2 februari 2007
Volvo V70

Volvo V70

Volvo introduceert nieuwe V70

Autozine
2 februari 2007 | De nieuwe Volvo V70 is de derde generatie van Volvo's succesvolste stationwagen. Het nieuwe model biedt meer van alles: hij is luxueuzer dan zijn voorganger, biedt meer ruimte voor zowel inzittenden als bagage en is voorzien van een aantal slimme vondsten voor flexibele gebruiksmogelijkheden.

"Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe Volvo V70 stelden we onszelf ten doel dat het de veiligste auto in zijn segment moest worden", zegt Ingrid Skogsmo, directeur van het Volvo Cars Safety Centre. "De V70 heeft hetzelfde geavanceerde netwerk van geintegreerde veiligheidssystemen als de Volvo S80. De gepatenteerde carrosseriestructuur absorbeert de botsenergie op zeer efficiente wijze. En in het interieur worden zijairbags en whiplashbescherming van de nieuwste generatie toegepast. Bovendien presenteren we nu ook nog eens een noviteit op het gebied van veiligheid voor kinderen".

Volvo V70

Om de veiligheid van kinderen op de achterbank van de nieuwe V70 te verhogen, heeft Volvo het Side Impact Protection System (SIPS) verbeterd met een sterkere carrosseriestructuur, langere gordijnairbags en een in hoogte verstelbare, geïntegreerde kussenverhoger. De kussenverhoger, die in de achterzitting geïntegreerd is, kan in twee standen worden gezet, zodat kinderen van verschillende grootte voldoende hoog kunnen zitten om naar buiten te kijken maar tegelijkertijd op optimale wijze worden beschermd. De laagste stand is bedoeld voor kinderen met een lengte van 115 tot 140 cm en een gewicht van 22 tot 36 kg, terwijl de hoogste stand bedoeld is voor kinderen met een lengte van 95 tot 120 cm en een gewicht van 15 tot 25 kg. De nieuwe Volvo V70 kan worden uitgerust met geïntegreerde kussenverhogers op beide buitenste zitplaatsen achterin. De verstelbare kussenverhoger zorgt ervoor dat de geometrie van de veiligheidsgordel altijd optimaal is, ongeacht de grootte van het kind.

Om ervoor te zorgen dat de bestuurder een veilige afstand bewaart tot de voorligger, ontwikkelde Volvo Cars Adaptive Cruise Control (ACC). Dit systeem dient hoofdzakelijk als een comfortverhogende functie te worden beschouwd, maar het levert ook een bijdrage aan een beter gecontroleerde voortgang wanneer er sprake is van een onrustig verkeersritme. De technologie wordt ook gebruikt als basis voor diverse van Volvos geavanceerde besturings- en ondersteunende systemen. Met behulp van een radarsensor houdt de adaptieve cruisecontrol de afstand tot de voorliggers continu in de gaten en past deze de rijsnelheid automatisch aan zodat de afstand niet te klein wordt. De bestuurder activeert de cruisecontrol door de gewenste rijsnelheid tussen 30 en 200 km/uur te kiezen en vervolgens een minimale tijdsinterval tot de voorliggers te selecteren. Er kan gekozen worden uit vijf tijdsintervallen.

Geavanceerde informatiesystemen dragen bij aan betere voertuigbeheersing De nieuwe Volvo V70 is tevens uitgerust met BLIS (Blind Spot Information System) en IDIS (Intelligent Driver Information System), twee systemen die ertoe bijdragen dat de bestuurder beter de controle houdt over de rijsituatie. Met behulp van cameras in de buitenspiegels registreert BLIS of er zich in de dode hoek schuin achter de auto een ander voertuig bevindt. Indien dit het geval is, gaat een lampje branden in de betreffende buitenspiegel om de bestuurder te waarschuwen, waardoor de kans groter wordt dat deze een juiste beslissing neemt.

Volvo V70

Net als de andere modellen in het Volvo-modellenprogramma, beschikt de nieuwe Volvo V70 over een dwarsgeplaatste krachtbron en voorwielaandrijving. Montage in de dwarsrichting heeft tot gevolg dat er meer ruimte beschikbaar is in de motorruimte en dat de kans dat de motor bij een frontale aanrijding het inzittendencompartiment binnendringt, wordt verkleind. Zelfs de zescilindermotoren kunnen in de nieuwe V70 in de dwarsrichting worden geplaatst dankzij de bijzonder compacte afmetingen van de motor en de efficiente benutting van de ruimte onder de motorkap.

Het is voor het eerst dat de Volvo V70 leverbaar is met een sportieve zescilindermotor. Deze is gebaseerd op de bijzonder compacte lichtmetalen lijnmotor van 3,2 liter inhoud. De motor werd voor het eerst gemonteerd in de nieuwe Volvo S80 die in het voorjaar van 2006 is gepresenteerd. In de V70 is deze motor niet alleen leverbaar in een atmosferische uitvoering, maar ook in een nieuwe turbo-uitvoering met een cilinderinhoud van 3,0 liter, goed voor een vermogen van 210 kW (285 pk) en een koppel van 400 Nm.

