Publicatiedatum: 24 november 2013
Itasha Tokyo 2013
Evenement

Itasha Tokyo 2013

Kawaii!

Evenement - In Japan is alles anders. Dat geldt ook voor het schoonheidsideaal. In Europa is een stoere auto favoriet. Een boos kijkende BMW, een zelfverzekerde Audi of domweg een intimiderende Hummer valt hier in de smaak. In Japan is schattig de norm. Aandoenlijke autootjes zijn razend populair, maar voor wie dat niet genoeg vindt is er "Itasha". Autozine bezocht een Itasha-evenement in Tokio om uit te zoeken wat dat precies is...
Sneeuwkettingen4u

Tot ongeveer 2006 was het bestickeren van auto's iets voor bedrijven. Vrachtwagens dragen de naam van het bedrijf, sportwagens de naam van de sponsor. In Akihabara, het elektronica-district van Tokio, dacht de eigenaar van een Honda Civic daar heel anders over. Hij bestickerde zijn auto met afbeeldingen van zijn favoriete stripfiguur, of "manga" in goed Japans.

Itasha Tokyo 2013

Zijn initiatief vond al snel navolging en op een centrale parkeerplaats in Akihabara kwamen de "Itasha nori" (eigenaren van bestickerde auto's) bij elkaar om hun rijdende kunstwerken aan elkaar te laten zien. In 2008 werd het tijdschrift "Itasha Graphics Magazine" opgericht en werden de eesrste evenementen georganiseerd. Op het eerste evenement kwamen al 300 deelnemers af.

Itasha Tokyo 2013

Oude stempel

Ten gelegenheid van de Tokyo Motorshow 2013 wordt het achtste officiële Itasha evenement georganiseerd. Een van de favorieten van het eerste uur geeft ook acte de presence: een Nissan Sylvia "Lovely" in het blauw, paars en zwart. Dit is één van de eerste auto's die rigoreus zowel van binnen als van buiten werd aangepast en is nog steeds favoriet bij het publiek.

Itasha Tokyo 2013

De meeste stickers komen kant-en-klaar uit de printer rollen, maar in de beginjaren van Itasha was die techniek nog niet beschikbaar. De witte "Favorite" auto is het resultaat van drie maanden lang, drie uur per dag laagjes knippen en plakken. De eigenaar rijdt van en naar kantoor met deze bijzondere auto, en vertelt trots bijna dagelijks gefotografeerd te worden. En terecht!

Itasha Tokyo 2013

Een andere opvallende deelnemer is de witte Toyota Hi-Ace die niet bestickerd is, maar grotendeels met viltstift is volgetekend! De auto is bovendien een perfect voorbeeld van Itasha, want het gaat absoluut niet om de auto, maar om de versiering. Sterker nog: juist busjes en MPV's zijn populair omdat die meer ruimte voor versiering bieden.

Het opvoeren van de auto's is niet populair onder de deelnemers. Op een set opvallende velgen na, heeft hoogstens 40% iets aan het mechaniek van de auto gewijzigd. Ook car-audio scoort laag; zo'n 30% van de auto's heeft een nieuw audiosysteem.

Itasha Tokyo 2013

Niet pimpen

Een uitzondering op de regel "het gaat niet om de auto, maar om de Itasha" is de Daihatsu Midget 2 van fotograaf "De le Metallica". Dit is een replica van een oldtimer uit 1957 die door de eigenaar als visitekaartje voor zijn bedrijf wordt ingezet.

Itasha Tokyo 2013

Tijdens het vorige Itasha evenement ging de eerste prijs naar een bijna onopvallende auto. De eigenaar van een witte MPV heeft alleen de achterkant van zijn auto aangepast. En hoe! De complete achterklep is vervangen door een heus beeldhouwwerk! Dit is het bewijs dat Itasha zeker geen "pimpen" is. Pimpen is doelbewust choqueren door het tonen van slechte smaak, terwijl Itasha een kunstvorm is.

Itasha Tokyo 2013
„Pimpen is doelbewust choqueren door het tonen van slechte smaak, terwijl Itasha een kunstvorm is“
Itasha Tokyo 2013

Manga

Het favoriete karakter onder de deelnemers is "Hatsune Miku". Hatsune Miku is een zogenaamde "vocaloid" ofwel "zingende computer". Zangeressen met hoge, aandoenlijke piepstemmetjes zijn geliefd in Japan. Een computer kan echter nog hogere noten raken en deze "zingende synthesizer" is daarom een enorme hit.

Als gezicht bij de videoclips is het karakter "Hatsune Miku" ontwikkeld. Wanneer het niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, mag iedereen Hatsune namaken en afbeelden.

Itasha Tokyo 2013

Naast Hatsune zijn vrijwel alle manga-karakters vertegenwoordigd, als het maar schattig is. Sommige deelnemers gaan zelfs zo ver dat ze de tekenaar van hun favoriete strip vragen hun auto aan te kleden. Dat Itasha soms behoorlijk in de papieren kan lopen, blijkt uit de tekst onder de grille die vrij vertaald luidt: "vrienden heb ik niet meer".

Itasha Tokyo 2013

Ook heel origineel is de Abarth 500 die in 3D is bestickerd. Gelieve uw eigen 3D-bril mee te brengen om het resultaat in volle glorie te kunnen bewonderen.

De meeste "Itasha nori" zijn mannen, maar Saori Amu is de ongekroonde koningin van de Itasha. Met haar roze Suzuki Lapan (een voor de Japanse markt ontwikkelde versie van de Alto) grossiert ze in de onderscheidingen. Saori koos niet voor een manga-karakter, maar voor haar favoriete videospel. De kofferruimte van de Suzuki is rondom bekleed met beeldschermen waarop zij het spel "Tohou Project" kan spelen.

Itasha Tokyo 2013

Nu bij de dealer

Het Itasha 2013 evenement werd georganiseerd rond "Mega Web"; de grootste Toyota Showroom ter wereld. Toyota is namelijk het eerste merk dat Itasha modellen op de prijslijst heeft staan. De koper kan kiezen uit een aantal ontwerpen, die door de dealer worden aangebracht. De Toyota Aqua en de GT86 zijn per direct leverbaar in Itasha uitvoering. Alleen in Japan natuurlijk.

Itasha Tokyo 2013

Conclusie

Japans is zo moeilijk nog niet. Tijdens het achtste officiële "Itasha" evenement was één woord voldoende: "kawaii" (schattig). In Japan moeten auto's niet stoer maar schattig zijn en moeten meisjes niet sexy maar aandoenlijk zijn. Itasha gaat in alle opzichten een stap verder. Met stickers en alle denkbare accessoires wordt "schattig" tot een kunstvorm verheven.

Ter gelegenheid van de Tokyo Motorshow 2013 kwamen Itasha enthousiastelingen bij elkaar om zich aan het grote publiek te tonen. Het publiek was zonder uitzondering positief, want steeds opnieuw klonk het: "kawaii, kawaii". En dat is precies waar het de deelnemers om te doen was!

Vandebron