31 oktober 2005
Fiat Croma

Fiat Croma

Fiat Croma behaalt 5 sterren in de Euro NCAP test

Autozine
31 oktober 2005 | Met het behalen van de maximale score van 5 sterren in de prestigieuze Euro NCAP crashtest, behoort de Fiat Croma bij de veiligste auto's in zijn segment. De ontwerpers van de Fiat Croma hebben rekening gehouden met alle mogelijke ongelukscenarios: frontale en zijdelingse botsingen, over de kop slaan, van achter aangereden worden en zelfs brand. Ze analyseerden de ongelukken met verschillende snelheden, obstakels en diverse soorten inzittenden.

Het onderzoeken van alle scenarios vergde 18.000 uur aan calculaties, 120 botsproeven, 100 botssimulaties op HyGe sleden, 200 tests van componenten en subsystemen, 10 nieuwe prestatiespecificaties en testprocedures en 8 co-ontwerpers van specifieke onderdelen voor de passieve veiligheid (2 hiervan hielden zich exclusief bezig met de planning en ontwikkeling van veiligheidsvoorzieningen). Gedetailleerde analyses van deze parameters hebben geleid tot een scala aan technische voorzieningen die zich nu bewijzen. Alleen op het gebied van voetgangerveiligheid liet de grote Fiat punten liggen.

Fiat Croma

Op het gebied van passieve veiligheid scoort de Croma met onder andere twee dual-stage frontairbags, sidebags voor, twee windowbags en de knie airbag voor de bestuurder (sidebags achter zijn optioneel leverbaar). Veiligheidsgordels met gordelspanners en spankrachtbegrenzers en anti-whiplash hoofdsteunen op de voorstoelen behoren eveneens tot de standaarduitrusting.

De actieve veiligheid komt onder andere van ABS met EBD (Electronic Brakeforce Distribution) en ESP (Electronic Stability Program). Afhankelijk van de gekozen uitvoering omvat dit ESP systeem ASR (Anti Slip Regulation, dat doorslaande wielen bij gripverlies voorkomt), MSR (Motor Schleppmoment Regelung, dat blokkeren van de wielen bij abrupt terugschakelen tegengaat), HBA (Hydraulic Brake Assistance, een elektro-hydraulisch systeem dat geactiveerd wordt tijdens een noodstop) en Hill Holder, een systeem dat hellingtrekken vergemakkelijkt.

Fiat Croma
KwikFit
Fiat maakt prijzen nieuwe Croma bekendFiat maakt prijzen nieuwe Croma bekend
24 december 2007
Fiat Croma ondergaat faceliftFiat Croma ondergaat facelift
13 november 2007
Facelift voor Fiat CromaFacelift voor Fiat Croma
4 januari 2007
Fiat Croma nu ook met 1.8 motorFiat Croma nu ook met 1.8 motor
22 maart 2006
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum