4 november 2001
 

Ford Focus (1998 - 2005)

De Ford Focus heeft een aangepast uiterlijk en luxere basisuitrusting

Autozine
4 november 2001 | De Ford Focus, de meest verkochte auto ter wereld, heeft met het nieuwe 2002 model een aantal exterieur wijzigingen ondergaan. Bovendien werd het aantal opties op de auto uitgebreid. Het uitrustingsniveau is op een hoger plan gebracht en een aantal technische noviteiten is doorgevoerd.
 

De Ford Focus heeft voor het nieuwe modeljaar enkele subtiele designwisselingen ondergaan. Beide bumpers hebben op de hoeken een nieuwe beschermstrip gekregen die het lakwerk van de in de carrosseriekleur meegespoten bumper vrijwaart van de krassen die in stadsverkeer zo makkelijk worden opgelopen. De clignoteurlampen aan de voorzijde zijn verhuisd van de flanken van de bumper naar de koplampunits, om ze ook van parkeerschades te vrijwaren. De koplampunits zijn nu in twee compartimenten verdeeld: de nieuwe hoofd- en dimlichten zijn groot en rond en zijn duidelijk zichtbaar door heldere composietlenzen. Mistlampen, wanneer aanwezig, vinden een plek in de nieuw ontworpen voorbumper.

Ford Focus (1998 - 2005)

Airconditioning en een afstandbediening voor centrale portiervergrendeling zijn voortaan standaard op alle uitvoeringen. Standaard op de Focus Ghia zijn portiergrepen, beschermstrips op de wagenflanken en de bumpers in de carrosseriekleur en metaallak. Nieuw zijn ook de binnenbekleding, de leersoort van het stuurwiel, beenruimteverlichting en de materialen van de vloerbekleding. De nieuwe Focus 6000 audio CD speler, 15 inch licht metalen velgen, dubbele portiervergrendeling met afstandbediening, alarm installatie en verwarmde elektrisch verstelbare buitenspiegels maken eveneens deel uit van de standaardvoorzieningen in de Focus Ghia. De Focus Cool Edition heeft de centrale dashboardconsole nu in een nieuwe titaniumkleurige metallic finish. Dit type is nu voorzien van nieuwe stoelbekleding en heeft nieuw ontworpen wieldeksels. De sportiviteit van de Focus Trend wordt extra onderstreept door een met leder bekleed stuurwiel, een satijn-aluminium instrumentenbehuizing, grijze titanium versnellingspookknop en gecapitonneerde stoelen met een keuze uit vier kleuren bekleding. Ook het onderstel van de Trend heeft een sportievere afstelling gekregen. Nieuw in het Ford Focus leveringsprogramma is de 4 deurs uitvoering van de Cool Edition. Deze uitvoering is gelijk geprijsd als de vergelijkbare 5 deurs uitvoering. Alle nieuwe modellen van de Ford Focus hebben een gedempte openingsgeleiding voor het dashboardkastje, asbakverlichting voorin en een nieuwe middenconsole. Zes nieuwe carrosseriekleuren zijn aan het al zo veelkleurige palet toegevoegd.

Eerder dit jaar heeft Ford op de Focus TDCi de baanbrekende tweede generatie common rail dieseltechniek geintroduceerd, maar daarmee is de technische vernieuwing niet opgehouden. De nieuwe Focus is er verder leverbaar met:

  • Xenon koplampen, verkrijgbaar op de Trend en Chia. Deze opmerkelijke verlichting met hoge intensiteit heeft standaard automatische hoogteregeling en geintegreerde koplampreinigers.
  • Een nieuw hoogwaardig Easy sound system 6006 met een wisselaar voor zes CD's in het dashboard.
  • Een radio-navigatiesysteem RSN2 van Bosch, dat is gebaseerd op een CD ROM met toegevoegde informatie via RDS-TMC. Verbinding met de GPS satellieten verloopt via een hybride antenne.
  • Een airconditioning, met automatische elektronische temperatuurregeling, leverbaar op Trend en Ghia.
  • Een optionele automaat op de 2 liter 16 V uitvoering.
  • Een nieuw elektrisch zonnedak voor extra comfort en veiligheid.

Bijna alle benzinemotoren voldoen aan de emissienorm, welke in 2005 van kracht wordt en komen van overheidswege in aanmerking voor een subsidieregeling. Voor 2002 is het bedrag vastgesteld op Euro 275 (F1. 606,-). Per 1 januari 2002 verleent de overheid bovendien een extra subsidie van Euro 500 (F1. 1101,86) op de Focus die in de categorie "zuinig" valt. Zo kan de koper van de nieuwe Ford Focus profiteren van een totaal voordeel van Euro 775 (F1. 1707,88). Een reden temeer om de nieuwe Focus op het verlanglijstje te zetten.

De nieuwe Ford Focus 2002 is vanaf november in Nederland leverbaar.