10 februari 2005
AutoRAI 2005

AutoRAI 2005

Excitement, Fun, Inspiration, Passion

Autoshow | Van 10 tot en met 20 februari 2005 opent Nederland's grootste autoshowroom de deuren voor een nog groter publiek. Dit jaar is het thema van de AutoRAI: "excitement, fun, inspiration, passion". Dat wordt ingevuld met supersportwagens, diverse speciale actiemodellen, technische hoogstandjes en luxe limousines.
Info
Print

Excitement

Voor excitement (opwinding) zorgt sportwagenfabrikant Noble. Dit Engelse merk bestaat al enkele jaren, maar heeft sinds de AutoRAI een Nederlandse importeur. Van het overbekende Ferrari komt een heuse primeur in de vorm van de Superamerica. Dit steigerende raspaard wordt traditioneel aangedreven door een V12 motor, maar onderscheidt zich door een bijzondere cabrio-constructie. Naast de stand van Ferrari trekt Mini de aandacht met de meest opvallende stand van de Rai.

Noble

Ook Morgan zorgt voor de nodige opwinding met de nieuwe Roadster. TVR brengt de imposante Sagaris mee, een auto om zeker niet te missen. Zwaar ondergewaardeerd is Nissan's 350Z, die binnenkort als cabriolet bij de dealer staat. Natuurlijk ontbreekt de nationale trots, Spyker, niet.

Spyker

Wie het betaalbaar wil houden kan binnenkort terecht bij Opel voor de Astra GTC. Ook de High Performance Concept zal waarschijnlijk in productie gaan. Het altijd sportieve BMW valt op doordat voor bijna ieder model eigen stands verdeeld over het gehele complex zijn te vinden.

Opel Astra OPC

Fun

"Fun" komt terug in de diverse vlot gelijnde Japanners die de markt overspoelen. De eerste daarvan is de Mitsubishi Colt CZ3, die binnenkort bij de dealer staat. Vooralsnog favoriet is de even zo fraaie Daihatsu Sirion 2 die maximale binnenruimte en een riante uitrusting koppelt aan een verbluffend lage prijs. Minstens zo veelbelovend is de nieuwe Suzuki Swift, die rond Pasen bij de dealer staat. Tegenover het Japanse geweld zet Peugeot de vooruitstrevende 1007.

Peugeot 1007

Een maatje groter is de nieuwe Ford Focus. De auto stond al enige tijd bij de dealer, maar beleeft zijn officiële debuut tijdens de Rai. Een test eind vorig jaar leerde dat de rijeigenschappen zo goed zijn, dat het succes van de voorganger alleen maar kan worden overtroffen. Ook succesverzekerd lijkt de geheel nieuwe Mazda5, een doordachte MPV die zijn Nederlandse debuut beleeft.

Mazda5

Renault heeft de wereldprimeur van de Laguna Phase II. Het verschil met de voorganger is te vinden in het front, het interieur, het onderstel en de afwerking. Hyundai brengt de geheel nieuwe Sonata mee, die in niets op de voorgangers lijkt. Deze vormgeving kan de Sonata wel eens de doorbraak gaan brengen waar de auto al zo lang op wacht.

Renault Laguna Phase II

Chevrolet is een compleet nieuw merk op de Nederlandse markt en heeft dus louter primeurs! Het merk pakt meteen uit met 8 nieuwe modellen, een raceauto en een conceptcar. Wie zei dat er geen nieuws was op de AutoRAI?

Chevrolet S3X
AutoCoach

Voor de gemiddelde Nederlander is "fun" snel vertaald in financieel voordeel. Bij gebrek aan primeurs bieden veel fabrikanten speciale actiemodellen. De Saab 9-5 Aero, Jaguar X-TYPE, Volvo S60, Toyota Yaris en Corolla, Citroën C2 en C3, Nissan Micra en vrijwel alle modellen Kia zijn tijdelijk leverbaar met veel extra's voor weinig geld. Ook bij Mini weinig nieuws, maar wel de meest opvallende stand van de show.

Mini

Inspiration

Inspirerend zijn de diverse studiemodellen. Zonder enige twijfel steelt de Daf Siluro (Italiaans voor "torpedo") de show. Dit studiemodel uit 1968 is eenmalig te zien geweest tijdens de Salon van Genève en heeft daarna een triest leven geleid in tuinen en schuren. Enkele jaren geleden viel de auto in handen van de Nederlandse Daf-club, om daar te worden gerestaureerd. Daarmee beleeft deze absoluut unieke auto op de stand van de 25-jarige Daf-club 36 jaar na dato alsnog het Nederlandse debuut.

Daf Siluro

Even elegant maar juist uiterst modern is de Subaru B9SC. Dit studiemodel biedt niet alleen de veiligheid van vierwielaandrijving in cabriolet-verpakking, maar ook een milieuvriendelijke hybridemotor.

Subaru B9SC

Skoda toont een vrolijk nieuw ruimte-concept onder de naam "Roomster". Van een heel ander kaliber is de Volvo Versatility Concep Car die modern maar zwaarlijvig oogt.

Volvo SCC

Inspirerend en vooral hoopgevend is de milieuvriendelijke techniek die Toyota meebrengt in de vorm van de welbekende Prius, het studiemodel Fine-S (waterstofmotor) en de bijna productierijpe Avensis D-4D 180. Ook de TU-Delft is aanwezig met een grote stand over milieuvriendelijk autorijden.

Passion

Passie komt vooral terug in luxe auto's. De ongekroonde koning is in dit geval Maybach dat voor het eerst op de Nederlandse show acte de présence geeft. Mercedes brengt veel bestaande modellen in razendsnelle AMG-uitvoeringen mee, met als topmodel de SLR McLaren.

Mercedes SLR McLaren

Lexus speelt zich in de kijker met de primeur van de geheel nieuwe GS-serie. Het merk streeft al jaren perfectie na, maar met de nieuwe lijn lijkt ook de vormgeving eindelijk een schot in de roos.

Lexus GS300

Audi heeft inmiddels de eerste successen geboekt met de nieuwe A6 en toont op de AutoRAI de stationcar variant onder de naam "Avant". Land Rover staat niet alleen bekend om de pure terreinauto's, maar ook om de luxe van topmodellen als de vernieuwde Range Rover. Daar komt nu de prestatiedrang van de Range Rover Sport bij.

Land Rover

Conclusie

De AutoRAI 2005 vindt nog geen maand voor de toonaangevende Salon van Genève plaats en daarom is het aantal primeurs gering. Maar er zijn wel degelijk heel wat auto's te zien die nog niet in de showroom staan. Bovendien zijn er allerhande exotische conceptcars te zien die de showroom nooit zullen halen.

Daarom blijft het heerlijk te struinen door de grootste showroom van Nederland en even weg te dromen bij wat de nieuwe auto moet worden. Staat opwinding voorop? Plezier? Inspiratie? Of toch passie?

 

Info

Print