20 april 2007
Chevrolet Volt

Chevrolet Volt

GM presenteert tweede aandrijfsysteem voor Chevrolet Volt

Autozine
20 april 2007 | GM toont een nieuwe versie van de Volvo conceptcar. Deze tweede versie van het E-Flex systeem gebruikt GM's nieuwe aandrijftechnologie met brandstofcellen, inmiddels de vijfde generatie, en een lithium-ionbatterij, die de automobielen een rijbereik van 483 km bezorgen en elektrisch rijden zonder benzine en emissies toelaten.
KwikFit

De E-Flex met brandstofcel is een Zero Emission Vehicle (ZEV) en werkt volledig met elektriciteit die wordt gegenereerd door waterstofcellen en het elektriciteitsnet. Het systeem kan op een stopcontact worden aangesloten en krijgt 34 km extra rijbereik bij elke oplaadcyclus, wat het aantal tankbeurten vermindert.

Chevrolet Volt

Het E-Flex systeem is een flexibele, volledig elektrische architectuur voor seriematig geproduceerde auto's, die kan worden samengesteld voor het gebruik van een aantal stroombronnen. Het debuteerde in januari op de North American International Auto Show, als krachtbron van de Chevrolet Volt conceptcar. De Volt is een elektrisch voertuig dat op batterijen draait. Hij heeft een rijbereik van 65 km op elektriciteit alleen, en beschikt over een kleine biobrandstofmotor met een generator, die zijn rijbereik verlengt tot 1030 km.

"Wat onze E-Flex strategie zo mooi maakt, is dat wij diverse aandrijfsystemen in dezelfde ruimte kunnen onderbrengen, afhankelijk van de energie die in een bepaald land beschikbaar is", verklaart Larry Burns, vice president Research and Development en Strategic Planning bij GM. "Ze bezorgt ons ook de nodige bewegingsvrijheid wat de energiebronnen betreft. Wij kunnen waterstof of elektriciteit halen uit een brede waaier van hernieuwbare bronnen wind, zon, aardwarmte, waterkracht en biobrandstoffen of uit traditionele bronnen zoals aardgas, clean coal, kerncentrales of zelfs benzine".

GM's brandstofcelsysteem van de vijfde generatie is maar half zo groot als zijn voorganger, maar levert evenveel vermogen en dezelfde prestaties. De vierde generatie drijft momenteel de Chevrolet Sequel conceptcar aan. De Sequel slaat 8 kg waterstof op en heeft een rijbereik van 483 km. De Volt met brandstofcellen zal ook een rijbereik van 483 km bieden, maar met 4,0 kg waterstof (120 km/kg).

Chevrolet Volt

De Volt dankt zijn rendement aan diverse technologische ontwikkelingen en ultralichte materialen. Met een geraamd rijklaar gewicht van 1.588 kg is hij 30 procent lichter dan de Sequel. Het aandrijfsysteem met brandstofcellen is volledig onder de motorkap geinstalleerd, en heeft ongeveer de afmetingen van een viercilindermotor met automatische transmissie. Voorts onderscheidt de Volt zich door voorgevormde panelen uit GE-kunststof voor de flanken, de ruiten, het dashboard en het stuurwiel, die tussen 30 procent en 50 procent in gewicht uitsparen.

Samen met de E-Flex brandstofcelversie presenteert GM zijn wielnaafmotoren van de derde generatie, die in het achterwiel gemonteerd zijn om extra koppel te leveren en de vier wielen elektrisch aan te drijven. De nieuwe ankerloze motortechnologie is lichter en levert meer vermogen dan de eerste generatie die in 2003 werd voorgesteld.

Chevrolet verlaagt prijs VoltChevrolet verlaagt prijs Volt
7 oktober 2013
Gratis 2 EV-Box laadstations voor VoltGratis 2 EV-Box laadstations voor Volt
4 februari 2013
GM en ABB demonstreren hergebruik accu'sGM en ABB demonstreren hergebruik accu's
16 november 2012
Chevrolet modificeert VoltChevrolet modificeert Volt
5 januari 2012
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum