13 september 2011
Ford Fiesta (2008 - 2017)

Ford Fiesta ST

Ford onthult Fiesta ST Concept op IAA

Autozine
13 september 2011 | Op de Autosalon van Frankfurt onthult Ford een visie op een nieuwe, krachtige Fiesta ST. Deze conceptauto zinspeelt op het mogelijke uiterlijk van een toekomstige sportieve Fiesta ST wanneer deze wordt toegevoegd aan Ford's mondiale portfolio voor sportieve auto's, waar de Focus ST nu reeds deel van uitmaakt.
 

Een Fiesta ST zou een nieuw hoofdstuk betekenen in de imposante geschiedenis van de Fiesta, waarin eigenaren van een compacte auto al 35 jaar genieten van uitstekende prestaties. Iconische voorgangers zijn de Fiesta XR2 en XR2i, de Fiesta RS1800 en de RS Turbo, en recentelijker, de eerste generatie van de Fiesta ST.

Ford Fiesta (2008 - 2017)

Net als de Fiesta RS WRC, die namens Ford meedoet aan het World Rally Championship, beschikt de Fiesta ST Concept over een 1.6-liter EcoBoost-benzinemotor. Het gebruik van een 1.6-liter turbomotor in de Fiesta ST Concept en de compacter gemaakte Ford EcoBoost reflecteren niet alleen de huidige WRC-motorrichtlijnen, maar ook de trend die leeft binnen de internationale autosport om naar een grotere zuinigheid te streven door middel van technische vooruitgang.

Net als de 2.0-liter EcoBoost-motor die de nieuwe Ford Focus ST zal aandrijven, is de 1.6-liter EcoBoost in de Fiesta ST Concept uitgerust met Ti-VCT (Twin-independent Variable Camshaft Timing) en is deze motor speciaal ontworpen voor een vermogen en koppel die bij de ST passen. In de Fiesta ST Concept bereikt de 1.6-liter Ford EcoBoost-motor een beoogd vermogen van 180 pk en 240 Nm koppel, genoeg om deze conceptauto in minder dan 7 seconden te lanceren van 0-100 km/u. De auto kan een topsnelheid van boven de 220 km/u bereiken.

Door het geavanceerde design van de viercilindermotor met turbocharger, gekoppeld aan een handgeschakelde transmissie met 6 versnellingen, kan de Fiesta ST Concept een CO2-uitstoot bereiken van minder dan 140 g/km.

Ford Fiesta (2008 - 2017)

De grote, opvallende trapezevormige grille verwijst naar een belangrijk kenmerk van zijn grote broer, de nieuwe Focus ST, en heeft een honingraatdesign. Aan de achterkant bewijst het diffuserdesign de sportieve aard van de Fiesta ST Concept. De diffuser omvat ook een dubbele uitlaat. De uitgebouwde ST carrosserie, de brede wielkasten en de 17 inch lichtmetalen velgen weerspiegelen de stijl van de Ford Fiesta WRC-wedstrijdauto.