Publicatiedatum: 7 maart 2012
Autosalon van Geneve 2012
Autoshow

Autosalon van Geneve 2012

Wereldnieuws

Autoshow - Begin maart staat in de agenda van autojournalisten, autoliefhebbers, autofabrikanten en iedereen die ook maar iets met auto's te maken heeft dezelfde afspraak: bezoek de Autosalon van Genève. De Zwitserse autoshow is namelijk de belangrijkste ter wereld. Hier onthullen fabrikanten hun nieuwste modellen en tonen ze de spannendste conceptcars. Autozine doet verslag.

Autonieuws is er in drie groepen: geheel nieuwe auto's, nieuwe varianten van bestaande auto's en conceptcars. De eerste groep is het belangrijkste: de geheel nieuwe modellen.

Zorgvuldig geheim gehouden en geheel nieuw is de Audi A3. Alhoewel het uiterlijk weinig opzienbarend is, zorgt het stijlvolle interieur er voor dat de A3 zich meer dan voorheen onderscheidt van de grotere Audi's. De A3 is sportiever, moderner en toch even luxueus als de grote modellen.

Autosalon van Geneve 2012

Mercedes-Benz introduceert eveneens een nieuwe compacte auto. De nieuwe "A-Klasse" verschilt radicaal van het vorige model. De vorige A-Klasse was een compacte ruimteauto. De nieuwe A-Klasse is een conventionele hatchback, maar dan wel met de klasse van een echte Mercedes-Benz.

Autosalon van Geneve 2012

Ook geheel nieuw is de Volvo V40. Het ontwerp is overduidelijk gebaseerd op de S60/V60 en biedt dezelfde veiligheidsvoorzieningen. Het grote voordeel van de V40: dankzij de geringere omvang, zal er een superzuinige (diesel) versie beschikbaar zijn.

Autosalon van Geneve 2012

Kia brengt de geheel nieuwe "C'eed" mee naar Genève. Als de auto net zo goed is als de recent geïntroduceerde Hyundai i30 (technisch gezien vrijwel dezelfde auto), dan heeft Kia een ijzersterk nummer in handen. Het antwoordt volgt midden april, want dan is een test met de nieuwe C'eed gepland.

Autosalon van Geneve 2012

Echt een verrassing is het niet: na een conceptcar vorig jaar en ontelbare vooraankondigingen, toont Ford de productieversie van de B-Max. Deze compacte MPV heeft geen B-stijl (de balk tussen de voor- en achterdeur) waardoor de toegang tot het interieur veel gemakkelijker wordt.

Autosalon van Geneve 2012

Als tweede primeur heeft Ford de geheel nieuwe Kuga. Dit model was al eerder in Amerika getoond onder de naam "Escape" en debuteert nu in de Europese uitvoering.

Autosalon van Geneve 2012

Bij Mitsubishi staat de geheel nieuwe Outlander centraal. De Outlander is na de zomer leverbaar met twee- en vierwielaandrijving, met benzine en dieselmotoren. Mitsubishi werkt inmiddels aan een hybride-versie die in 2013 wordt geïntroduceerd.

Autosalon van Geneve 2012

Ook Citroën komt met een nieuwe SUV: de "C4 Aircross", hier nog getoond als concept. De auto wordt echter nog dit jaar leverbaar in Europa.

Autosalon van Geneve 2012

Opel blijft niet achter en introduceert een nieuwe SUV: de "Mokka". Deze vreemde naam verwijst naar een bijzondere koffieboon die sterk en geraffineerd zou zijn. De Mokka biedt alle techniek van de grotere Opels, zoals een camera die meekijkt met de bestuurder, ergonomische stoelen en een uitklapbare fietsdrager.

Autosalon van Geneve 2012

Seat heeft twee primeurs: de vernieuwde Ibiza en een concept van een vrijwel productierijpe, nieuwe Toledo. De Toledo wordt eind 2012 bij de dealer verwacht. De nieuwe Ibiza is al op korte termijn beschikbaar.

Autosalon van Geneve 2012

Na vele studiemodellen, onthult Peugeot de geheel nieuwe 208 in Genève (zie panoramafoto). De 208 verschijnt in april op de markt en zal nog deze maand uitgebreid worden getest.

Variaties op een thema

Hyundai pakt uit met de i30 stationcar, de Veloster Turbo en de gefacelifte i20. Midden mei zal deze laatste worden getest.

Autosalon van Geneve 2012

BMW verrast met de "6-Serie Gran Coupé". Dit is een vierdeurs 6-Serie die moet gaan concurreren met de Mercedes-Benz CLS. Afgaande op het uiterlijk heeft de Gran Coupé zeker kans van slagen.

