17 februari 2016
Jaguar F-TYPE Coupe

Jaguar F-TYPE Coupe

Jaguar opent orderboeken voor F-TYPE SVR

Autozine
17 februari 2016 | Jaguar opent de orderboeken van de nieuwe F-TYPE SVR. De snelste en krachtigste F-TYPE ooit beleeft zijn wereldpremière begin maart op de Autosalon van Genève. Jaguar levert de F-TYPE SVR als Coupé en Convertible, voor prijzen vanaf respectievelijk 199.750 euro en 206.850 euro.
AutoCoach

De nieuwe F-TYPE SVR is de eerste Jaguar die is ontwikkeld door de speciale afdeling Special Vehicle Operations (SVO) van Jaguar Land Rover. Hij is lichter (25 kilogram minder dan F-TYPE R AWD), wendbaarder, sneller en krachtiger. Dankzij vierwielaandrijving (AWD) zijn de SVR Coupé en Convertible in staat om hun prestaties te leveren onder alle weersomstandigheden.

Jaguar F-TYPE Coupe

In de F-TYPE SVR gebruikt Jaguar de laatste evolutie van de 5,0-liter supercharged V8-motor. Door aangepaste motorkalibraties, die ook zijn toegepast in de op 250 stuks gelimiteerde F-TYPE Project 7, levert de achtcilinder 423 kW (575 pk) en 700 Nm. Ter verbetering van de koeling van motor en aandrijflijn beschikt de SVR over grotere luchtinlaten in de voorbumper, grotere luchtkoelers en hertekende luchtsleuven in de motorkap.

De sprint van 0 naar 100 km/u neemt zowel voor de Coupé als Convertible 3,7 seconden in beslag. De F-TYPE SVR Coupé haalt een topsnelheid van 322 km/u en de Convertible 314 km/u. De CO2-emissie bedraagt 269 g/km, gelijk aan dat van de F-TYPE R.

Het nieuwe lichtgewicht titanium uitlaatsysteem van Inconel reduceert de tegendruk en verlaagt het voertuiggewicht met 16 kg; een veel hogere gewichtsreductie dan tijdens de ontwikkeling werd beoogd. In vergelijking met het roestvrijstalen uitlaatsysteem van de F-TYPE kan het systeem van Inconel veel hogere temperaturen aan, waardoor Jaguar de uitlaatwanddikte kon halveren naar 0,6 mm. Het nieuwe uitlaatsysteem produceert een karaktervoller geluid, vooral als de actieve vlinderkleppen in de geluiddempers zijn geopend. De titanium kleppen openen al bij lage toerentallen, zodat het sportieve karakter van de F-TYPE SVR al vroeg wordt benadrukt. De vier uitlaatpijpen zijn voorzien van een subtiele SVR-inscriptie.

Jaguar F-TYPE Coupe

Om de capaciteiten van de V8-motor volledig te benutten, heeft Jaguar de achttraps Quickshift transmissie opnieuw gekalibreerd. In combinatie met de extra grip, verkregen door de montage van de bredere en speciaal ontwikkelde 265/35/ZR20-vóór- en 305/30/ZR20-achterbanden (10 mm breder dan de F-TYPE R), en een geoptimaliseerd 'Intelligent Driveline Dynamics'-systeem (IDD), beschikt de F-TYPE SVR over verbeterde sprintcapaciteiten.

Door aanpassingen aan het IDD-systeem en verfijningen aan het achterste elektronisch aangestuurde actieve differentieel (EAD) wordt het koppel tussen de voor- en achteras en de achterwielen onderling optimaal verdeeld. In combinatie met een unieke afstelling van 'Dynamic Stability Control' (DSC) zorgt dat voor meer tractie en rijdynamiek onder alle omstandigheden. De liefhebber kan met behulp van de Dynamic-modus de capaciteiten van de F-TYPE SVR volledig ontdekken. Zeker wanneer de bestuurder de TracDSC-modus inschakelt of DSC volledig uitschakelt.

SVO heeft ook het onderstel van de Jaguar F-TYPE SVR onder de loep genomen. Alle aanpassingen verbeteren de stuurprecisie, wendbaarheid en controle aanzienlijk. De aluminium dubbele wishbone-wielophanging vóór en achter en de 'Electric Power-Assisted Steering' (EPAS) vormde voor SVO de basis om de rijdynamiek te verbeteren.

Jaguar F-TYPE Coupe

Het compleet nieuwe, achterste fusee is gemaakt van aluminium en belooft meer stuurgevoel en optimaal contact tussen de band en het wegdek. De diameter van de anti-roll bar vóór is iets gereduceerd en zorgt in samenwerking met herschreven dempercontrolesoftware en een unieke afstelling van het 'Torque Vectoring' systeem voor meer remcontrole en vermindering van onderstuur, zélfs bij hogere bochtsnelheden.

