Idle Stop&Go) systeem, met onder andere het Smart Battery Power Management. Dit systeem heeft repuceratieremmen, die tijdens het afremmen automatisch de accu opladen. Wanneer de auto stilstaat en de motor stationair draait wordt de motor automatisch uitgezet zodat er niet onnodig brandstof wordt verbruikt in het stadsverkeer waarbij een auto veel stilstaat. Ook wordt daardoor de emissie verminderd.

Alle nieuwe eco Cee'd-modellen zullen worden uitgerust met een nieuwe hand-geschakelde zesversnellingsbak in plaats van de vijfbak die nu wordt gemonteerd. Hogere overbrengingsverhoudingen voor de vierde, vijfde en zesde versnelling zullen een positieve invloed hebben op het brandstofverbruik bij het rijden op de snelweg. De eerste, tweede en derde versnelling behouden de standaard overbrengingen om er voor te zorgen dat de prestaties bij acceleratie vanuit stilstand dezelfde zijn als die van de normale Cee'd. Teneinde te garanderen dat de motor en de transmissie van de eco Cee'd-modellen altijd zo efficient mogelijk functioneren, zal een door een ECU aangestuurde Shift Indicator geplaatst worden in het instrumentenpaneel. Deze indicator geeft de meest geschikte versnelling aan voor de snelheid waarop dat moment wordt gereden.

IkWilVanMijnAutoAf
Kia roept Cee'd terugKia roept Cee'd terug
14 juni 2010
Kia Cee'd leverbaar met Traveller PackKia Cee'd leverbaar met Traveller Pack
11 juni 2010
Facelift voor Kia cee'dFacelift voor Kia cee'd
13 juli 2009
Kia introduceert cee'd ISGKia introduceert cee'd ISG
30 december 2008
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum