18 juni 2008
Honda FCX Clarity

Honda FCX Clarity

Honda start productie van FCX Clarity

Autozine
18 juni 2008 | Honda heeft het eerste productiemodel van de FCX Clarity gebouwd. De brandstofcelauto wordt geproduceerd in het Honda Automobile New Model Centre, 's werelds eerste productiefaciliteit die geschikt is voor de assemblage van brandstofcelauto's.

Honda presenteerde de futuristische FCX Clarity, die geen CO2 maar alleen water uitstoot, in het Honda Automobile New Model Centre in het Japanse Tochigi. Hier is een speciaal voor brandstofcelauto's ingerichte assemblagelijn gerealiseerd. Tijdens de presentatie liet Honda een aantal nieuwe productieprocessen zien die uniek zijn voor een brandstofcelauto, zoals de montage van het brandstofcellenpakket en de waterstoftank.

Honda FCX Clarity

Actrice Jamie Lee Curtis, haar man en filmregisseur Christopher Guest en filmproducer Ron Yerxa behoren tot de groep eerste eigenaren van een Honda FCX Clarity. In juli levert Honda de eerste exemplaren in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië af. Thuisland Japan volgt in de herfst. De Amerikaanse eigenaren kunnen waterstof tanken in een van de (toekomstige) waterstoftankstations in Santa Monica, Torrance en Irvine. Ze gaan een leasecontract van drie jaar aan voor een maandelijks leasetarief van zeshonderd dollar, inclusief onderhoud en verzekering. Honda produceert vooralsnog circa tweehonderd exemplaren van de FCX Clarity.

De Honda FCX Clarity is van meet af aan ontworpen als brandstofcelauto. Een V-Flow-brandstofcellenpakket drijft de auto aan. Doordat Honda dit pakket zo compact mogelijk heeft gehouden, heeft de FCX Clarity een design dat tot voor kort alleen voorbehouden was aan auto's met een traditionele verbrandingsmotor. De topsnelheid van de FXC Clarity bedraagt 160 km/uur. Het maximumkoppel is 256 Nm. De FCX Clarity heeft een actieradius ongeveer 430 kilometer.

Honda FCX Clarity
Wittebrug
GM en Honda werken aan brandstofcelGM en Honda werken aan brandstofcel
2 juli 2013
Honda versnelt introductie brandstofcelHonda versnelt introductie brandstofcel
11 oktober 2012
Eerste waterstoftankstation in NederlandEerste waterstoftankstation in Nederland
3 december 2010
Honda FCX Clarity is groenste autoHonda FCX Clarity is groenste auto
16 april 2009
 

Info

Test

Techniek

Forum