Publicatiedatum: 29 september 2012
Autosalon Parijs 2012
Autoshow

Autosalon Parijs 2012

De toekomst, vandaag

Autoshow - Waarom reist de gehele wereldpers af naar Parijs? Waarom bezoeken meer dan een miljoen autoliefhebbers de Autosalon van Parijs? Omdat de "Mondial de l'Automobile" tot de belangrijkste autoshows ter wereld behoort. Bovendien zijn er grote veranderingen in de autowereld op til. Parijs laat als geen andere autoshow zien hoe de markt er het komende jaar uitziet. Autozine doet verslag.

Op de beursvloer is er weinig van te merken. Zoals gebruikelijk zijn de stands groots opgezet. De nieuwste auto's staan letterlijk en figuurlijk in de schijnwerpers. Alsof dat nog niet genoeg is, trekken lichtshows, enorme displays en ontelbare hostesses de aandacht van de bezoeker.

Achter de schermen heerst een hele andere sfeer. De ene autofabrikant is naarstig op zoek naar extra productiecapaciteit, terwijl de andere balanceert op het randje van een faillissement. Een samenwerking met een ander merk, een nieuwe identiteit en uiteraard nieuwe modellen moeten een oplossing brengen.

Autosalon Parijs 2012

Zo zal Opel zich de komende tijd richten op kleine, begeerlijk modellen. In Parijs debuteert de "Adam": een hippe, compacte hatchback die op alle denkbare manieren aan de wensen van de klant is aan te passen. Op de stand is de Adam in vele uitdossingen te bewonderen, van extravert tot chique. Let ook op de "achtbaan" in het dak: boven de stand rijdt een Adam de hele dag zijn rondjes!

Autosalon Parijs 2012

Zustermerk Chevrolet kiest ook voor compact en brengt de "Trax" mee naar Parijs. Deze compacte SUV wordt leverbaar met een efficiënte benzinemotor en een sterke dieselmotor.

Autosalon Parijs 2012

Ook Suzuki zet in op een compacte SUV. De "S-Cross" is nu nog een prototype, maar een woordvoerder benadrukt dat het uiteindelijke productiemodel niet veel zal verschillen van dit concept. De sterke punten van de S-Cross worden een bovengemiddeld grote bagageruimte en een lage CO2-uitstoot.

Autosalon Parijs 2012

Peugeot verkeert in zwaar weer en zoekt de oplossingen eveneens in het groeiende segment van de kleine SUV's. De "2008" zal op de eerste plaats verleiden met Franse charme. Vervolgens moet een slimme drie-cilinder motor de 2008 wereldwijd tot de meest verstandige keuze in z'n segment maken.

Autosalon Parijs 2012

Ook Volvo verlaat de gebaande paden met de "V40 Cross Country". Ondanks het verhoogde onderstel en de vierwielaandrijving is dit zeker geen terreinwagen. De Cross Country is slechts bedoeld als meer avontuurlijke uitvoering van de V40.

Autosalon Parijs 2012

MINI introduceert de "Paceman". De Paceman wordt aangekondigd als nieuw topmodel van MINI, maar is in feite niet meer dan een driedeurs Countryman. De unieke achterlichten en coupé-achtige daklijn geven de Paceman echter een eigen karakter.

Autosalon Parijs 2012

Volkswagen onthulde enkele weken geleden al de nieuwe Golf. In Parijs is deze zevende generatie voor het eerst als snelle GTI en als extra zuinige BlueMotion te bewonderen. De Golf GTI levert 220 pk, de BlueMotion heeft een uitstoot van 85 gram CO2 per kilometer.

Autosalon Parijs 2012

Vol trots toont Seat de geheel nieuwe Leon. De nieuwe Leon is van buiten kleiner, maar van binnen juist groter dan de vorige generatie. Het motorenaanbod begint bij een zuinige 1.6 liter diesel en eindigt bij een zeer sterke 2.0 turbo benzinemotor.

Autosalon Parijs 2012

BMW zoekt het in een nieuwe richting met de "Concept Active Tourer". BMW doet nog geen uitspraken over de productie-kansen voor deze conceptcar. Vooralsnog doet de Active Tourer vooral dienst als platform voor nieuwe techniek. Onder de motorkap is namelijk een plug-in hybride-aandrijflijn te vinden die, geheel tegen de traditie van BMW in, de voorwielen aandrijft. De Active Tourer kan maximaal 30 km geheel elektrisch rijden, daarna springt de verbrandingsmotor bij.

Autosalon Parijs 2012

Renault toont niet alleen de geheel nieuwe Clio, maar verrast daarnaast met de Clio RS en de (onaangekondigde!) Clio Estate. Met name deze laatste ziet er veel beter uit dan de vorige stationcar en zal nu niet alleen om de extra ruimte maar ook om de elegante lijnen worden gekozen. De hatchback staat al in oktober in de showroom.

Naast de Clio staat de productierijpe versie van de elektrische Zoe in de schijnwerpers. Renault heeft daarvoor een bijzonder originele stand gebouwd waarbij ieder model een eigen "heuvel" heeft.

Autosalon Parijs 2012

Citroën charmeert met de DS3 Cabrio. Deze pretauto bij uitstek is voortaan leverbaar met een stoffen dak dat tot de achterklep opent. In tegenstelling tot een traditionele cabriolet blijven de randen rondom de zijruiten echter staan.

