6 augustus 2007
 

Harman / kardon Guide + play

Navigatie plus extra's

Caraudio, alarm en navigatie | "Harman / kardon" is een merk voor liefhebbers. Zoals bijvoorbeeld BMW en Lexus auto's bouwen voor echte fijnproevers, doet Harman / kardon dat voor liefhebbers van hoogwaardige hifi apparatuur. Nu komt deze "premium" fabrikant op de markt met een eerste navigatiesysteem. Weet Harman / kardon ook hier meerwaarde te bieden?
Info
Print

Als een sieraad in een luxe geschenkverpakking wordt het "guide + play" navigatiesysteem aangeboden. In de strak vormgegeven doos zijn behalve het navigatiesysteem ook een etui, een houder voor in de auto, een lader en de nodige kabels te vinden.

GPS ontvangst

De handleiding kan in de verpakking blijven, want het in gebruik nemen is uiterst eenvoudig. Na het inschakelen hoeft geen actievatiecode ingevoerd te worden en is geen configuratie nodig, maar is het toestel direct bruikbaar. Wel heeft de ingebouwde GPS ontvanger enige tijd nodig om de positie te bepalen. In vergelijking met andere navigatiesystemen is deze "guide + play" voorzien van een matige GPS ontvanger.

Doos

Heel bijzonder is dat "guide + play" ook is voorzien van een FM ontvanger. Die is niet bedoeld om tijdens het navigeren naar de radio te luisteren, maar wel om TMC signalen op te vangen. Ook hiervoor is geen configuratie nodig. Wanneer de meegeleverde antenne (lees: draad) wordt ingeplugd, stemt de elektronica automatisch af op een station dat digitale verkeersinformatie meezendt. Bij het bepalen van een route, wordt dan om de files heen gepland. Dit is bij de concurrentie een dure extra of een betaalde dienst, maar bij Harman / kardon is het standaard!

Naast verkeersinformatie bevat het TMC signaal ook gegevens over snelheidscontroles. Dit is echter zeer beperkt. Ondanks de beloften op de verpakking beperkt de "radarcontrole" zich tot de paar via TMC aangekondigde controles. "Guide + play" beschikt niet over een eigen database van alle flitspalen.

Wegwijzer

Standaard wordt kaartmateriaal van heel West-Europa meegeleverd. De bestemming kan worden ingevoerd aan de hand van een adres, postcode of bijzondere bestemming (vliegveld, restaurant, museum, etc.). Alle menu's zijn logisch ingedeeld en ook hier kan de gebruiker direct aan de slag zonder de gebruiksaanwijzing te raadplegen. Wel zijn enkele Nederlandse vertalingen wat ongelukkig gekozen, wat de nodige verwarring geeft. Daarnaast reageert het toestel soms traag op menukeuzes.

Interieur

De graphics van zowel de menu's als het kaartmateriaal zijn van onberispelijke kwaliteit. Niet alleen zijn de beelden veel mooier dan die van andere navigatiesystemen, ze zijn zelfs fraaier dan die van menig PC!

De kwaliteit van de geplande routes is prima. Harman / kardon berekent vlot een logische route naar iedere bestemming. Wanneer de gebruiker de instructies onverhoopt niet correct opvolgt, is snel een alternatief beschikbaar. Alle instructies worden helder uitgesproken en bij complexe situaties wordt automatisch ingezoomd op de plattegrond.

Navigatie

De plattegrond wordt naar wens in 2D of 3D getoond; in de rijrichting of juist met het noorden boven. Harman / kardon meldt trots dat "guide + play" gebruik maakt van een breedbeeld scherm (4 inch), maar dat biedt in de praktijk weinig meerwaarde. De route wordt niet duidelijker door te tonen wat zich naast de auto bevindt. Een extra hoog scherm zou handiger zijn, dat toont de nog te volgen route.

Extra's

De naam "guide + play" is niet voor niets gekozen. Dit toestel wijst niet alleen de weg, maar kan ook muziek en video afspelen. Muziek wordt aangeboden in de vorm van MP3-bestanden op een SD-geheugenkaartje. De speler is keurig verzorgd, waarbij kan worden gebladerd op artiest, tracknaam, album en genre. Muziek kan worden afgespeeld tijdens het navigeren.

De geluidskwaliteit van het minuscule luidsprekertje is matig, waardoor de speler zich vooral leent voor luisterboeken, podcasts en hoorspellen.

MP3 speler

De video-functie is omwille van de veiligheid niet beschikbaar tijdens het navigeren. In tegenstelling tot wat Harman / kardon belooft, worden niet "alle gangbare formaten" afgespeeld. In een test met AVI, MPEG, DivX en Quicktime bestanden werd alleen de eerste herkend. Het bleef echter bij herkennen, want tijdens het laden van de film crashte het toestel.

Alleen de door de fabrikant geïnstalleerde demo-filmpjes werkten goed. De beloofde videoweergave is daarmee vooral een gimmick en geen serieus bruikbare extra.

Conclusie

Biedt het eerste draagbare navigatiesysteem van "premium" elektronicafabrikant Harman / kardon meerwaarde? Jazeker! Het begint met een perfecte presentatie. Alles, van de verpakking via de vormgeving van het toestel, tot het ontwerp van de menu's is uitstekend verzorgd. De kwaliteit van de geplande routes is prima, de instructies zijn duidelijk. Daarnaast biedt Harman / kardon gratis extra diensten die bij de concurrentie niet, of alleen tegen betaling, verkrijgbaar zijn.

Toch is "guide + play" zeker niet perfect. De kwaliteit van de GPS ontvanger is matig. De reactie op sommige menukeuzes is storend traag. De videospeler is uiterst selectief wat betreft de ondersteunde formaten. Tenslotte is het toestel meer dan eens vastgelopen. Het zijn echter details die "guide + play" niet perfect, maar nog altijd heel goed maken.

AutoCoach
 

Info

Print