Publicatiedatum: 16 oktober 2010
125 jaar Mercedes-Benz
Diversen

125 jaar Mercedes-Benz

Gefeliciteerd!

Diversen - Mercedes-Benz bestaat 125 jaar. Om dat te vieren opent het merk een showroom aan de Champs-Elysées in Parijs. Daar zullen de nieuwste modellen en meest opmerkelijke conceptcars aan het grote publiek worden getoond. De showroom opent de deuren op 18 oktober 2010, maar de pers mocht alvast een kijkje nemen. Wat biedt de meest prestigieuze showroom van het Duitse luxemerk?

De opening van een showroom aan de meest prestigieuze winkelstraat van Europa mag niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom werd een grootste presentatie gegeven waarbij de voorzitter van de raad van bestuur van Daimler AG én hoofd van Mercedes-Benz zelf, Dr. Dieter Zetsche, het woord nam.

Alhoewel algemeen wordt aangenomen dat meerdere uitvinders rond dezelfde tijd een zichzelf voortbewegend voortuig uitvonden, is Benz de eerste die de auto tot een commercieel succes maakte. Op 29 januari 1886 verkreeg Carl Benz dan ook een patent op de "Motorwagen". Het is daarom dat Zetsche benadrukt hoe belangrijk de auto, en in het bijzonder Mercedes-Benz, voor de moderne tijd is.

125 jaar Mercedes-Benz

Presentatie

De speech staat bol van de one-liners en nuttige, danwel triviale feitjes. Voor de uitvinding van de auto zou een mens gemiddeld 20 km per jaar afleggen. Nu legt men gemiddeld diezelfde afstand per dag af. Een kilometer asfalt zou daarom indirect goed zijn voor vier arbeidsplaatsen en inmiddels danken zo'n 12 miljoen gezinnen in Europa hun inkomen aan de autoindustrie.

Op dit moment vinden de belangrijkste ontwikkelingen op de automarkt plaats in China. Daar is de auto nog echt een statussymbool en menigeen droomt van het merk met de ster. Toch zijn er nog 2.5 miljard mensen in China, India en Rusland die geen auto hebben. Als al die mensen nu een Mercedes-Benz zouden bestellen, zou de Duitse fabriek de komende 2.000 jaar bezig zijn met het fabriceren van al die auto's!

Smart

Dat maakt meteen duidelijk hoe belangrijk respect voor het milieu is. Dochterbedrijf Smart begint daarom met de meest elementaire vorm van vervoer en introduceert een eigen fiets. Deze heeft eenzelfde eigenzinnige vormgeving als de auto's van Smart. Een elektrische hulpmotor maakt het fietsen makkelijker. Een stap verder gaat de elektrische scooter van Smart.

125 jaar Mercedes-Benz

Voldoet ook een scooter niet meer, dan biedt Smart "car2go" aan. Dit is een systeem waarbij een Smart ForTwo door meerdere eigenaren wordt gedeeld en er alleen voor de auto wordt betaald wanneer deze daadwerkelijk wordt gebruikt. "Car2go" wordt op dit moment al in Duitsland en Amerika aangeboden, waar het zo'n 30.000 klanten heeft.

125 jaar Mercedes-Benz

A-Klasse

Smart heeft recent de tweede generatie van de elektrisch aangedreven "ForTwo Electric Drive" geïntroduceerd. Die techniek is globaal overgenomen door Mercedes-Benz voor de A-Klasse "e-cell". Uiteraard zijn de accu's en elektromotor groter, maar de techniek is in de basis dezelfde. De actieradius bedraagt 200 km.

De emissievrije A-Klasse biedt dezelfde ruimte en luxe als het traditionele exemplaar met verbrandingsmotor. Voorlopig is de "e-cell" niet te koop, maar wel te bewonderen in de nieuwe showroom. Vanaf april 2011 is de auto te leasen.

125 jaar Mercedes-Benz

S-Klasse

Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de Mercedes-Benz S-Klasse. Ook deze is recentelijk een stuk milieuvriendelijker geworden. De "S250 CDi" is de eerste limousine van 5 meter en langer die minder dan 150 gram CO2 per kilometer uitstoot.

Het gemiddelde verbruik van de 2.5 liter diesel bedraagt 5 liter diesel per 100 km en de uitstoot is 149 gram per kilometer. Ter vergelijking: de motorinhoud van de "300 SEL" uit 1968 was drie keer zo groot en de auto verbruikte ook drie keer zo veel als de huidige S-Klasse. Toch leveren beide auto's dezelfde trekkracht én prestaties.

125 jaar Mercedes-Benz

Hoe de komende 125 jaar er uit zullen zien, kunnen zelfs de belangrijkste zieners van Mercedes-Benz niet voorspellen. Het concept van de "Concept Shooting Break" geeft echter een blik in de nabije toekomst. Juist die auto staat bij de opening op 18 oktober in de etalage van de Parijse showroom

Conclusie

Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan opent Mercedes-Benz een showroom aan de Champs-Elysées in Parijs. Dit is geen showroom waar auto's worden verkocht of waar proefritten kunnen worden gemaakt. De prestigieuze locatie zal worden gebruikt om een wisselende collectie van nieuwe modellen, bijzondere conceptcars of speciale uitvoeringen te tonen.

De showroom is te klein (500 m2) om uren te boeien. Het is daarom niet de moeite waard om alleen voor deze showroom naar Frankrijk af te reizen. Wie echter al in Parijs is, moet zeker langs gaan om zelf de laatste ontwikkelingen uit 125 jaar innovatie te aanschouwen.