21 augustus 2013
Ford Focus (2011 - 2018)

Ford Focus (2011 - 2018)

Ford maakt prijzen Focus Electric bekend

Autozine
21 augustus 2013 | De Ford Focus Electric is vanaf nu in Nederland te bestellen. Deze emissieloze Ford is leverbaar vanaf 39.990 euro en kan door zakelijke klanten vanaf 689 euro per maand worden geleased. De 5-deurs Focus Electric is de eerste volledig elektrisch aangedreven personenauto van Ford in Europa. In Noord-Amerika is de Focus Electric al zo'n anderhalf jaar leverbaar. De Europese versie wordt in de Ford-fabriek in Saarlouis (Duitsland) geproduceerd.
 

Essentieel in deze elektrisch aangedreven Ford zijn de twee lithium-ion-accupakketten met een totale capaciteit van 23 kWh (totaalgewicht van circa 300 kilo). Afhankelijk van de buitentemperatuur worden de accu's gekoeld of verwarmd (vloeistof). De temperatuurregeling verloopt op deze manier sneller en nauwkeuriger dan bij luchtkoeling. Hierdoor wordt een optimale bedrijfstemperatuur voor de accu's gegarandeerd, resulterend in een zo groot mogelijke actieradius.

Ford Focus (2011 - 2018)

Het vermogen van de elektromotor bedraagt 107 kW (145 pk). Zoals gebruikelijk bij elektrische auto's is het maximale koppel van 250 Nm direct vanuit stilstand beschikbaar. De maximumsnelheid bedraagt 137 km/u, voor de acceleratie van 0 naar 100 km/u is 11,4 seconden nodig en de theoretische actieradius bedraagt 162 kilometer.

Tijdens remmen en uitrollen worden de accu's van de Focus Electric opgeladen door het regeneratieve remsysteem. De aandrijflijn van de Focus Electric vangt gemiddeld 95 procent van de kinetische energie op die bij het remmen vrijkomt. Deze energie wordt naar de accu's geretourneerd (recuperatie). De "Brake Coach", een technologie die de bestuurder helpt om zo gelijkmatig mogelijk te remmen, zorgt ervoor dat meer energie naar de accu's kan worden teruggevoerd, hetgeen weer gunstig is voor de actieradius.

Ford Focus (2011 - 2018)

In stilstand kan de Focus Electric met een kabel op een stroombron worden aangesloten. Er zijn drie oplaadmogelijkheden:

 1. Accu's laden met een thuis geïnstalleerd vast oplaadstation (16 ampère). Oplaadtijd: circa 6-7 uur. Ford werkt in Nederland samen met de ANWB om eigenaren van een Focus Electric te voorzien van een laadoplossing. De ANWB verzorgt het gehele traject van intakegesprek tot de installatie van het laadpunt.
 2. Accu's laden via een vast openbaar oplaadpunt (16 ampère) met een speciale kabel. Oplaadtijd: circa 6-7 uu. Bij een aansluiting van 32 ampère neemt de oplaadtijd af tot 3-4 uur.
 3. Accu's laden door deze met de meegeleverde kabel aan te sluiten op een gewoon stopcontact (10 ampère). Oplaadtijd: circa elf uur.

De Focus Electric is gebaseerd op de Titanium uitvoering en is daarboven voorzien van onder meer:

Ford Focus (2011 - 2018)
 • Smartgauge Instrumentenpaneel
 • Voorbumper en grille in speciaal design
 • Nieuwe 17 inch 15-spaaks lichtmetalen velgen
 • Navigatiesysteem met 5-inch kleurenscherm
 • Sony audiosysteem met 9 speakers
 • Achteruitrijcamera
 • Ford Keyless Entry
 • Ford SYNC connectiveitssysteem
 • Deflation Detection System (bandenspanningcontrolesysteem)

De Focus Electric is in Europa verkrijgbaar bij een select aantal Ford dealers. In Nederland betreft het, gezien de momenteel geringe markt voor volledig elektrische aangedreven auto's, vooralsnog alleen Ford Ardea in Amsterdam en Ford Tigchelaar in Breda. Indien de markt erom vraagt, zal Ford in Nederland het Focus Electric dealernetwerk verder uitbreiden.

Ford verleent op de Focus Electric vijf jaar volledige garantie. De Focus Electric is in Nederland leverbaar vanaf medio september.