13 juli 2009
 

CarPC

Computer in de auto

Caraudio, alarm en navigatie | Het is de droom van menig computerhobbyist: in de auto beschikking hebben over alle data en alle mogelijkheden van de computer thuis. De firma "IkBenStil" specialiseerde zich tot nu toe in het bouwen van geluidsarme PC's op maat. Maar nu komt deze specialist met een volwaardige PC, speciaal voor in de auto. Worden alle digitale dromen nu werkelijkheid?
Info
Print

Een PC in de auto bouwen gaat niet zomaar. De gemiddelde bureaucomputer neemt een fors deel van de bagageruimte in beslag en vereist bovendien 220 volt. Een monitor, muis en toetsenbord op het dashboard plaatsen is al helemaal ondoenlijk.

Hardware

Daarom is de CarPC speciaal gemaakt voor inbouw in de auto. De PC is klein genoeg om weg te bouwen onder een stoel of in de bagageruimte. Een auto levert geen 220 volt zoals het stopcontact thuis, maar gebruikt in de regel 12 volt. Een dure omvormer is voor de CarPC echter niet nodig, deze auto-computer gebruikt standaard 12 volt.

Bagageruimte

Toch vraagt de inbouw wel technische kennis, zomaar aansluiten op een 12 volt stopcontact (ook wel bekend als "sigarettenaansteker") is niet mogelijk. Ook moet de CarPC door een specialist worden gekoppeld met het bestaande audiosysteem van de auto.

In plaats van de traditionele monitor, wordt de CarPC geleverd met een klein, plat beeldscherm. Dit scherm is iets groter dan dat van het gemiddelde navigatiesysteem. Juist omdat de CarPC is bedoeld voor de computer-hobbyist, staat het de gebruiker vrij het scherm naar eigen inzicht in de auto te bouwen. Dat kan zo onopvallend mogelijk of juist op een opvallende plaats. De CarPC kan meerdere schermen tegelijk aansturen, op die manier kunnen ook de achterpassagiers worden bediend.

Interieur

Omdat een muis of toetsenbord de verkeersveiligheid zouden belemmeren, is het beeldscherm aanraakgevoelig. Net als bij een standaard ingebouwd audio- of navigatiesysteem kan de gehele CarPC worden bediend via het beeldscherm.

Mogelijkheden

Maar waar het standaard systeem ophoudt, gaat de CarPC verder. De CarPC kan via een USB dongle worden verbonden met landelijk dekkend draadloos Internet. Daarbij is voorzien in lokaal draadloos netwerk ("WiFi"), om bijvoorbeeld contact te zoeken met het thuisnetwerk wanneer de auto geparkeerd is.

En vooral die laatste functie brengt ongekende mogelijkheden. Met een druk op de knop kunnen alle films en MP3-bestanden van thuis worden gekopieerd naar de auto. Ook de laatste Podcasts worden gesynchroniseerd en kunnen onderweg worden beluisterd.

Hoofdmenu

De standaard meegeleverde software speelt bijna ieder muziek- en videoformaat; dit in tegenstelling tot veel vast ingebouwde systemen die zich beperken tot de meeste gangbare protocollen.

AutoCoach
Volvo C30

Maar tot nu toe is de CarPC echter niet meer dan een uitgebreide jukebox. Daarom is ook voorzien in (Garmin) navigatiesoftware en een applicatie voor kilometerregistratie. Via Bluetooth kan de mobiele telefoon aan de computer worden gekoppeld.

Uitbreiding

De CarPC is in feite een gewone PC. Wanneer de overkoepelende applicatie wordt verlaten, kan vanuit Windows7 ieder ander programma worden gestart. Ook webbrowsen of E-mail lezen/beantwoorden kan vanuit de auto. Voor dit laatste kan eventueel een Bluetooth toetsenbord worden gebruikt.

Navigatie

Voor de echte hobbyist is het systeem ook zonder softwarebundel leverbaar. Dan kan voor Linux worden gekozen en wordt het zelf uitbreiden van het systeem nog makkelijker.

In de toekomst wordt de CarPC gekoppeld aan het motormanagement van de auto en zijn alle gegevens al rijdende uit te lezen. Denk eens aan de mogelijkheden die dat biedt voor de ware computerliefhebber ...

CarPC

Conclusie

Voor velen is autorijden leuker te maken door de motor op te voeren of het onderstel te verlagen. Maar voor computerspecialist "IkBenStil" is het inbouwen van een computer de ultieme manier om een auto interessanter te maken.

Een computer in de auto stelt echter speciale eisen. De eerste daarvan is eenvoudig: in een auto kan niet veilig met een toetsenbord en muis worden gewerkt. Daarom wordt de CarPC geleverd met een klein, aanraakgevoelig beeldscherm. De compacte CarPC is zo gemaakt dat deze niet op de gebruikelijke 220 volt, maar op 12 volt werkt.

Veel auto's beschikken standaard al over een gecombineerd audio-, communicatie- en navigatiesysteem. Dat is in de regel beter geïntegreerd met de auto, minder diefstalgevoelig, weerbestendig en betrouwbaarder. Bovendien is het voordeliger, want in tegenstelling tot de CarPC worden kant-en-klare oplossingen geleverd inclusief luidsprekers en versterkers.

Op dit moment staat de CarPC nog in de kinderschoenen en is het vooral heel leuk speelgoed. Standaard biedt het systeem niet meer dan een veredelde muziekspeler en navigatiemogelijkheid. Maar in tegenstelling tot kant-en-klare systemen is de CarPC helemaal naar eigen wens in te richten, fijn te regelen en oneindig uit te bouwen; precies zoals de PC thuis.

 

Info

Print