Publicatiedatum: 23 november 2016
Alfa Romeo Giulia
Autotest

Alfa Romeo Giulia

Afgetraind

Autotest - Toen Alfa Romeo de nieuwe Giulia presenteerde, waren zakelijke rijders dolgelukkig. Maar toen bleek dat de Giulia alleen als 500 pk sterke zescilinder verkrijgbaar was, was het snel gedaan met de pret. Zo sportief hoefde het nu ook weer niet! Gelukkig is de Giulia nu ook beschikbaar met een zakelijk verantwoorde dieselmotor.

Het lijkt de omgekeerde wereld. In de regel verschijnt een auto eerst in een alledaagse versie en ontwikkelt een fabrikant pas later een sportieve uitvoering. Alfa Romeo deed het met de Giulia (spreek uit: "djoelia") precies andersom.

En daar zit een filosofie achter! Alfa Romeo wil in ieder segment de meest sportieve auto in zijn soort leveren. En door te beginnen met een sportieve uitvoering en die af te trainen tot alledaagse versie, is zelfs die alledaagse versie nog steeds sportiever dan gemiddeld.

Echter, bij deze zakelijk verantwoorde uitvoering is het gedaan met de spoilers, actieve front-splitters en remschijven groter dan molenstenen. In plaats daarvan kiest deze Giulia voor slanke, elegante lijnen.

Alfa Romeo Giulia

Uitrusting

Het interieur is vrijwel gelijk aan dat van de snelle Quadrifoglio. Verwacht daarom geen luxe en verfijning, maar wel carbon panelen, aluminium pedalen en een stuurwiel met afgeplatte onderkant. Zelfs de startknop op het stuurwiel, geïnspireerd op Italiaanse supercars, is gebleven. Tegelijkertijd valt op dat het aantal knoppen en hendels minimaal is. Het dashboard is daarom overzichtelijk en opgeruimd.

Zoals gebruikelijk bij auto's van deze generatie, worden de meeste functies bediend via het centrale beeldscherm. Het door Alfa Romeo zelf verzorgde audio-, communicatie- en navigatiesysteem werkt in de praktijk heel behoorlijk. Alleen het (naamloze) audiosysteem klinkt wel erg "plat" voor een auto in dit segment.

Alfa Romeo Giulia
Alfa Romeo Giulia

Op het gebied van actieve veiligheid biedt de Giulia de meeste voorzieningen die mogen worden verwacht van een auto als deze. De bots-detectie gaf tijdens de testperiode diverse valse meldingen, maar dat gebeurde ook bij soortgelijke systemen van andere merken.

Alfa Romeo heeft opnieuw nagedacht over ergonomie en daarom is de bediening van onder andere de richtingaanwijzers en ruitenwissers net even anders dan gebruikelijk. Echt handig is dit niet, maar het went allemaal snel genoeg.

Ruimte

Ook even wennen is de zitpositie. In plaats van de race-stoelen uit de snelle Quadrifoglio, heeft deze Giulia diesel platte, comfortabele stoelen. Hierdoor lijken de pedalen veel dieper te zitten dan in andere auto's.

Alfa Romeo Giulia

De ruimte voorin is goed voor een auto van deze omvang. Ook achterin zijn de hoofd- en beenruimte goed, en dat is opmerkelijk. Zoals het hoort bij een sportieve auto is namelijk de Giulia achterwielaangedreven, en de techniek die hiervoor nodig is (as van motor voorin naar achterwielen) neemt in de regel kostbare ruimte achterin in beslag. De Giulia kent dit probleem niet. Zelfs de kofferruimte is riant bemeten!

Alfa Romeo Giulia

Diesel

Zoals gezegd is de Giulia naast de 500 pk sterke benzinemotor nu ook beschikbaar met een dieselmotor. Die dieselmotor telt vier cilinders en heeft een inhoud van 2.2 liter. Afhankelijk van de gekozen uitvoering levert de "JTD" 150 of 180 pk.

In lijn met het sportieve karakter, zijn alle versies gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak (een automaat volgt later). De schakelwegen zijn lekker kort en het koppelingspedaal geeft veel gevoel voor een precieze bediening.

Alfa Romeo Giulia

De hier gereden 180 pk / 450 Nm sterke variant is over het gehele toerenbereik krachtig en soepel. Wanneer ook maar iets wordt aangedrongen is de "2.2 JTD" lekker vlot. Kalm rijden resulteert in een verbruik van 5.3 liter per 100 km en dat is een stuk hoger dan de in de folder beloofde 4.2 liter per 100 km.

Weggedrag

Net als bij andere modellen van Alfa Romeo, wordt met de "DNA"-knop bepaald hoe de auto rijdt. In de normale stand is het weggedrag weinig opmerkelijk. Sterker nog: de Giulia is nauwelijks verfijnder of comfortabeler dan de kleinere Alfa Romeo Giulietta. Van de achterwielaandrijving is weinig merkbaar en de besturing is niet meer dan gemiddeld goed.

Maar... kies de dynamische stand en alle sportieve beloften worden waargemaakt. Nu staan alle systemen op scherp en is de communicatie tussen auto en bestuurder optimaal. Dan is voelbaar hoe mooi het chassis in balans is en blijkt deze zakelijke sedan een afgetrainde atleet te zijn.

Alfa Romeo Giulia

Conclusie

Nadat de Alfa Romeo Giulia werd geïntroduceerd als supersnelle Quadrifoglio, is er nu ook een afgetrainde versie voor de zakelijke rijder. Die manier van werken heeft voor- en nadelen. Het nadeel is dat de Giulia bij kalm rijden nauwelijks verfijnder is dan kleinere auto's. Als het gaat om de ergonomie heeft Alfa Romeo soms wonderlijke keuzen gemaakt die de auto wel anders, maar niet beter maken.

Wanneer juist sportief wordt gereden, toont de Giulia zijn ware aard. De eerst zo soepele dieselmotor blijkt een enorme reserve achter de hand te hebben en kan rake klappen uitdelen. Bovendien communiceert de auto niet alleen bovengemiddeld goed met zijn bestuurder, maar geeft sportief rijden ook meer voldoening dan met een doorsnee sedan.

plus
  • Geslaagde vormgeving
  • Sterke, soepele 2.2 JTD motor
  • Heel veel rijplezier (in dynamische modus)
min
  • Niet zo zuinig als beloofd
  • Wringen van banden bij maximaal insturen
  • Niet zo verfijnd als andere auto's in het segment