20 november 2014
Jaguar F-TYPE Coupe

Jaguar F-TYPE Coupe

4wd en handgeschakelde transmissie voor Jaguar F-TYPE

Autozine
20 november 2014 | Jaguar breidt het F-TYPE progamma op sportieve wijze uit. Met ingang van 2015 is de aluminium sportwagen er ook met vierwielaandrijving. Ook de beschikbaarheid van een handgeschakelde zesbak is nieuw. Alle modellen krijgen standaard een stuurinrichting met elektrische bekrachtiging. En er is meer nieuw technisch raffinement.
AutoCoach

Permanente vierwielaandrijving is met ingang van 2015 leverbaar voor de F-TYPE S-modellen (Coupé en Convertible) met de 280 kW/380 pk sterke supercharged V6 en de F-TYPE R met supercharged V8. In het vierwielaandrijvingsysteem is Intelligent Driveline Dynamics (IDD) geïntegreerd. Dit zorgt er samen met onder andere het achterdifferentieel en DSC (Dynamic Stability Control) voor dat de F-TYPE profiteert van alle voordelen van vierwielaandrijving en tegelijkertijd zijn sportieve achterwielaangedreven karakter behoudt.

Jaguar F-TYPE Coupe

Het vierwielaandrijvingsysteem werkt op basis van het ‘torque on demand'-principe. Onder normale omstandigheden betekent dit dat 100% van de aandrijfkracht naar de achterwielen gaat. Zodra het systeem merkt dat de achterwielen grip verliezen, zorgt een elektronisch gestuurde centrale koppeling ervoor dat precies de juiste hoeveelheid aandrijfkracht naar de voorwielen gaat, met optimale grip op elke ondergrond als resultaat.

Dat komt ook tot uiting in de prestatiecijfers. Zo sprint de 550 pk sterke F-TYPE Coupé R AWD in 4,1 s van 0-100 km/h. Zijn topsnelheid is begrensd op 300 km/h. De nieuwe vierwielaangedreven modellen zijn herkenbaar aan een grotere ‘power-bulge' op de motorkap, specifieke motorkaplouvres en 19-inch lichtmetalen velgen van het type Volution voor de F-TYPE S AWD.

De achterwielaangedreven F-TYPE S Coupé en Convertible met de (280 kW) 380 pk sterke supercharged V6 zijn er vanaf 2015 ook met een handgeschakelde zesversnellingsbak, die grotendeels van aluminium is gemaakt. Alles aan deze transmissie draagt volgens Jaguar bij aan een zeer sportief gevoel. Dat begint met de bediening: de 'slag' van de pook bedraagt slechts 45 mm. Daarbij zijn de overbrengingsverhoudingen kort en de pedalen zijn geplaatst voor 'heel and toe'-bediening.

Alle F-TYPE modellen worden met ingang van 2015 standaard uitgerust met EPAS, ofwel Electric Power Assisted Steering. Bij de ontwikkeling van deze elektrische stuurbekrachtiging heeft Jaguar veel tijd en energie gestoken in het gevoel en de feedback die deze vorm van stuurbekrachtiging geeft. Nu dit volgens de technici optimaal is, wordt de F-TYPE de eerste Jaguar met EPAS. Bijkomend voordeel: de bekrachtiging komt in tegenstelling tot een conventionele bekrachtiging alleen in actie bij stuurbewegingen. Hierdoor realiseert de F-TYPE een vermindering van de CO2-emissie van maximaal 4 g/km in de Europese meetcyclus.

Het Torque Vectoring by Braking-systeem dat oorspronkelijk voor de ultrasportieve F-TYPE Coupé R werd ontwikkeld, is nu ook leverbaar voor andere F-TYPE modellen. Dit systeem maakt het apart afremmen van de binnenste wielen in een bocht mogelijk. Hierdoor wordt onderstuur zo veel mogelijk beperkt. Dit helpt de bestuurder bij het aanhouden van de ideale lijn in een bocht. Bovendien hoeft de bestuurder met dit systeem minder stuurbewegingen te maken bij bijvoorbeeld snelle baanwisselingen.

Jaguar F-TYPE Coupe

De snelste F-TYPE Convertible wordt vanaf het voorjaar van 2015 uitgevoerd met de 5.0 supercharged V8 met 405 kW/550 pk en een koppel van 680 Nm. Hij vervangt de versie met 495 pk sterke V8. De F-TYPE R Convertible is er naar keuze met achter- of vierwielaandrijving. Ongeacht de aandrijfvorm is de achttraps Quickshift automatische transmissie standaard. De prestaties van de F-TYPE Convertible R zijn identiek aan die van de Coupé-uitvoering: van 0-100 km/h in 4,1 s en een begrensde topsnelheid van 300 km/h.

Ook op details wordt de F-TYPE verbeterd. Op het instrumentenpaneel zijn de wijzerplaten en de wijzers veranderd en het navigatiesysteem werkt nu sneller dan voorheen. Het kan nu ook gebruikmaken van navigatiedata op SD-kaarten. De F-TYPE Coupé is nu ook leverbaar met een dak van carbon fibre. Met een gewicht van slechts 4,25 kg is dit dak nog lichter dan de standaard aluminium versie. Het hightech-karakter wordt nog eens benadrukt door de zichtbaarheid van het kenmerkende ‘weefpatroon' van de koolstofvezels.

Het F-TYPE gamma omvat nu in totaal 14 uitvoeringen. De F-TYPE Coupé en Convertible (250 kW/340 pk) zijn er uitsluitend met achterwielaandrijving, maar met keuze uit de nieuwe handgeschakelde zesversnellingsbak of de achttraps Quickshift-transmissie. De F-TYPE S Coupé en Convertible (280 kW/380 pk) zijn er met achterwielaandrijving én handgeschakelde versnellingsbak of met vierwielaandrijving in combinatie met Quickshift-transmissie. De F-TYPE R-modellen zijn er naar keuze met achter- of vierwielaandrijving en altijd in combinatie met de achttraps Quickshift.

Jaguar introduceert F-TYPE R-DynamicJaguar introduceert F-TYPE R-Dynamic
12 april 2021
Jaguar F-TYPE als 60 EditionJaguar F-TYPE als 60 Edition
9 december 2020
Jaguar F-TYPE leverbaar met Spotify appJaguar F-TYPE leverbaar met Spotify app
18 februari 2020
Jaguar F-TYPE ondergaat facelift 2020Jaguar F-TYPE ondergaat facelift 2020
2 december 2019
 

Info

Test

Techniek

Prijs

KM-kosten

Forum