9 juni 2005
Volkswagen Touareg (2002 - 2010)

Volkswagen Touareg (2002 - 2010)

Volkswagen Touareg bereikt recordhoogte

Autozine
9 juni 2005 | Een door Volkswagen Individual geproduceerde Touareg is in Chili op eigen kracht naar een hoogte van 6.080 meter geklommen. Volgens Volkswagen kwam nooit eerder een gemotoriseerd voertuig (met wielen) hoger. En dat leverde een vermelding in het Guinness Book of Records op. Het bereiken van die hoogte was echter geen doel op zich.
AutoCoach

De plaats van handeling van de expeditie waarbij de Touareg naar 6.080 meter klom, was Ojos del Salado, - de hoogste vulkaan ter wereld. Dit is tevens de hoogst gelegen, voor voertuigen bereikbare plaats ter wereld. Om daar te komen, volgde het expeditieteam onder leiding van Rainer Zietlow een route die begon in het droogste gebied op aarde: de Atacama-woestijn. Van daaruit ging het 8 man sterke team op weg naar het basiskamp, dat zich op 4.400 meter boven de zeespiegel bevindt. Na het basiskamp begon het echte werk met een parcours dat zich kenmerkte door de aanwezigheid van enorme rotsen en hellingspercentages tot 80%. Ronald Bormann, meervoudig winnaar van de European Truck Trail-competitie zat aan het stuur. Daarbij kreeg hij met zijn Touareg niet alleen te maken met ijzige windvlagen, maar ook met een toenemende mate van zuurstofgebrek.

Volkswagen Touareg (2002 - 2010)

Uiteraard was de Touareg voor deze zware expeditie speciaal geprepareerd. De lier bijvoorbeeld bewees goede diensten bij het uit de weg ruimen van soms manshoge rotsen. Daarnaast was de Touareg voorzien van extra verlichting en een roofrack met plaats voor reservewielen en hulpgoederen. Boven 5000 meter kregen de expeditieleden extra zuurstof toegediend door Dr. Rainald Fischer, voorzitter van de Association for Mountain and High Altitude Medicine (BExMED). Hij was tevens uitermate alert op symptomen van hoogteziekte, dat in bepaalde gevallen levensgevaarlijk kan zijn.

Hoewel het bereiken van 6.080 meter op zichzelf een prestatie is, diende de expeditie ook een wetenschappelijk doel. Er werd namelijk een seismografisch station geinstalleerd en dat is van belang in een regio die continu wordt bedreigd door aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Het seismografisch station wordt beheerd door het Geological Research Centre in Potsdam en is van grote waarde bij het wereldwijde onderzoek naar aardbevingen. Daarnaast heeft het Institute for Cartography van de Universiteit van Dresden geholpen bij het uitzetten van de route. Dankzij hun onderzoek, kan deze bergachtige omgeving beter in kaart worden gebracht.

Volkswagen Touareg (2002 - 2010)
Wittebrug
Volkswagen presenteert hybride SUVVolkswagen presenteert hybride SUV
4 februari 2009
Volkswagen Touareg ondergaat faceliftVolkswagen Touareg ondergaat facelift
27 september 2006
VW Touareg nu standaard met roetfilterVW Touareg nu standaard met roetfilter
10 juli 2006
VW Touareg nu ook in highline-uitvoeringVW Touareg nu ook in highline-uitvoering
8 mei 2006
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum