17 maart 2015
NISMO

NISMO

Bezoek NISMO-Center Yokohama

Diversen | Labels hebben een grote aantrekkingskracht. Een shirt met een krokodil, een telefoon met een appel, schoenen met een haan of zelfs een banaan met een afbeelding van een blije dame zijn meer waard dan een vergelijkbaar product zonder zo'n label. Om een Nissan exclusiever te maken is er het NISMO-label. Om uit te zoeken waar NISMO precies voor staat ging Autozine op bezoek bij 's werelds grootste NISMO centrum in Yokohama (Japan).
Info
Print

De locatie van het NISMO centrum is niet geheel toevallig gekozen. In de stad Yokohama staan het hoofdkantoor en de belangrijkste fabriek van Nissan. Het was dus logisch dat hier ook het hoofdkwartier van Nissans sportieve tak zou verrijzen. Want NISMO staat voor "NISsan MOtorsports". NISMO ontwikkelt sportwagens en transfortmeert gewone Nissans tot sportieve Nissans.

Gebouw

In het opvallende gebouw met het profiel van een enorm samurai zwaard zijn een showroom en een werkplaats te vinden. In de showroom staan altijd drie raceauto's en drie productieauto's. Grofweg eens per zes weken wordt de collectie vervangen om er voor te zorgen dat bezoekers regelmatig terugkomen.

Raceauto's

Op het moment van het bezoek van Autozine staat op de meest prominente plek een Skyline (type "KPGC110") uit 1972. Na twee tammere versies uit de jaren '60 was dit de eerste Skyline met overduidelijke sportieve aspiraties die tot de huidige GT-R is uitgegroeid. Het hier getoonde exemplaar was echter speciaal gemaakt voor de Tokio Motorshow van 1972 en heeft nooit geracet.

Nissan Skyline

Wanneer de Autozine-redacteur de Skyline wel heel erg aandachtig bestudeert, komt de chef-werkplaats polshoogte nemen. Hij zit ruim 25 jaar in het vak en heeft aan de meeste van deze sportwagens persoonlijk gewerkt. Hij vertelt vol trots over de races waaraan "zijn" auto's hebben meegedaan en wijst vervolgens fijntjes op de enorme rij trofeeën in de achterwand van de showroom.

Drie daarvan komen op het conto van de 800 pk sterke R90CP uit 1990. Hiermee werd deelgenomen in de zogenaamde "Group C" races en Nissan behaalde met de R90CP maar liefst drie aaneengesloten overwinningen.

Leaf RC en R90CP

De onbetwiste favoriet van de Autozine-redacteur is echter de "NISMO Leaf RC", omdat daar tijdens een presentatie van een minder zinnenprikkelend model ooit een ronde mee op het circuit mocht worden gereden. Het zou de meest opwindende rit met een elektrische auto ooit worden...

Productiemodellen

Het NISMO Center verkoopt geen auto's, maar levert wel diensten aan Nissan-rijders. Zo kan men in Yokohama vrijwel iedere bestaande Nissan transformeren tot een NISMO model. Dat geldt niet alleen voor sportieve exemplaren zoals de 370Z en GT-R. Ook een Micra, Note of zelfs Leaf kunnen de NISMO-behandeling ondergaan.

KwikFit
Micra en Note NISMO

Uiteraard zijn de resultaten uiteenlopend. Een GT-R wordt nog scherper, nog sneller en nog spectaculairder. Een Micra NISMO oogt iets spannender, stuurt iets scherper en presteert iets beter dan een standaard model maar zal nooit een volbloed sportwagen worden.

Maar juist dat is wat NISMO kenmerkt: terwijl Europese labels als AMG, Brabus of Cosworth slechts aan een enkeling zijn voorbehouden, kan iedere Nissan een NISMO-behandeling ondergaan. Bovendien kan de klant bij NISMO kiezen voor alleen een mechanische aanpassing, alleen optische aanpassingen of een combinatie van beide.

GT-R en 370Z NISMO

Werkplaats

In de enorme werkplaats worden niet alleen jonge auto's opgepept. Het zijn juist de oudere, gekoesterde modellen uit de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw die hier in onderhoud zijn. De chef werkplaats legt uit dat de techniek heel anders is dan bij de gewone modellen. Een gewone dealer heeft daar in de regel geen kennis van. Bovendien zijn de onderdelen vaak zo kostbaar, dat repareren wordt verkozen boven vervangen.

Voor toeristen en voor hen die zich (nog) geen NISMO-model kunnen veroorloven, is er een souvenirshop. In deze winkel zijn alle denkbare producten met NISMO-label te koop, van schaalmodel tot zakdoek en van racehelm tot puntenslijper. Want voor de echte fan geldt: alles is aantrekkelijker met een NISMO-label.

Werkplaats

Conclusie

NISMO is het motorsport-label van Nissan. NISMO, 100% eigendom van Nissan, fabriceert racewagens en houdt zich bezig met het transformeren van heel gewone Nissans tot sportieve Nissans. En juist dat is kenmerkend voor NISMO: sportief plezier voor iedereen, en niet alleen voor enkele gefortuneerden.

In het NISMO Center in Yokohama, toont NISMO een wisselende collectie historische racewagens samen met de nieuwste NISMO productiemodellen. Het centrum in Yokohama doet bovendien dienst als ontmoetingsplaats voor NISMO-fans. Zo komen liefhebbers regelmatig samen in Yokohama om op een groot beeldscherm races te volgen.

In Europa staat NISMO nog in de kinderschoenen. Terwijl NISMO in Japan sinds 1984 een begrip is, zijn in Europa pas sinds 2013 officiële NISMO-modellen leverbaar. Het bezoekje aan Yokohama geeft echter een goed beeld van de toekomst. En die toekomst is veelbelovend!

 

Info

Print