15 september 2005
Dacia Logan
Nieuws

Dacia Logan

Dacia Logan nog dit jaar bij de dealer

15 september 2005 - De Logan is vanaf 9 juni te koop in Frankrijk, vanaf 16 juni in Spanje en 17 juni in Duitsland. Tussen oktober 2005 en januari 2006 zal hij in nog vijf andere West-Europese landen geintroduceerd worden: Belgie, Zwitserland, Nederland, Italie en Oostenrijk. In deze acht landen wordt de Logan standaard aangeboden met ABS, twee frontairbags en hoofdsteunen op alle zitplaatsen.

In alle genoemde landen is nagenoeg hetzelfde gamma leverbaar en de verkoopprijs varieert hoofdzakelijk op basis van specifieke belastingen en kosten van ieder land. De Logan is ruim, robuust en betrouwbaar en gebruikt zijn prijs als belangrijkste troef. In Duitsland is de Logan met een prijs vanaf 7.200 euro een aanbod waarvan de verhouding tussen prijs, prestaties en ruimte ongekend is op de markt.

Dacia Logan

Het motorengamma bestaat bij de introductie uit twee benzinemotoren: de 1.4 l 75 pk en de 1.6 l 90 pk. Veel onderdelen zijn gemaakt met het oog op "design to cost". Dat geldt voor de nokkenas van de 1.4 l 75 pk motor, die voorzien is van kleptuimelaars met schuivers, die eenvoudiger en goedkoper zijn dan kleptuimelaars met rollagers. De engineers hebben gekozen voor een hoger koppel in de lage toerentalgebieden door het profiel van de nokken te herzien. De 1.4 l motor ontwikkelt een vermogen van 55 kW (75 pk) bij 5.500 t/min en een koppel van 112 Nm bij 3.000 t/min. De 1.6 l motor heeft een vermogen van 64 kW (90 pk) bij 5.500 t/min en een koppel van 128 Nm bij 3.000 t/min. Deze twee motoren worden gekoppeld aan een handgeschakelde 5-versnellingsbak die ook voor de Laguna II en de Megane II gebruikt is.

Het Logan programma begint dit jaar aan een tweede fase met het in productie gaan van de auto in nieuwe landen, na de start in de Dacia fabriek in het Roemeense Pitesti in 2004. De Logan wordt vanaf april 2005 in Rusland geproduceerd en wordt vanaf juli 2005 in Marokko geassembleerd. De Logan wordt momenteel in Colombia geintroduceerd. Tegelijkertijd wordt het verkoopgebied dit jaar uitgebreid naar meer dan dertig landen in West-, Midden- en Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten en in Latijns-Amerika. In 2006 gaat het project de derde fase in, als de Logan in Iran in productie gaat en in 2007 ook in India en Brazilie. In India heeft de overeenkomst die in maart 2005 met Mahindra & Mahindra ondertekend is, betrekking op de productie van een rechtsgestuurde versie van de Logan.