Publicatiedatum: 3 april 2007

Museo de Historia de la Automocion

Automuseum Salamanca

Automuseum - De stad Salamanca is bekend omdat het de oudste universiteitsstad van Spanje is. Bovendien staat het historisch centrum in z'n geheel op de monumentenlijst van de Unesco. Logisch dat juist hier ruimte is voor een automuseum. Autozine bracht een bezoekje.

Het automuseum van Salamanca is in 2002 opgericht door Demetrio Gomez Planche (1922), achterneef van ontwerper Etienne Planche. Hij verzamelt sinds 1960 bijzondere auto's. In een modern gebouw, recht tegenover het museum voor Art Deco, worden nu 173 van zijn voertuigen (auto's en motorfietsen) getoond aan het publiek.

Museo de Historia de la Automocion

Op de begane grond is ruimte voor de zogenaamde "prehistorie" (vanaf 1770). Daar staat onder andere een replica van de Benz driewieler die ooit het begin van het gemotoriseerde vervoer inluidde. Ook zijn hier indrukwekkende stoommachines vol touwen en tandwielen te zien. Helaas zijn alle bordjes in het Spaans en spreekt de suppoost slechts stamelend een paar woorden Engels. Het moet dus bij kijken blijven.

Museo de Historia de la Automocion

De eerste verdieping heeft als thema "pre war" (1900 - 1935). Hier zijn zowel personenauto's als ook sportwagens uit de jaren '20 te bewonderen. Het gebouw is schoon en strak, maar de auto's verkeren op z'n zachtst gezegd niet in showroom conditie. De banden en ruiten zijn vaak nog vies van de laatste rit; wie weet hoe lang dat geleden is.

Museo de Historia de la Automocion

Niet geheel onverwacht is de volgende verdieping gewijd aan "post war" auto's (1935 - 1950). Auto's uit alle landen zijn vertegenwoordigd: van gigantische Amerikaanse Cadillacs via machtige Ferrari's tot elegante Peugeots. De enige echt Spaanse inbreng in het museum is de Rolls Royce Silver Wraith uit 1946, ontworpen door de Spanjaard Pedro Serra. Weer een trapje hoger is ruimte voor auto's van 1950 tot nu.

Museo de Historia de la Automocion

Op de laatste verdieping is ruimte voor sportwagens en conceptcars. Vooral de knalgroene "Jav X" buggy pal naast de entree eist de aandacht op. Diverse rally auto's met het zand er nog op, vormen de laatste aanwinsten van het museum.

Museo de Historia de la Automocion

Conclusie

Het "Museo de Historia de la Automoción" in het Spaanse Salamanca is leuk voor een paar uurtjes vermaak; zeker voor hen die de taal machtig zijn. De collectie is echter niet bijzonder genoeg om speciaal hiervoor naar Spanje af te reizen. De auto's verkeren vaak in matige staat en het museum is relatief klein. Maar wie in de buurt is heeft er een leuk uitje aan.