Suzuki Plaza
Klein maar fijn
Een tien voor originaliteit: een bezoek aan Suzuki Plaza start niet met het eerste product, zoals bijna alle musea. In plaats daarvan begint de bezoeker met... een vergadering!

Het 3.489 vierkante meter tellende pand staat namelijk pal naast een van de fabrieken van Suzuki. Een fabrieksbezoek is niet mogelijk, in plaats daarvan wordt getoond hoe een Suzuki tot stand komt van ontwerp tot productie.
In een in scène gezette vergadering wisselen de ontwerpers ideeën uit. Ze willen een ruime, comfortabele, zuinige en toch betaalbare auto maken. Het is een weinig verrassend idee, maar de slordig nagesynchroniseerde beelden met perfect Engels sprekende Japanners zullen menigeen in de lach doen schieten.

In een volgende ruimte is te zien hoe een auto van schets, via kleimodel tot prototype komt. Gaandeweg wordt duidelijk dat de beoogde auto een Suzuki Splash is. Bij Suzuki Plaza zijn de vier originele concepten te zien, waarvan één uiteindelijk is gekozen voor het productiemodel.

Tijdens zo'n proces wordt een auto met behulp van een computersimulatie in diverse kleuren in diverse omgevingen getoond. Ook de bezoeker kan een virtuele Splash in een kleur naar keuze in een omgeving naar keuze laten rijden. Dankzij de vele interactieve onderdelen is Suzuki Plaza ook leuk voor kinderen.

Fabriek
Wanneer het ontwerp eenmaal klaar is, wordt de nieuwe auto in productie genomen. In een prachtig gemaakte 3D film wordt een bezoekje aan de fabriek gebracht. Dit is zo mooi gedaan, dat het beter is dan een echt fabrieksbezoek! Bovendien zorgt een komische noot ervoor dat de film ondanks de flinke speelduur niet verveelt.

In een nagebouwde productiestraat worden de meest tot de verbeelding sprekende onderdelen van de film nog een keer getoond. Een groot verschil met een echte fabriek: bij Suzuki Plaza is alles interactief! Veruit het leukste onderdeel is het "Robotlab", waar bezoekers met een gigantische robotarm auto-onderdelen van de ene naar de andere kant van de ruimte kunnen verplaatsen. Vergeet ook de plastic-pers niet: daar komen namelijk schaalmodelletjes van de nieuwe Suzuki Swift uit die de bezoeker als aandenken mag meenemen.

Het getoonde productieproces verschilt nauwelijks van dat van andere merken. De woordvoerster van Suzuki Plaza ziet dat echter anders en stelt dat Suzuki meer ervaring heeft met kleine auto's dan andere merken. Dit zou vanaf het ontwerp tot het productieproces tot uiting komen.

Museum
Pas nadat de bezoeker weet hoe een Suzuki wordt ontworpen en gebouwd, is het tijd om een blik te werpen op de historie van het merk. Het verhaal begint met weefgetrouwen. Meneer Suzuki fietste iedere dag naar zijn weefgetouwenfabriek. Ploeterend tegen de wind in kwam hij op het idee om zijn fiets van een hulpmotor te voorzien. In 1952 bracht hij die fiets in productie en kort daarna breidde hij uit met motorfietsen.

In 1955 bracht Suzuki de eerste auto op de markt, toen nog onder de naam "Suzulight SS". De ontwikkeling kende vele tegenslagen, maar uiteindelijk beoordeelde de pers Suzuki's eerste auto meteen als beste in zijn soort. Vanaf een vroeg stadium zag Suzuki ook markt voor kleine bedrijfsvoertuigen en al in 1970 zag de eerste Jimny het levenslicht; een model dat tot op de dag van vandaag wordt gevoerd.
De definitieve doorbraak
In 1979 brak Suzuki definitief door met de eerste Alto. Dankzij de lage prijs (470.000 yen) bracht Suzuki auto's voor het eerst binnen het bereik van het grote publiek. Ter illustratie: in die tijd kostte een Alto hetzelfde als twee videorecorders! De Alto is nog steeds hét succesmodel van Suzuki en in Hamamatsu zijn alle generaties te zien.

Halverwege de jaren '80 verscheen de eerste Swift, in Japan bekend als "Cultus". De jaren '90 worden gekenmerkt door pretauto's zoals de X90, Vitara en een reeks zeer succesvolle racemotoren.

Minstens zo interessant zijn de modellen die alleen voor de locale markt zijn gemaakt. Zo is de "Twin" een tweezits hybride-autootje dat in Japan nog steeds regelmatig op de openbare weg te zien is. De onbetwiste favoriet is natuurlijk de Suzuki Cappuccino: een auto die Autozine in bezit heeft. Het bezoek aan Suzuki Plaza voelde daarom als een bezoek aan de geboortegrond van het troeteldier van de redactie

Conclusie
In misschien wel de meest saaie stad van Japan ligt het leukste automuseum van het land. In Hamamatsu staat namelijk het hoofdkantoor van Suzuki. Dat is historisch zo gegroeid, maar heeft ook te maken met de relatief gunstige grondprijzen. Dat kan weer vertaald worden in lage autoprijzen en daaraan dankt Suzuki tot op de dag van vandaag mede zijn succes.
Een bezoek aan de fabriek is helaas niet mogelijk, maar de permanente tentoonstelling genaamd "Suzuki Plaza" geeft misschien nog wel een beter beeld van het productieproces. Vergelijk het met het zien van een groot evenement dat op TV beter tot zijn recht komt dan in het echt.
Naast een kijkje in de keuken geeft Suzuki Plaza een historisch overzicht van het ontstaan van Suzuki, van weefgetouw tot personenauto. Alle informatie is zowel in het Japans als in het Engels beschikbaar. De omvang van de collectie is gering, maar dankzij de vele interactieve onderdelen is Suzuki Plaza toch veel meer dan een doorsnee automuseum. Net zoals voor de rest van het merk geldt: klein, maar fijn.