4 maart 2015
Autosalon van Geneve 2015

Autosalon van Geneve 2015

Groot nieuws

Autoshow | Groot nieuws! De 85e Autosalon van Genève is van start gegaan. En dat betekent, dat autofabrikanten van over de hele wereld hun belangrijkste nieuwe modellen en hun spannendste conceptcars aan het grote publiek tonen. Bovendien lijkt de crisis voorbij te zijn, want dit jaar ligt de nadruk op grote, spannende auto's.
Info
Print

Letterlijk het grootste nieuws van de Autosalon van Genève is de Mercedes-Maybach Pullman. Mercedes heeft het merk "Maybach" nieuw leven ingeblazen en de "Pullman" is het topmodel van "Mercedes-Maybach". Deze 6 meter 50 lange limousine heeft vier tegenover elkaar geplaatste stoelen achterin en wordt standaard aangedreven door een twaalf cilinder motor.

Mercedes-Maybach

Daarnaast toont Mercedes-Benz de CLA Shooting Brake en zijn zowel de GLE als C-Klasse (C350 Plug-in Hybrid) voorzien van nieuwe motoren.

Mercedes-Benz GLA Shooting Brake

Het meeste nieuws komt van Honda. Na vele studies en vooraankondigingen zien de nieuwe Civic Type R en NSX eindelijk het levenslicht. Daarnaast introduceert Honda een nieuwe HR-V, een nieuwe Jazz en een studiemodel van een nieuwe FC-V brandstofcelauto.

Honda

Ook Hyundai brengt veel nieuws mee. Het hoogste podium is voor de geheel nieuwe Tucson die de ix35 zal vervangen. Daarnaast toont Hyundai de i30 Turbo en i20 Coupé (die er véél gelikter uitziet dan de vijfdeurs).

Hyundai Tucson Hyundai i20 Coupe

Voor Toyota is de geheel nieuwe Avensis het belangrijkste nieuws (zie ook panoramafoto). De nieuwe Avensis legt de nadruk op veiligheid en betrouwbaarheid. Voor zakelijke rijders is een extra zuinige diesel met lage bijtelling aangekondigd.

Toyota Avensis

Volkswagen brengt de geheel nieuwe Touran mee naar Zwitserland. Dankzij een lichtgewicht bouw en nieuwe motoren is de nieuwe Touran tot 19% zuiniger dan de vorige generatie.

Volkswagen Touran

Naast de Touran toont Volkswagen de "Sport Coupe Concept GTE". Deze grote sedan met de lijnen van een coupé zou een plaats kunnen innemen tussen de Passat en de Phaeton, maar Volkswagen heeft nog geen uitspraken gedaan over de daadwerkelijke productiekansen van de Sport Coupe.

Sport Coupe Concept GTE

Bij Renault staat de Kadjar centraal: de grote broer van de uiterst succesvolle Renault Captur. Ondanks de forse buitenmaten belooft Renault dat de Kadjar levendig, wendbaar en bovendien zuinig zou zijn.

Renault Kadjar

Een maatje kleiner, maar minstens zo veelbelovend, is de Mazda CX-3. Hiermee biedt Mazda voor het eerst een SUV in het B-segment aan. En net als met de CX-5 focust Mazda op rijplezier en efficiency.

Mazda CX-3

Seat werkt eveneens aan een kleine SUV. De 20V20 toont hoe een compacte SUV van Seat er uit zou kunnen komen te zien. Let daarbij op de coupé-achtige lijnen en de cockpit in plaats van een dashboard.

Seat 20V20

Als variant op de BMW 2-Serie Active Tourer is er voortaan ook een zevenzits Gran Tourer. De 2-Serie Gran Tourer is leverbaar met vijf verschillende turbomotoren en is desgewenst te voorzien van vierwielaandrijving.

BMW 2-Serie Gran Tourer
AutoCoach
“Na enkele magere jaren, zijn het dit jaar de grote, snelle en spannende auto's die de toon zetten„
Opel Karl

Alleen bij Opel draait het om een kleine auto: de Karl. Maar... zelfs kort proefzitten bewijst dat deze kleinste Opel dezelfde kwaliteiten (afwerkingskwaliteit, uitrusting) biedt als de grotere modellen.

