Publicatiedatum: 1 oktober 2010
Autosalon Parijs 2010
Autoshow

Autosalon Parijs 2010

Voorproefje

Autoshow - De geheel nieuwe Mercedes-Benz CLS? Een eerste blik op de Hyundai ix20? Of wat te denken van de vier wereldprimeurs bij Chevrolet? Benieuwd naar de Opel Astra GTC en Sports Tourer? Hoe ziet de Land Rover Evoque er in het echt uit? Wie wil weten hoe de autowereld er het komende jaar uitziet, bezoekt de Autosalon van Parijs 2010. Autozine nam alvast een voorproefje.

Het hele jaar door zijn er wereldwijd vele autoshows, maar die van Parijs wordt jaarlijks bezocht door 13.000 journalisten uit alle uithoeken van de wereld. 306 merken uit 20 verschillende landen prijzen er hun nieuwe auto's aan. Het mag duidelijk zijn: de Autoshow van Parijs behoort tot de allerbelangrijkste autotentoonstellingen ter wereld.

Autosalon Parijs 2010

Daarom zijn ook de belangrijkste primeurs weggelegd voor de Franse lichtstad. Dit jaar is dat de geheel nieuwe Mercedes-Benz CLS. Vijf jaar geleden was dit de eerste vierdeurs coupé en sindsdien hebben vele andere merken een invulling aan dat concept gegeven. Nu zet Mercedes de volgende grote stap door het uiterlijk te verfijnen en de motoren zuiniger te maken.

Autosalon Parijs 2010

Ook debuteert bij Mercedes de elektrisch aangedreven A-Klasse ("E-Cell"). De S-Klasse kreeg een nieuwe dieselmotor waardoor dit de eerste limousine (5 meter en langer) is met een uitstoot van minder dan 150 gram per kilometer.

Autosalon Parijs 2010

BMW toont de geheel nieuwe X3 en verrast met de 6-Serie Coupé, die vrijwel productieklaar is.

Autosalon Parijs 2010

Volkswagen presenteert de nieuwe Passat. De auto is niet geheel opnieuw ontworpen, maar is wel zo ingrijpend vernieuwd dat het meer is dan een facelift. Eind oktober verschijnt een eerste test van de zevende generatie van de VW Passat op Autozine.nl

Autosalon Parijs 2010

Bij Peugeot staat de 508 in de schijnwerpers. De auto is een enorme sprong vooruit ten opzichte van de voorganger (de 407) en zou zelfs de chique 607 vervangen. De 508 zal begin 2011 bij de dealer staan. De auto zal verkrijgbaar zijn als sedan en stationwagon ("SW") met keuze uit twee benzine- en vier dieselmotoren. De "HR1" gunt de bezoeker een blik in de toekomst, wellicht is dit de nieuwe "Peugeot 2008"?

Autosalon Parijs 2010

De "Verso-S" vormt het grootste nieuws bij Toyota. Deze compacte en toch ruime gezinsauto staat februari 2011 in de showroom. De Verso-S belooft nog meer ruimte dan de tegenstrevers terwijl het verbruik aangenaam laag zou zijn.

Autosalon Parijs 2010

Chevrolet neemt vier (wereld)primeurs mee naar Parijs. De belangrijkste daarvan is de geheel nieuwe Aveo, die meer kwaliteit en een spannender uiterlijk belooft dan de vorige generatie. Daarnaast toont Chevrolet de productieversie van de Orlando, een ruime MPV die in 2008 in Parijs als conceptcar debuteerde. De Cruze wordt leverbaar als sedan en de Captiva heeft een facelift ondergaan (nieuwe motoren, gewijzigd onderstel).

Autosalon Parijs 2010

Het grootste nieuws bij Citroën zijn de nieuwe C4 en DS4. Een laag verbruik staat centraal en daarom is het gewicht gereduceerd en levert Citroën de auto met een diesel (!) hybridemotor.

Autosalon Parijs 2010

Skoda start binnenkort tests met de Octavia "Green E-Line" (actieradius: 140 km). Afhankelijk van de resultaten wordt de auto binnen twee jaar op de markt gebracht. De tweede generatie Greenline maakt alle reguliere modellen van Skoda nu al zuiniger dan voorheen.

Autosalon Parijs 2010

Renault introduceert meerdere nieuwe elektrische auto's. Dit zijn geen elektrische uitvoeringen van bestaande modellen, maar geheel nieuwe auto's. De "Zoe" is vrijwel productieklaar, terwijl de bezoekers mogen stemmen welke van de drie getoonde Twizy-ontwerpen daadwerkelijk in productie zal worden genomen.

Autosalon Parijs 2010

Hyundai introduceert de ix20, de opvolger van de Matrix. Deze compacte MPV wordt leverbaar in extra zuinige varianten en belooft een zeer rijke standaarduitrusting. Midden oktober volgt een eerste testverslag van de ix20.

Autosalon Parijs 2010

Ook is bij Hyundai een experimentele "i20 Sport" te zien, die als éénmalig studiemodel door Brabus voor de Franse autoshow is gemaakt.

Autosalon Parijs 2010

Ook bij Land Rover moet het verbruik omlaag en daarom komt het merk met een relatief kleine SUV. De "Evoque" is vooral bedoeld voor gebruik op de openbare weg en is een moderne incarnatie van de traditionele Range Rover. De Evoque zal vanaf de zomer van 2011 leverbaar zijn met voor- en vierwielaandrijving en heeft een basisprijs van zo'n 45.000 euro.

Autosalon Parijs 2010

Mazda steekt de "2" in het nieuw. De vormgeving (interieur en exterieur) wordt aangepast aan die van de nieuwe Mazda-modellen en het verbruik wordt verlaagd.

De "GTC Paris" en "Astra Sports Tourer" (zie panoramafoto) schitteren op de stand van Opel. De nieuwe stationcar zal begin november aan een eerste test worden onderworpen. De "GTC Paris" geeft een vooruitblik op de komende Astra Coupé. We kunnen niet wachten!

Autosalon Parijs 2010

Conclusie

Er was even sprake van de "Paris Electric Motorshow 2010", want als er dit jaar een trend is te bespeuren, is het wel dat alle merken elektrische auto's ontwikkelen. Mercedes-Benz, Renault en zelfs Lotus tonen hun emissievrije voertuigen in Parijs. De meeste exemplaren zijn binnenkort daadwerkelijk te koop.

Toch zijn de belangrijkste primeurs de Peugeot 508, BMW X3, Range Rover Evoque, Mercedes-Benz CLS, Hyundai ix20 en Citroën C4.