23 juli 2020
 

Audi

Audi zet eerste stappen op gebied van twee-richting-laden

Autozine
23 juli 2020 | Samen met de Hager Group onderzoekt Audi de mogelijkheid om de elektrische modellen te integreren in het elektriciteitsnet. De focus ligt daarbij op 'bidirectional charging', oftewel twee-richtingladen. Dat betekent dat auto's elektriciteit uit het net kunnen ontvangen om op te laden, maar die energie vervolgens ook terug kunnen 'geven' aan het huis waar ze worden geladen. De voordelen hiervan: een stabieler elektriciteitsnet, lagere energiekosten en een belangrijke bijdrage aan het beschermen van het milieu.
Info

E worden steeds meer elektrische auto's verkocht. Daarmee neemt ook het aantal mobiele opslagpunten voor energie toe. Elke elektrisch aangedreven auto heeft immers een ruim bemeten accupakket. Het reeds lang bestaande concept waarin dat Audi en Hager nu volgen is: als de gebruiker van een Audi e-tron thuis beschikt over zonnepanelen, is het mogelijk om het accupakket van de auto met de zelf opgewekte (groene) stroom te laden, als deze op dat moment niet wordt gebruikt. Op momenten dat de zon niet schijnt, kan deze stroom worden ingezet voor de energievoorziening van het huis. Om een idee te geven: een volledig geladen Audi e-tron accu kan een gezinshuishouden een week lang van energie voorzien. Dit principe staat bekend als 'bidirectional charging' of V2H (Vehicle to Home).

Audi

Door de toename van het aantal zonnepanelen (en windmolens) kan op zonnige dagen of dagen waarop het waait zoveel energie opgewekt worden, dat het elektriciteitsnet dit niet kan verwerken. De accu's van elektrische auto's en eventuele 'stand alone' accu's kunnen dan als energieopslag fungeren. Zo wordt het elektriciteitsnet ontlast én het betekent dat zelfs bij netstoringen elektriciteit beschikbaar is (stand-alone operation). Audi heeft dit in de praktijk getest met een e-tron met nieuwe laadtechnologie die bijna gereed is voor productie, een DC-wallbox met een laadcapaciteit van maximaal 12 kW en een thuisaccu met een opslagcapaciteit van 9 kWh.

Door de combinatie van zonnepanelen en bidirectional charging zijn auto(accu's) zeer voordelig en CO2-neutraal te laden. De slimme software van het laadsysteem geeft daarbij voorrang aan het gebruik van huishoudelijke apparaten. Het energie-overschot wordt gebruikt om de autoaccu te laden. Zelfs als er geen gebruik wordt gemaakt van eigen zonne-energie, zijn er interessante mogelijkheden. Als een klant variabele energietarieven heeft, kan de auto bijvoorbeeld energie voor thuisgebruik leveren op momenten dat de energieprijs hoog is. Het laden van de accu kan dan weer plaatsvinden tegen daltarieven, bijvoorbeeld 's nachts.

Bij de ontwikkeling van bidirectional charging staat gebruiksgemak centraal. Voor gebruikers betekent dit dat het eenvoudig inpluggen op het laadpunt volstaat, de auto regelt de rest. Slimme laadsoftware verzorgt volautomatisch het optimale gebruik van de batterij. En het mooie is dat die batterij dan niet alleen voor mobiliteit wordt gebruikt, maar ook huishoudelijke apparatuur voedt. Door dit te combineren met zonne-energie gebeurt dat ook nog eens CO2-neutraal.

Audi A5 nu ook als 35 TFSIAudi A5 nu ook als 35 TFSI
30 juli 2020
Audi introduceert nieuwe A3 LimousineAudi introduceert nieuwe A3 Limousine
22 juli 2020
Audi e-tron Sportback nu bij de dealerAudi e-tron Sportback nu bij de dealer
20 juli 2020
Audi SQ7 en SQ8 nu met 4.0 TFSI V8-motorAudi SQ7 en SQ8 nu met 4.0 TFSI V8-motor
15 juli 2020