Audi R8

De drukste stand op de Autosalon van Genève is zonder enige twijfel die van Audi. Het merk pakt uit met de R8, Q7 (nu te zien als diesel plug-in hybrid genaamd "e-tron") én de RS3 Sportback.

Porsche  Cayman GT4 / 911 GT3 RS

Bij buurman Porsche is de aandacht al even overweldigend, want hier debuteren de geheel nieuwe Cayman GT4 en 911 GT3 RS. Deze laatste wordt door Porsche betiteld als "racewagen voor de openbare weg".

Ford Focus RS

Ook Ford laat zich van zijn sportieve kant zien. Op de enorme stand zijn alleen de meest sportieve modellen van de afgelopen jaren te zien, plus de geheel nieuwe GT en Focus RS.

Nissan Sway

Nissan laat er geen misverstand over bestaan: de Sway conceptcar staat op een apart podium en is hét belangrijkste nieuws. En alhoewel de fabrikant het niet met zo veel woorden zegt, is dit concept in het B-segment hoogst waarschijnlijk een voorbode van de opvolger van de Micra.

Mitsubishi Concept AX

Mitsubishi werkt aan een opvolger van de ASX. De "Concept AX" is een slag groter dan de ASX en krijgt onderhuids dezelfde plug-in hybrid techniek als de Outlander, maar zonder vierwielaandrijving.

Kia SportSpace

Kia werkt aan een stationcar-versie van de Optima en geeft alvast een voorproefje met de SportSpace Concept. Bijzonder aan het concept zijn de "rollers" in de bagageruimte, waarmee ook zware stukken bagage eenvoudig zijn te laden en te lossen. Ook nieuw bij Kia: de cee'd met 1.0 liter benzinemotor.

Suzuki gunt de bezoeker een kijkje in de toekomst met twee conceptcars. De "iK-2" is een voorbode van een model dat boven de Swift zal worden gepositioneerd en in 2016 op de markt verschijnt. Zowel een 1.0 liter turbomotor als een "mild hybrid" staan op de planning.

Suzuki ik2 im4

De "iM-4" moet uitgroeien tot een kleine, vierwielaangedreven SUV met retro-trekjes. Ook de iM-4 zal rem-energie kunnen opslaan en dit gebruiken om het verbruik te verlagen ("mild hybrid").

Kenmerkend voor de Zwitserse autoshow zijn de vele kleine fabrikanten van extreme sportwagens, uitzinnige lifestyle auto's en soms ronduit vreemdsoortige voertuigjes. Favoriet dit jaar bij de Autozine-redactie is Quant. Deze uit Liechtenstein afkomstige fabrikant legt zich toe op compacte, elektrisch aangedreven sportwagens die dankzij een "nano flow cell" gigantische vermogens leveren. De hier getoonde Quant F is goed voor 1090 pk...

Quant

De favoriete concept-car van de redactie komt echter van Lexus. Met de LF-SA onderzoekt Lexus de mogelijkheden om een kleine auto te introduceren. Tijdens de show zal Lexus de reacties van het publiek peilen. Mocht deze hippe driezitter ooit in productie gaan, dan staat Autozine vooraan in de rij om er één aan te schaffen!

Lexus LF-SA

Conclusie

Van 5 tot en met 15 maart openen de deuren van de 85e Autosalon van Genève voor het grote publiek. Na enkele magere jaren, zijn het dit jaar de grote, snelle en spannende auto's die de toon zetten. Uiteraard zijn in Zwitserland ook auto's voor het grote publiek voor het eerst te zien. Denk daarbij aan de Opel Karl en Toyota Avensis. Wat een bezoekje aan Genève extra aantrekkelijk maakt, zijn de vele conceptcars en de stands van kleine exotische merken. In alle gevallen geldt: groot nieuws!

 

Info

Print