Autosalon Parijs 2012

Ford pakt groots uit in hal 1. Zo toont Ford de geheel nieuwe Mondeo. Deze ziet er begeerlijker uit dan ooit tevoren. Ford toont bovendien lef door de grote Mondeo te leveren met de 1.0 liter driecilinder motor die zich al heeft bewezen in de kleinere modellen.

Naast de Mondeo toont Ford drie SUV's: de compacte EcoSport, de middelgrote Kuga en de gigantische "Edge".

Autosalon Parijs 2012

De zakelijke rijder wordt eveneens verleid met de nieuwe Mazda6 Sportbreak. Na vele prototypes is het uiteindelijke productiemodel in Parijs te zien. Speciaal voor de Nederlandse markt zal de meest zuinige versie al dit jaar op de markt verschijnen. De andere uitvoeringen en motoren volgen begin 2013.

Autosalon Parijs 2012

Een maatje kleiner is de nieuwe Toyota Auris "Touring Sports". Dankzij hybride-aandrijving zou deze Auris stationwagon veel zuiniger zijn dan de tegenstrevers en bovendien in aanmerking komen voor 14% bijtelling.

Autosalon Parijs 2012

Infiniti, het luxe zustermerk van Nissan, geeft een voorproefje van een op handen zijnde elektrische auto. De "LE Concept" zou even sportief rijden als de andere modellen van Infiniti, terwijl de actieradius zo'n 160 km bedraagt. Voor het laden zijn geen kabels nodig: dat gaat draadloos bij de LE Concept.

Autosalon Parijs 2012

Jaguar brengt een nieuw topmodel mee naar Parijs: de F-TYPE. De reactie bij de Autozine-redactie en bijna alle andere journalisten is dezelfde: pure begeerte. Hoe de F-TYPE ook moge rijden, het uiterlijk is meer dan geslaagd.

Autosalon Parijs 2012

Minstens zo veelbelovend is het studiemodel van Lexus: de LF-CC. Onder het motto "creating amazing" is de LF-CC een voorbode van een nieuwe coupé met hybride-aandrijving in het D-Segment.

Autosalon Parijs 2012

Op een stemmig zwarte stand "schittert" de geheel nieuwe Range Rover, die voor het eerst in Parijs is te zien. Geheel volgens de trend is ook de Range Rover lichter en daarmee efficiënter geworden. Bovendien is het "terrain response"-systeem nog slimmer geworden, waardoor terreinrijden nog makkelijker zou zijn.

Autosalon Parijs 2012

Twee wereldprimeurs bij Kia: de nieuwe Cee'd is voortaan ook beschikbaar als driedeurs en luistert naar de naam "Pro_Cee'd". Daarnaast toont Kia de geheel nieuwe Carens, die veel meer personenauto en veel minder "familiebusje" is dan voorheen.

Autosalon Parijs 2012

Hyundai meldt in alle bescheidenheid het grootste nieuws van de show te hebben. Vanaf 2015 is de "ix35" namelijk leverbaar met brandstofcel. De "ix35 hydrogen" rijdt op waterstof en heeft als enige uitstoot puur water. Door de "ix35 hydrogen" nu op de markt te brengen wil de Koreaanse fabrikant naar eigen zeggen de cirkel doorbreken waarbij tankstations wachten op auto's en autofabrikanten wachten op voldoende waterstof-tankstations.

Autosalon Parijs 2012

Nissan is eveneens klaar voor waterstof en demonstreert dat met de "Terra". Omdat de infrastructuur volgens Nissan nog niet klaar is, blijft het bij dit (veelbelovende) studiemodel.

Autosalon Parijs 2012

Het grootste aantal primeurs is voor Audi. Hier debuteren de supersnelle RS5 Cabrio (450 pk), de S3 (300 pk sterke de A3) en de A3 Sportback. Deze laatste is meer dan een vijfdeurs A3, want dankzij een verlengde wielbasis is de binnenruimte significant gegroeid. De spannendste nieuwe Audi is de "Cross lane" concept: een stoere hybride die wordt aangedreven door een driecilinder turbomotor én twee elektromotoren. Is dit de nieuwe Q2?

Drie primeurs voor Mercedes-Benz (zie panoramafoto). Alhoewel de nieuwe A-Klasse inmiddels is getest, vormt de Autosalon van Parijs het publieksdebuut. Ook de CLS Shooting Break was al bekend, maar is voor het eerst te zien in Parijs. De SLS is voortaan ook leverbaar als elektrische auto en daarmee is ook deze "supercar" helemaal klaar voor de toekomst!

Conclusie

Op het eerste gezicht is de Autosalon van Parijs 2012 niet anders dan anders. Alle merken tonen op grootse stands belangrijke nieuwe modellen en fascinerende conceptcars. Niet voor niets is de "Mondial de l'Automobile" de best bezochte autoshow ter wereld.

Parijs toont echter ook dat autofabrikanten zichzelf noodgedwongen opnieuw uitvinden. Merken kiezen andere richtingen, zetten in op nieuwe technieken en gaan samenwerkingen aan. Op de korte termijn moeten begeerlijke kleine auto's (Opel Adam, Chevrolet Trax, Peugeot 2008, Suzuki S-Cross) voor nieuw geld zorgen. Op de lange termijn moeten milieuvriendelijke technieken (Hyundai ix35 hydrogen, Toyota Auris Hybrid, Renault Zoe) voor een zekere toekomst zorgen.