De aanpassingen aan de hardware en software zorgen ervoor dat het potentieel van het onderstel volledig wordt benut. De anti-roll bar achter is dikker, de kleppen in het continu-variabele dempersysteem zijn aangepast en de software, het hart van Jaguars 'Adaptive Dynamics'-systeem, is opnieuw gekalibreerd.

Jaguar voorziet de F-TYPE SVR standaard van het Super Performance-remsysteem met 380 mm remschijven vóór en 376 mm achter. Optioneel zijn de 'Carbon Ceramic Matrix' remschijven (CCM) met een grotere diameter: 398 mm vóór en 380 mm achter. Het remsysteem reduceert het wagengewicht met 21 kg en is fadebestendig.

Jaguar F-TYPE Coupe

De speciale 20-inch wielen besparen in totaal 13,8 kg, opnieuw meer gewichtsbesparing dan beoogd ,en dragen bij aan de koeling van de reminstallatie dankzij de slimme vormgeving. Jaguar levert exclusief voor de F-TYPE SVR unieke Coriolis-wielen in de kleuren Satin Technical Grey of Gloss Black. Voor de versies met het CCM-remsysteem levert Jaguar Maelstrom-wielen met een Satin Black gepolijste afwerking.

Het lagere wagengewicht van 50 kg met opties als de Carbon Ceramic Matrix remschijven en carbon dakpaneel, draagt direct bij aan de verbetering van het weggedrag. Een uitschuifbare achterspoiler optimaliseert de aerodynamica. Met ingeschakelde Normal-modus schuift de achterspoiler van de Convertible omhoog bij 96 km/h (Coupé: 112 km/h). In de Dynamic-modus schuift de spoiler automatisch omhoog. SVO ontwikkelde ook een speciale voorbumper met bredere zijstukken, zijschermen met speciale luchtopeningen en een vlakke onderplaat. Ter aanvulling van de carbon achtervleugel levert Jaguar ook een carbon dakpaneel en het Exterior Carbon Fibre Pack, bestaande uit onder meer zijspiegelkappen, speciale motorkaplouvres en luchtroosters in de zijschermen.

In het interieur van de F-TYPE SVR overheerst luxe en sportiviteit. Jaguar plaatst met Jet Black leder beklede 14-voudig verstelbare SVR Performance stoelen met Lozenge Quilt-patroon, contrasterende stiksels en SVR-logo. Ook zijn de bekledingskleuren Siena Tan (lichtbruin) of Red beschikbaar. Klanten die een van deze kleuren bestellen, krijgen standaard een volledig met leder afgewerkt instrumentenpaneel. Het met Jet Black leder beklede SVR-stuurwiel (optioneel leverbaar met suèdestof) beschikt over zwarte stuurspaken en contrasterend stiksel. Jaguar levert vier kleuren. De geanodiseerde aluminium schakelpeddels zijn groter dan in andere F-TYPE-modellen. Het typische op de bestuurder georiënteerde dashboard wordt in de SVR afgewerkt met suèdebekleding op het instrumentencluster en de middenconsole.

Jaguar F-TYPE Coupe

De InControl Touch en InControl Touch Plus infotainmentsystemen bestaan uit een 8-inch touchscreen, intuïtieve user interfaces en stijlvolle en heldere 3D map displays. InControl Touch beschikt over een 380W Meridian-geluidsinstallatie. Voor InControl Touch Plus levert Jaguar een 770W Meridian surround sound. De InControl-infotainmentsystemen zijn zoals gewoonlijk compatibel met InControl Apps voor smartphones.

Nieuw is de koppeling van InControl Touch met de Apple Watch. Met behulp van dit horloge kan de eigenaar op afstand de auto ont- of vergrendelen, het brandstofniveau en de kilometerstand controleren en de locatie van de auto bekijken. Ook is het mogelijk de F-TYPE SVR op afstand te starten zodat het klimaatcontrolesysteem het interieur alvast verwarmd voordat de bestuurder vertrekt.

De F-TYPE SVR Coupé is er vanaf € 199.750, terwijl de F-TYPE SVR Convertible voor minimaal € 206.850 in de boeken staat. Jaguar levert de F-TYPE met drie jaar garantie, drie jaar gratis regulier onderhoud en drie jaar Jaguar Assistance, zonder bijkomende kosten. De levering van de F-TYPE SVR in Nederland start deze zomer.

Jaguar F-TYPE Coupe
IkWilVanMijnAutoAf
Jaguar introduceert F-TYPE R-DynamicJaguar introduceert F-TYPE R-Dynamic
12 april 2021
Jaguar F-TYPE als 60 EditionJaguar F-TYPE als 60 Edition
9 december 2020
Jaguar F-TYPE leverbaar met Spotify appJaguar F-TYPE leverbaar met Spotify app
18 februari 2020
Jaguar F-TYPE ondergaat facelift 2020Jaguar F-TYPE ondergaat facelift 2020
2 december 2019
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum