30 mei 2017
Fiat 500L

Fiat 500L

Fiat 500L ondergaat facelift

Autozine
30 mei 2017 | Vijf jaar na zijn introductie is de Fiat 500L vernieuwd. De ruimste 500 heeft nu meer te bieden op het gebied van rijassistentie, infotainment, styling en karakter. Dat geldt voor alle drie modelvarianten waarin de nieuwe Fiat 500L verkrijgbaar is: 500L, 500L Cross en 500L Wagon. De vernieuwde Fiat 500L staat vanaf half juli bij de dealer vanaf 21.795 euro.

Op zoek naar een Fiat 500L?
bynco heeft er 5 vanaf € 10.895,-

Fiat 500L

Ondanks dat veertig procent van alle componenten volledig nieuw is, is de nieuwe Fiat 500L meer dan voorheen direct als 500 herkenbaar. Hij verenigt de stijl en het opgeruimde karakter van de 500 met de ruimte en functionaliteit van een MPV. De Cross-versie voegt een nieuwe dimensie toe aan het karakter van de Fiat 500L. Deze variant verbindt de compacte bouw van de iconische kleine Fiat met een stoere crossover-look en terreinkwaliteiten. Daarvoor beschikt hij over een rijmodusschakelaar die de keuze biedt uit drie verschillende instellingen: 'Normal', 'Traction+' en 'Gravity Control'. In aanvulling daarop heeft hij een 25 mm grotere bodemvrijheid en specifieke voorzieningen en stylingdetails die zijn avontuurlijke uitstraling versterken, zoals offroad-bumpers met bodembeschermplaten en brede flankstootlijsten.

Fiat 500L

De vernieuwde Fiat 500L is naast de Cross ook beschikbaar als Wagon, die zich onderscheidt met een volledig naar behoefte in te delen interieur met maximaal 7 zitplaatsen. Deze drie varianten (500L, 500L Cross en 500L Wagon) zijn niet zomaar drie uitvoeringen van hetzelfde model, maar zijn feitelijk afzonderlijke modellen met elk een eigen identiteit, die zich richten op specifieke doelgroepen met verschillende wensen en behoeften. Wat ze afgezien van hun styling delen, zijn hun toonaangevende veiligheidsvoorzieningen zoals 'Autonomous City Brake' en natuurlijk hun ongekende veelzijdigheid dankzij een bagageruimte die tot de grootste in hun klasse behoort. Exclusieve optiepakketten maken het daarbij mogelijk de standaarduitrusting naar eigen behoefte uit te breiden met extra's op het gebied van styling, infotainment, comfort en veiligheid. Het motorenaanbod omvat benzine-, CNG/groen gas- en dieselkrachtbronnen met vermogens tot 120 pk, in combinatie met een handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbak of een gerobotiseerde automatische Dualogic-transmissie.

Het interieur van de Fiat 500L is volledig vernieuwd. Zo heeft het dashboardpaneel een nieuw design dat een moderne uitstraling combineert met een meer klassieke 500-uitstraling. Het stuurwiel heeft een nieuwe lay-out en is verrijkt met chroomaccenten. Ook het instrumentenpaneel is geheel gemoderniseerd. Het bevat een centraal kleurendisplay van 3,5-inch met aan weerszijden twee grote ronde klokken: links de snelheidsmeter en rechts de toerenteller. Op het nieuwe kleurendisplay wordt alle overige rij-informatie digitaal weergegeven. Waar het bovenste deel van het dashboard zich kenmerkt door een frisse en moderne look, onderscheidt het onderste gedeelte zich door meer gemak in de vorm van nieuwe, grotere opbergruimten en extra comfortvoorzieningen. Ook nieuw zijn de centrale armsteun tussen de voorstoelen, de hogere positie van de versnellingspook en het 500-logo op de middenconsole.

De Fiat 500L en 500L Wagon zijn verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen met elk een eigen karakter. De PopStar heeft een uitrusting die de jonge, functionele en praktische kant van de 500L benadrukt. Het dashboard is uitgevoerd in carrosseriekleur en de stoelen zijn bekleed met zwarte stof in combinatie met een denim middenbaan en witte vinyl inzetstukken voorzien van het 500-logo. De portierpanelen hebben armsteunen bekleed met zacht aanvoelende zwarte stof.

Fiat 500L

De Lounge-uitvoering is standaard uitgerust met een Uconnect LIVE-infotainmentsysteem met 7-inch HD-touchscreen en straalt met zijn fraaie chroomdetails meer luxe uit. Voor het interieur bestaat een keuze uit koelere of warmere kleuren met een bekleding van stof met ruitmotief en dubbele stiksels, gecombineerd met zwart vinyl voor de hoofdsteunen en armleuningen. Het dashboard is afgewerkt met stof in een bijpassende tint.

De Cross-versie brengt zijn karakter tot uiting in een interieur met een bekleding van zwarte stof en inzetstukken van titaniumkleurig vinyl voorzien van het 500-logo. Als optie zijn de Cross en de Lounge-uitvoeringen van de 500L en 500L Wagon ook verkrijgbaar met een interieur in grijs of zwart leder.

De Cross is de avontuurlijke variant van de 500L. Zijn sportieve, stoere karakter komt onder andere tot uiting in zijn offroad-bumpers met bodembeschermplaten, nieuwe tweekleurige geslepen 17-inch velgen, robuuste grille en met 25 mm vergrote bodemvrijheid. Standaard is hij uitgerust met een draaiknop op de middenconsole waarmee de bestuurder de rij-instelling kan kiezen die het beste bij de rijstijl en wegcondities past. Hij heeft daarbij de keuze uit drie standen: 'Normal', 'Traction+' en 'Gravity Control'. 'Normal' is de standaardinstelling die een veilig en comfortabel rijgedrag garandeert onder normale omstandigheden. 'Traction+' vergemakkelijkt het wegrijden op een glad geworden ondergrond. In deze stand, die alleen kan worden geactiveerd bij snelheden tot 30 km/h, wordt het aandrijfkoppel over beide voorwielen verdeeld door het wiel met de minste grip af te remmen en extra koppel over te brengen naar het wiel dat meer grip heeft. 'Gravity Control' houdt de rijsnelheid constant bij het afdalen van steile hellingen. Deze stand kan pas worden geactiveerd nadat 'Traction+' is ingeschakeld. Welke rijmodus staat ingesteld, wordt weergegeven op het infodisplay in het instrumentenpaneel.

Fiat 500L
AutoCoach

Afgezien van de nieuwe rijmodusschakelaar voor de Fiat 500L Cross, heeft de 500L ook een aantal andere nieuwe voorzieningen gekregen ter verbetering van de rijeigenschappen, het comfort en de veiligheid. Zo zijn alle modellen nu standaard uitgerust met 'Autonomous City Brake', een rijassistentiesysteem dat gebruikmaakt van een lasersensor op de bovenrand van de voorruit om de zone voor de auto te bewaken. Wanneer hierin een andere verkeersdeelnemer wordt waargenomen en een botsing dreigt, kan het systeem bij snelheden tot 30 km/h zelfstandig ingrijpen door automatisch de remmen van de nieuwe 500L in werking stellen. De nieuwe dagrijlichten in 500-stijl en de stadslichten dragen door hun verbeterde zichtbaarheid verder bij aan een verhoging van de veiligheid. Ook nieuw is de optionele kinderobservatiespiegel om een oogje in het zeil te houden op de kleinste achterbankpassagiers.

Ter verhoging van het comfort zijn de elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels nu ook leverbaar met een elektrische inklapfunctie en instapverlichting aan de onderzijde om in het donker de zone naast de auto te verlichten. Ambianceverlichting aan de onderzijde van de middenconsole, de middentunnel en de portierpanelen zorgt voor meer sfeer in het interieur. De achteruitrijcamera heeft een verbeterde resolutie, waarbij de dynamische hulplijnen in het camerabeeld het achteruit inparkeren nog makkelijker maken (als optie beschikbaar vanaf het laatste kwartaal van dit jaar).

Aan benzinemotoren bestaat er keuze uit de 1,4-liter T-Jet 16v van 120 pk en de TwinAir van 105 pk. Deze laatste is tevens leverbaar als bi-fuel CNG/groen gas-motor van 80 pk die behalve op benzine ook op CNG/groen gas loopt. Op dieselgebied bestaat het aanbod uit de 1,3-liter 16v MultiJet van 95 pk en de 1,6-liter 16v MultiJet van 120 pk, waarbij de 1,3-liter 16v MultiJet ook verkrijgbaar is met gerobotiseerde automatische Dualogic-transmissie. Alle motoren voldoen aan de Euro 6-emissienormen en combineren vlotte prestaties met een zuinig karakter.

Fiat 500L

Het nieuwe Uconnect LIVE-systeem biedt als belangrijke noviteit een volledige ondersteuning voor smartphone-integratie. Via Apple CarPlay en Android Auto is het mogelijk een iPhone of Android-smartphone aan het systeem te koppelen, waarna het HD-touchscreen op het dashboard direct toegang biedt tot speciaal voor veilig gebruik in de auto ontwikkelde apps voor de belangrijkste smartphone-functies.

Het Uconnect-systeem van de nieuwste generatie biedt verder bedieningstoetsen op het stuurwiel, Bluetooth handsfree-bediening en audiostreaming, spraakbediening, tekst-naar-spraak en een Aux- en USB-poort voor het aansluiten van een iPod of andere externe apparaten. Optioneel is het systeem uit te breiden met een achteruitrijcamera en een ingebouwd TomTom 3D-navigatiesysteem. Uconnect LIVE geeft toegang tot een groot aantal handige LIVE-services. Na het installeren van de gratis app uit de App Store of Google Play Store op een aangesloten smartphone, kan de gebruiker onder andere muziek streamen via Deezer en TuneIn, nieuws ontvangen van Reuters, navigeren met TomTom LIVE en berichten checken op Facebook en Twitter.

Als optie kan het infotainment systeem van de Fiat 500L worden uitgebreid met een BeatsAudiohifi-systeem met een totaal uitgangsvermogen van 520 watt. Dit audiosysteem maakt gebruik van twee 80W-middenbereikspeakers met een diameter van 165 mm in de onderzijde van de voorportieren, twee 40W-tweeters met een diameter van 38 mm boven in de voorportierpanelen en twee 60W-fullrange-speakers met een diameter van 165 mm in de achterportieren. Het geheel wordt gecompleteerd door een 2x80W-subwoofer met een diameter van 165 mm in de bagageruimte.

Nieuwe uitvoeringen Fiat 500LNieuwe uitvoeringen Fiat 500L
18 februari 2014
Fiat 500L nu ook met TwinAir op groengasFiat 500L nu ook met TwinAir op groengas
17 december 2013
Fiat 500L komt aan in Noord-AmerikaFiat 500L komt aan in Noord-Amerika
27 mei 2013
Nieuwe motoren voor Fiat 500LNieuwe motoren voor Fiat 500L
22 februari 2013
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Occasions

Forum