Autosalon van Geneve 2012
„Zoals ieder jaar, staat de Autosalon van Genève bol van het autonieuws“
Autosalon van Geneve 2012

Fiat zoekt het ook in extra ruimte en brengt de "500L" mee naar Genève. Al in het voorjaar staat deze compacte MPV in de showroom. Bij introductie zijn een "TwinAir" benzinemotor en een kleine dieselmotor leverbaar.

Autosalon van Geneve 2012

Het is slechts een variatie op een thema, maar desondanks zorgt de Jaguar "XF Estate" voor groot nieuws. De XF stationcar ziet er simpelweg fantastisch uit en vormt een welkome aanvulling in zijn (exclusieve) segment.

Autosalon van Geneve 2012

Ook Chevrolet onthult een stationcar op basis van een bestaand model: de "Cruze Estate". De introductie gaat gepaard met een bescheiden facelift die ook de sedan en hatchback ten goede komt.

De Lexus RX450h heeft voor modeljaar 2012 een facelift ondergaan en dat doet de auto goed.

Autosalon van Geneve 2012

Conceptcars

Chevrolet brengt een tweetal conceptcars mee naar Zwitserland. De "YouthConcepts" zijn auto's die op basis van reacties (via social media) van jongeren worden ontwikkeld. Het uiterlijk van de auto's is inmiddels bepaald. De mening van de Zwitser is van belang voor het interieur.

Autosalon van Geneve 2012

De grootste verrassing van Genève 2012 is de Bentley "EXP 9 F" conceptcar. Het op-en-top Britse Bentley speelt daarmee in op een Amerikaanse trend: de SUV.

Autosalon van Geneve 2012

Eind vorig jaar onthulde Volkswagen in Tokio de "Cross Coupé". In Genève beleeft dit model de Europese primeur. Bovendien is de motor vervangen door een superzuinige dieselmotor, in combinatie met twee elektromotoren.

Autosalon van Geneve 2012

Op basis van de "Evoque" toont Range Rover een cabriolet. Afhankelijk van de mening van de bezoekers van de Autosalon zal worden besloten of dit model in productie wordt genomen. Onder de journalisten verschilden de meningen sterk; wat Autozine betreft is de Evoque Coupé mooier.

Autosalon van Geneve 2012

Toyota toont behalve de productierijpe Yaris Hybrid diverse conceptcars met hybridemotor. De "FT-Bh" is de meest opvallende en laat zien hoe een auto nog zuiniger kan worden gemaakt door naast hybride-techniek de nadruk te leggen op gewichtsreductie en een gunstige stroomlijn.

Autosalon van Geneve 2012

Wat Autozine betreft is de meest veelbelovende conceptcar de Honda NSX. De Japanse fabrikant heeft inmiddels toegezegd dat deze reïncarnatie van de legendarische sportwagen daadwerkelijk in productie zal worden genomen. Geheel volgens de laatste trend zal de nieuwe NSX echter worden aangedreven door een hybride-motor.

Autosalon van Geneve 2012

Om de mening van het publiek te peilen toont Honda ook de "EV-STER": een elektrische roadster die van Autozine vandaag nog in productie mag gaan.

Autosalon van Geneve 2012

De titel mooiste conceptcar gaat echter naar Infiniti voor de "EMERG-E": een sportwagen met range extender (elektrische motor die kan terugvallen op een benzinemotor). De EMERG-E is het eerste model dat door Infiniti in Europa is ontwikkeld en dat is te zien!

Autosalon van Geneve 2012

Conclusie

Zoals ieder jaar, staat de Autosalon van Genève bol van het autonieuws. De belangrijkste nieuwe auto's voor 2012 zijn de Audi A3, Citroen C4 AirCross, Mercedes-Benz A-Klasse, Volvo V40, Seat Toledo, Kia C'eed, Peugeot 208 en Ford B-Max.

Naast geheel nieuwe auto's introduceren veel merken varianten op bestaande modellen. De Jaguar XF, Hyundai i30 en Chevrolet Cruze worden als stationcar gepresenteerd. Fiat toont een extra ruime versie van de 500 ("500L").

Conceptcars tonen het autonieuws van de volgende autoshows. Veel van die auto's worden slechts gebruikt om de mening van het publiek te peilen. Of Bentley daadwerkelijk een SUV op de markt brengt en of Infiniti er in slaagt een volbloed sportwagen met range extender te bouwen, is maar zeer de vraag. Dat Toyota inzet op nog zuinigere hybrides en dat Honda komt met een nieuwe NSX is een mooi vooruitzicht.