Publicatiedatum: 26 december 2015
Ford Mustang GT
Autotest

Ford Mustang GT

Amerikaans voor gevorderden

Autotest - Wat is de Amerikaanse droom? Opklimmen van krantenjongen tot president? Carrière maken in Hollywood? Of misschien een echte "muscle car" bezitten? Die laatste droom kan nu ook in Europa uitkomen, want de Ford Mustang is voortaan ook buiten Amerika te koop. Autozine ging op stap met de ultieme Mustang: de GT.

De Ford Mustang is een begrip in Amerika. Met de Mustang bracht Ford namelijk de sensatie van het rijden met een volbloed sportwagen voor het eerst binnen het bereik van de gewone man. Door te kiezen voor eenvoudige techniek in combinatie met grote motoren, kon de prijs van de Mustang laag worden gehouden.

Zo kost de eenvoudigste, en nog steeds zeer gespierde, Mustang in Amerika zo'n 20.000 dollar. Voor diezelfde prijs is in Europa slechts een leuk aangeklede Ford Fiesta te koop! Het verschil zit in de belastingdruk. In Europa is de prijs van een auto namelijk sterk afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Ford Mustang GT

Speciaal daarom is er een Mustang 2.3 liter viercilinder die, tijdens een eerdere test, goed wist te overtuigen. Maar wie de Amerikaanse droom volledig in vervulling laat gaan, kiest voor de 5.0 liter achtcilinder! Dat het bedrag aan CO2-beslasting op deze GT-uitvoering hoger is dan de prijs van de gehele Mustang 2.3 mag de pret niet drukken...

Als muziek in de oren

Druk op de startknop en het hart van iedere autoliefhebber begint sneller te slaan. Terwijl veel sportwagens klinken als brute monsters, klinkt de V8 van de Mustang als een prachtig bespeelde contrabas. Wanneer het gaspedaal iets wordt ingetrapt, klinkt geen bruut lawaai maar een sonore melodie.

Ford Mustang GT
Ford Mustang GT

Onder het genot van de baslijn, zet de Mustang GT zich kalm in beweging. Het vermogen wordt zeer geleidelijk opgebouwd en deze 421 pk sterke "Fastback" is daarom absoluut niet intimiderend om te rijden. Ook de lange slag van de koppeling en het gas maken het makkelijk om het vermogen voorzichtig te doseren.

Prestaties

Maar... de V8 ligt altijd op de loer. Alhoewel deze krachtpatser enige tijd nodig heeft om toeren op te bouwen, is het koppel van 530 Nm over een breed toerenbereik beschikbaar. Met andere woorden: er is altijd volop vermogen beschikbaar voor snelle tussen-acceleraties of instant wielspin. Want, zelfs wanneer de tractiecontrole is ingeschakeld kunnen de achterbanden in de maat 275/40R19 het overvloedige vermogen nauwelijks verwerken.

Ford Mustang GT

Om te voorkomen dat maximaal accelereren vanuit stilstand uitmondt in louter wielspin, voorziet Ford in "Launch Control". Daarmee sprint de Mustang GT vanuit stilstand naar 100 km/u in 4.8 seconden. Dat is snel, maar andere auto's met een vergelijkbaar vermogen doen het een stuk sneller.

Uiteraard had Ford best voor wielwielaandrijving of andere slimme technieken kunnen kiezen, maar dan zou de auto te kostbaar worden. Bovendien zit de charme van de Mustang juist in de eenvoudige opzet. Dit is een auto waarin de bestuurder moet werken om te kunnen presteren!

Ford Mustang GT
Ford Mustang GT

Heel bijzonder is de "Line Lock" waarmee alleen de voorremmen blokkeren en de achterwielen vrij kunnen spinnen. Officieel is dit bedoeld om de banden op te warmen voor een race, maar in de praktijk is het vooral een manier om spectaculaire "burn outs" te maken.

Ford Mustang GT

Met name op hoge snelheid kan de Mustang GT zich echt bewijzen. Zelfs wanneer de snelheid al ver boven de in Nederland geldende limieten ligt, heeft de krachtbron nog voldoende vermogen over om de inzittenden in de stoelen te drukken zoals een "hot hatch" dat alleen vanuit stilstand kan. En alleen dan gaat de eerst zo warm klinkende melodie van de achtcilinder over in een brute oerkreet (is het niet van de auto, danwel van de bestuurder).

De GT heeft veel sterkere remmen (Brembo) dan de standaard Mustang, waardoor het geweld veilig kan worden beteugeld. Desondanks is altijd pijnlijk duidelijk dat dit een Amerikaanse zwaargewicht is en geen lichtgewicht sportcoupé; er zijn SUV's die lichtvoetiger en dynamischer aanvoelen dan deze tweezitter.

Ford Mustang GT

Weggedrag

De meeste Fords staan bekend om hun onderstel dat als geen ander comfort en sportiviteit weet te combineren. Dat geldt niet voor de Mustang! De Amerikaanse technici hebben er alles aan gedaan om de Mustang zo spectaculair mogelijk te maken en dat geldt ook voor het weggedrag.

Opnieuw laat de Mustang zich aanvankelijk gemakkelijk temmen. Wanneer kalm wordt gereden, zal de Mustang zich altijd keurig gedragen. Dan valt alleen de ongebruikelijke zitpositie op. De diepe zit, de hoge motorkap, het geringe glasoppervlak en de kleine buitenspiegels zorgen ervoor dat de bestuurder het gevoel heeft diep in "het beest" te zitten. Bij andere sportwagens geeft alleen de zitpositie al het gevoel de auto 100% onder controle te hebben.

Ford Mustang GT

De besturing is zwaar, maar desondanks indirect en gevoelloos. Het onderstel is stug en weinig geraffineerd. Iedere kuil en hobbel is duidelijk voelbaar; zowel in de auto als in de besturing.

Snel bochtenwerk vraagt daarom de nodige gewenning en... talent. Wanneer de Mustang ook maar iets wordt geprovoceerd, zet de achterkant maar wat graag een stapje opzij. En gaat de Mustang eenmaal zijwaarts, dan vraagt het een geoefende bestuurder om dit wilde paard weer in het gareel te krijgen. Dat is voor beginnende bestuurders op z'n zachtst gezegd uitdagend. Voor de gevorderde bestuurder maakt dat de Mustang juist tot een droom.

Ford Mustang GT

Conclusie

Gaat met de Ford Mustang GT de Amerikaanse droom in vervulling? Ja, zonder twijfel. In alle opzichten is de Ford Mustang anders dan Europese en Aziatische sportcoupés. Het uiterlijk, het weggedrag en het karakter van de motor verschillen als dag-en-nacht van de concurrentie. Bij deze Amerikaan staat de show altijd op de eerste plaats.

Helaas verschilt ook de prijs, want vanwege de torenhoge CO2-uitstoot is de Mustang GT in Nederland vijf keer (!) duurder dan in zijn thuisland. Europese en Aziatische merken schenken ook bij hun sportwagens de nodige aandacht aan het milieu en bieden daarom voor hetzelfde geld snellere, verfijndere en vooral slimmere auto's voor het geld. De Ford Mustang is daarom alleen voor gevorderden die een lange neus maken naar de belastingdienst en hun Amerikaanse droom koste wat het kost najagen. Go for it!

plus
  • Machtig en snel
min
  • Listig weggedrag
  • Onhandig kleine buitenspiegels
  • Hoge prijs vanwege hoge CO2-uitstoot