29 september 2010
 

Jaguar C-X75

Jaguar onthult C-X75 Concept

29 september 2010 | De Salon van Parijs markeert voor Jaguar het werelddebuut van de C-X75. Het is een bijzonder studiemodel met een elektromotor en range-extender. Met de C-X75 geeft Jaguar een voorproefje van een evolutie in de gelauwerde designtaal, terwijl het concept ook is ontwikkeld als proeftuin voor nieuwe technologieën. De C-X75 is uitgerust met een nieuwe aandrijflijn op basis van elektromotoren en gasturbines.

De C-X75 wordt aangedreven door een combinatie van vier elektromotoren, één op elk wiel, met een totaal vermogen van 580 kW/780 pk en een koppel van 1.600 Nm. Na zes uur opladen, bevatten de Lithium-ion accupacks voldoende energie voor een actieradius van 110 kilometer. Daarna kan de bestuurder een beroep doen op een tweetal micro gasturbines die zijn ondergebracht in een luchtdicht, maar opengewerkt compartiment achter de voorstoelen.

Jaguar C-X75

Deze compacte gasturbines, elk met een gewicht van 50 kilo, geven de C-X75 een actieradius van in totaal 900 kilometer. De C-X75 heeft een theoretische topsnelheid van 330 km/u en een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 3,4 seconden. Bijzonder is dat de CO2 -emissie tijdens het rijden met de opgeladen accu's beperkt blijft tot 28 gr/km.

Bepalend voor het design van de C-X75 zijn de door het interieur lopende luchtsleuven, die noodzakelijk zijn voor de aanvoer van enorme hoeveelheden lucht voor de gasturbines. In de cockpit van de C-X75 experimenteert Jaguar met elektroluminescente verlichting en een nieuwe bedieningsinterface op drie informatieschermen.

Jaguar C-X75
 
Websitewww.jaguar.nl
Deel via
 
 
> De nieuwste tests en het laatste nieuws in je mailbox
Schrijf je nu in voor de gratis Autozine-nieuwsbrief!