Publicatiedatum: 27 juni 2003

Nederlands fotomuseum

Vrrooom! Vrrooom!

Automuseum - Fotograferen is vooral observeren. Iedereen kan een camera richten en op het knopje drukken. Een goed fotograaf richt de camera echter op het juiste moment op het juiste onderwerp. Fotograaf Hans Aarsman is al jaren lang gefascineerd door het fenomeen auto. In die tijd verzamelde en maakte hij foto's van auto's. Onder de welluidende naam "Vrrooom! Vrrooom!" is zijn collectie nu samengebracht in een boek en een tentoonstelling in het Nederlands fotomuseum.

Het Nederlands fotomuseum is gevestigd aan de Witte de Withstraat in Rotterdam. Het is er behoorlijk zoeken naar een parkeerplaats. Ook de nabijgelegen parkeergarage is op een doordeweekse dag al bijna helemaal vol. Bij binnenkomst in het museum, is de bezoeker daarom helemaal in de stemming voor een stukje leedvermaak. Op een beeldscherm speelt een en -niet in scene gezet- filmpje van ongeveer 9 minuten. Daarin probeert een wat plompe man zijn hagelnieuwe BMW Coupé onder regie van een welwillende maar even onhandige vrouw op zeer omslachtige wijze te parkeren. Heerlijk om te zien dat het altijd erger kan!

Nederlands fotomuseum

Tentoonstelling

Het fotomuseum is klein behuisd en daarom neemt de gehele tentoonstelling slechts één ruimte in beslag. In "Vrrooom! Vrrooom!" wordt de auto niet geïdealiseerd, maar dankzij scherpe observatie en een nuchtere kijk neergezet voor wat het is. Dat is volgens Aarsman aan de ene kant een technisch hoogstandje dat vrijheid en onafhankelijkheid biedt. Aan de andere kant is de auto een geldverslindend en vervuilend apparaat dat vaak meer problemen meebrengt dan het oplost. De tentoonstelling bestaat daarom zeker niet uit glamourfoto's van de nieuwste modellen op prachtige achtergronden, geflankeerd door nog fraaiere juffrouwen op de motorkap. In plaats daarvan zet Aarsman de auto in zijn perspectief.

Nederlands fotomuseum
Remschijf.nl
Nederlands fotomuseum

Zo is een grote foto te zien van een file die zo lang stilstaat, dat de tijd wordt genomen een familieportret op de snelweg te maken. Een andere foto laat op indringende wijze zien wat de rol van de auto in oorlogs- en hongergebieden is. Neem vooral de tijd om de foto's door te laten dringen. Ronduit intrigerend is de röntgenscan van een vrachtauto, waarin precies is te zien waar de verstekelingen zich bevinden. Ook een foto van een krottenwijk met daarvoor een groot en compleet leeg netwerk van snelwegen, geeft stof tot nadenken. Steeds weer zijn de (korrelige) foto's voor het maximale effect levensgroot als behang aan de muur bevestigd.

Zowel het boek als de tentoonstelling worden aangevuld met statistieken die het woord "frivool" een nieuwe invulling geven. Ooit willen weten welke soorten vogelpoep op de voorruit bij welke snelheid het snelst opdrogen? Bij welke muzieksoort de kans op per ongeluk doorrijden bij rood licht het grootst is? Of welk zelfstandig naamwoord kleine kinderen het meest gebruiken? Een aantal antwoorden is zelf te bedenken, maar het is toch leuk wanneer deze zaken in een min-of-meer wetenschappelijk verantwoord grafiek worden gepresenteerd.

Conclusie

"Vrrooom! Vrrooom!" geeft een scherpe blik op het fenomeen auto. Dat doet fotograaf en samensteller Hans Aarsman door met de fotocamera te observeren en foto's van anderen te verzamelen. De tentoonstelling in het Nederlands fotomuseum is mooi, maar zodanig klein het absoluut geen dag kan vullen. Het bijbehorende fotoboek is echter bij iedere boekhandel verkrijgbaar en vult de foto's bovendien aan met een aantal even scherpzinnige (korte) teksten. Vooral het verhaal over de Aston Martin DB5 van de "galante" vriend Ronald is erg leuk.

Remschijf.nl