Publicatiedatum: 11 januari 2012
Autosalon Brussel 2012
Autoshow

Autosalon Brussel 2012

Gelukkig nieuwjaar!

Autoshow - Tot ongeveer een week in het nieuwe jaar is het nog beleefd om elkaar een gelukkig nieuwjaar toe te wensen. In de autowereld gaat de tijd iets langzamer, want het nieuwe autojaar begint traditiegetrouw met de Autosalon van Brussel. Van 12 tot en met 22 januari 2012 opent de Expo van Brussel de deuren voor het grote publiek. Autozine nam alvast een kijkje.

De eerste autoshow van het jaar organiseren is leuk, maar het brengt ook problemen met zich mee. Vrijwel tegelijk met de Autosalon van Brussel opent de autoshow van Detroit. Een paar weken later begint de wereldwijd toonaangevende Autosalon van Genève. De hoeveelheid primeurs in Brussel is daarom minimaal.

Toyota

Toch zorgt Toyota voor twee wereldprimeurs. Op "paleis" nummer acht toont Toyota de vernieuwde Land Cruiser V8. Voor modeljaar 2012 krijgt deze terreinauto een nieuwe motor, een nieuwe neus en een nog luxueuzere uitrusting.

Autosalon Brussel 2012

Daarnaast brengt Toyota de vernieuwde Aygo mee naar Brussel. Dankzij kleine aanpassingen is de motor nog zuiniger geworden. De CO2 uitstoot daalde van 106 tot 99 gram per kilometer. Tegelijkertijd is het front gemoderniseerd en werd de standaarduitrusting rijker.

Autosalon Brussel 2012

Peugeot

Onderhuids is de Toyota Aygo gelijk aan de Citroën C1 en Peugeot 107. Logischerwijs zijn ook de Franse evenknieën aangepast voor 2012. Peugeot presenteert de 107 als een echte damesauto op een roze stand waar video's met allerhande aandoenlijke beelden de toon zetten.

Autosalon Brussel 2012

Citro├źn

Ook Citroën zoekt het in de kleur. Op een stand met louter witte auto's staat de vernieuwde C1 in een opvallende lichtblauwe kleur prominent op de hoek van de stand.

Autosalon Brussel 2012

Renault

Renault toont de vernieuwde Scenic in Brussel. Het uiterlijk is iets aangepast, zodat de Scenic weer helemaal in lijn is met de nieuwste generatie Renaults. Belangrijker is dat de Scenic onderhuids is aangepast met nieuwe, zuinigere motoren. Begin februari is een eerste test met de vernieuwde Scenic gepland.

Autosalon Brussel 2012

Audi

Alhoewel de Audi A1 Sportback voor het eerst in Europa is te zien sinds de wereldpremière in Tokio (eind 2011), staat de auto uiterst bescheiden aan de rand van de stand.

Autosalon Brussel 2012

In plaats daarvan legt Audi België de nadruk op de gefacelifte A4 Avant, die echter al enkele maanden oud is.

Hyundai

Bij Hyundai staat de i40 centraal. Deze grote zakenauto is speciaal voor Europa ontwikkeld en is daarom eerst als stationcar op de markt gebracht (want stationcars zijn in Europa gewilder dan sedans). Binnenkort volgt ook de "berline" en die is bij Hyundai in Brussel te bewonderen.

Autosalon Brussel 2012
„Brussel is dichtbij, het expo-gebouw biedt ruime parkeergelegenheid, de show is goed georganiseerd en de Autosalon geeft een compleet beeld van de automarkt“

BMW

BMW brengt de geheel nieuwe 3-Serie mee en wordt daarmee voor het eerst getoond op Belgische bodem (zie panoramafoto). Bovendien vormt de "320d Efficient Dynamics Edition" een heuse wereldprimeur. Begin februari volgt een eerste test van de nieuwe 3-Serie.

Autosalon Brussel 2012

Conceptcars

Wie geen nieuws te melden heeft, zorgt voor een spannende conceptcar. Zo brengt Subaru de "BRZ Concept STi" mee. Het betreft een extra spannende versie van de sportwagen die nog deze zomer daadwerkelijk op de markt verschijnt.

Autosalon Brussel 2012

Ook Nissan verleidt met een studiemodel. De "Leaf Nismo RC" is een racewagen op basis van de Leaf, waarmee Nissan wil bewijzen dat ook elektrische auto's sportief kunnen zijn. Let ook op de witte GT-R verderop op de stand met daarin een speciaal met de hand vervaardigd interieur.

Autosalon Brussel 2012

Land Rover blijft sleutelen aan de "DC100", de beoogde opvolger van de Defender. Dit studiemodel wordt steeds verder ontwikkeld en op de diverse autoshows wordt de mening van het publiek gepeild. Naar aanleiding daarvan wordt besloten of de uit 1948 stammende Defender eindelijk een opvolger zal krijgen. Als Land Rover besluit de DC100 in productie te nemen, dan zal dat in 2015 of 2016 zijn.

Autosalon Brussel 2012

Cleaner mobility

In "paleis" nummer zeven zijn niet alleen traditionele stands van automerken te vinden. Hier is ook ruimte voor "Cleaner Mobility". Hier zijn schone auto's en alternatieve vervoermiddelen te vinden. Dat loopt uiteen van auto's op aardgas tot wonderlijke tweepersoons elektromobieltjes.

Autosalon Brussel 2012

Vijfentwintig van deze auto's zijn beschikbaar voor proefritten (vraag bij het betreffende merk een voucher, maak vervolgens buiten een proefrit op een speciaal geprepareerd circuit).

E-Card

Terwijl beursbezoekers jaren geleden nog bepakt en bezakt naar huis terugkeerden, zullen de bezoekers van de Autosalon Brussel zich niet vertillen. Op sommige stands worden geen papieren folders meer uitgedeeld.

In plaats daarvan worden op centrale plaatsen (kosteloos) chipkaarten uitgedeeld. Op diverse stands staan zuilen waarmee informatie is op te vragen die voorheen op papier stond. Wanneer de chipkaart voor de lezer wordt gehouden, wordt de gevraagde informatie aan het unieke nummer van de chipkaart gekoppeld. Eenmaal thuis is het mogelijk om via e-mail of Facebook alle informatie digitaal te ontvangen.

Autosalon Brussel 2012

Conclusie

Echte primeurs zijn in Brussel niet te vinden. Het grootste nieuws bestaat uit diverse facelifts en een enkel model dat niet eerder in Europa of in België te zien was. De nieuwswaarde van de Autosalon van Brussel 2012 is daarom minimaal.

Toch is een bezoek aan onze zuiderburen wel degelijk de moeite waard. Brussel is dichtbij, het expo-gebouw biedt ruime parkeergelegenheid, de show is goed georganiseerd en de Autosalon geeft een compleet beeld van de automarkt. In dat opzicht is Brussel een prima begin van het nieuwe jaar!