Die iets kleinere cilinderinhoud van de turbomotor, vanwege de iets kleinere boring en kortere slag, wordt gecompenseerd door de turbocompressor die in deze motor uitlaatgassen in twee fasen inneemt, waarbij de ingaande stroom wordt verdeeld in twee stromen van drie cilinders elk, een systeem dat bekend staat als twin-scrolltechnologie. Twin-scrolltechnologie maakt het mogelijk een kleinere en minder gecompliceerde turbocompressor toe te passen die bovendien een zeer vlotte respons geeft, volledig vergelijkbaar met die van dubbele turbocompressors.

Volvo V70

Als alternatief is ook een vijfcilinder benzinemotor leverbaar in de nieuwe Volvo V70. Deze is voorzien van een light-pressure turbocompressor en levert een vermogen van 147 kW (200 pk) en een koppel van 300 Nm. Deze motor is bijzonder compact, mede vanwege het feit dat de turbocompressor in het spruitstuk is geintegreerd. De turbocompressor is vervaardigd van hoogwaardig staal dat bestand is tegen hoge uitlaatgastemperaturen en draagt bij aan een efficiente verbranding en lage emissie.

De nieuwe Volvo V70 kan ook worden uitgerust met Volvos in huis geproduceerde vijfcilinder D5-dieselmotor van de tweede generatie. Dit is dociele turbodieselmotor die leverbaar is in twee varianten. De krachtigste variant levert 400 Nm koppel. Later in 2007 wordt het motorenaanbod nog uitgebreid met varianten met een vermogen tussen 100 kW (136 pk) en 210 kW (285 pk). In het eerste jaar van productie wordt tevens FlexiFuel-varianten leverbaar.

De vijf- en zescilindermotoren kunnen worden gekoppeld aan een Geartronic-zestrapsautomaat. Deze transmissie is speciaal ontwikkeld om het enorme koppel van de krachtigste turbomotoren aan te kunnen. Met deze Geartronic kan ook handmatig van verzet gewisseld worden. Voor de T6-motor is de Geartronic-zestrapstransmissie voorzien van een Sport-mode die sneller schakelt en een lagere versnelling kiest dan in de Drive-mode het geval is. De Sport-mode wordt geselecteerd door de transmissiehendel naar rechts in de Drive-mode te plaatsen.

Volvo V70

Het T6-model van de nieuwe Volvo V70 is standaard voorzien van Volvos All Wheel Drive-vierwielaandrijving. Met behulp van een elektronisch gestuurde hydraulische koppeling verdeelt het AWD-systeem de aandrijfkrachten over de voor- en achterwielen om onder alle omstandigheden optimale grip te verkrijgen. Het systeem is voorzien van Instant Traction, waarmee de aandrijving bliksemsnel van de voorwielen naar de achterwielen wordt verlegd als er wordt weggereden op een glibberige of losse ondergrond.

De nieuwe Volvo V70 is zowel ruimer als comfortabeler dan zijn voorganger. De afstand tussen de voorste en achterste inzittenden groeide met 21 mm en de beenruimte en knieruimte voor de achterpassagiers met respectievelijk 48 mm en 21 mm. Bestuurders en passagiers van bovengemiddeld postuur kunnen tevreden zijn dat de auto voorin op schouderhoogte in de breedte met 30 mm is gegroeid.

De achterbank is in drie delen neerklapbaar (40/20/40) en biedt twee zitplaatsen met een armsteun in het midden. De middelste achterbankleuning kan worden weggeklapt om ruimte te creeren voor langere voorwerpen of in positie worden gebracht voor een derde passagier op de achterbank. De leuningen kunnen afzonderlijk worden omgeklapt om een grotere laadruimte te creeren met een volledig vlakke vloer. Met de neerklapbare leuning van de voorste passagiersstoel zijn de mogelijkheden nog groter. De laadvloer is voorzien van aluminium rails en verschuifbare bevestigingspunten om de lading vast te zetten. De bevestigingspunten kunnen in de rails worden gedrukt wanneer ze niet in gebruik zijn, zodat ze niet in de weg zitten. De zijpanelen zijn eveneens voorzien van bevestigingsogen om bagage vast te zetten. Bovendien kunnen ze nog worden aangevuld met multifunctionele rails voor diverse soorten haakjes, netjes om de bagage vast te zetten, tussenwandjes en andere accessoires voor de laadruimte. Een extra, uitschuifbare laadvloer is als optie leverbaar. Deze wordt bevestigd op de rails in de vloer en schuift over de bumper naar buiten om het inladen te vergemakkelijken.

Volvo V70

Het inladen kan nog worden vergemakkelijkt door te kiezen voor de optioneel leverbare, elektrisch bedienbare bagageklep. Deze wordt geopend door op een knop op de afstandsbediening te drukken, de rest gaat vanzelf.

Volvo V70 en XC70 tijdelijk als NordicVolvo V70 en XC70 tijdelijk als Nordic
24 december 2014
Volvo V70 en XC70 nu ook als NordicVolvo V70 en XC70 nu ook als Nordic
9 januari 2013
Volvo V70 nu ook als de R-EditionVolvo V70 nu ook als de R-Edition
25 oktober 2012
Volvo V70 tijdelijk als Limited EditionVolvo V70 tijdelijk als Limited Edition
16 maart 2011
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum