28 september 2002
Volkswagen Touareg (2002 - 2010)

Volkswagen Touareg (2002 - 2010)

volkswagen touareg debuteert in parijs

Autozine
28 september 2002 | Op de Autosalon van Parijs 2002 heeft de nieuwe Sports Utility Vehicle (SUV) van Volkswagen, de Touareg, zijn werelddebuut gemaakt. De Touareg vertegenwoordigt in dit segment een nieuwe filosofie: het is volgens Volkswagen een volwaardige terreinauto, die off-road-eigenschappen combineert met het dynamische karakter van een sportieve auto en het comfort van een een limousine uit de hoogste klasse. De Volkswagen Touareg beleeft zijn Nederlandse premiere in december 2002. In navolging van de Phaeton zal de Touareg in Nederland volgens het centrale distributieconcept op de markt worden gebracht.
 

Vooralsnog verschijnt de Volkswagen Touareg op de Nederlandse markt met naar keuze een 3,2-liter V6-benzinemotor of een 5-liter V10 TDI-turbodiesel. De V6 levert een vermogen van 162 kW/220 pk en ontwikkelt een maximum koppel van 305 Nm. De V10 TDI biedt een maximum vermogen van 230 kW/313 pk en levert een koppel van 750 Nm bij 2.000 tpm. Begin volgend jaar breidt Volkswagen het motorenprogramma voor deze nieuwe vierwielaandrijver verder uit met een 2,5-liter vijfcilinder TDI en een 4,2-liter V8-benzinemotor. De Touareg beschikt, afhankelijk van de motorisering, over een handgeschakelde 6 versnellingsbak of een nieuw ontwikkelde 6-traps automatische transmissie. Het aandrijfkoppel wordt overgebracht via een tussenbak met standaard inschakelbare lage gearing, en een vooras-, achteras- en centraal differentieel. Het centrale sperdifferentieel van de permanente 4XM0TION vierwielaandrijving is standaard; tegen meerprijs is ook een sperdifferentieel op de achteras verkrijgbaar. De lamellenkoppeling van het centrale differentieel wordt automatisch door de onderstelelektronica aangestuurd. Onder normale omstandigheden is de krachtverdeling voor achter 50:50. Al naar gelang de rijsituatie kan tot 100% van het aandrijfkoppel naar de voor of de achteras worden geleid. Met een draaischakelaar in het interieur kunnen de sperinrichtingen handmatig worden geactiveerd.

Volkswagen Touareg (2002 - 2010)

Het Touareg-interieur kent veel luxe. Het ruimteaanbod en de 555 liter (V6) bagageruimte dragen ook bij aan het reiscomfort voor vijf personen. Als optie is de Touareg leverbaar met 4-zone Climatronic, die in de Phaeton debuteerde. Bij deze innovatieve airconditioning is behalve voorin ook achterin een links/rechts gescheiden, individuele instelling mogelijk. Een andere optie is het Keyless-Access-System (standaard op de V10 TDI). De contactsleutel is voorzien van een transponder en hoeft niet (uit de jaszak van de bestuurder) tevoorschijn te worden gehaald. De Touareg herkent de eigenaar via de transponder. Het aanraken van de portiergreep is dan voldoende om de auto te ontgrendelen; starten gebeurt met een druk op de knop. Ook het Touareg-design is vernieuwend. Typerende ontwerpkenmerken van een SUV zijn gecombineerd met uit de Phaeton herkenbare vormen.

Voor de marketing, verkoop, service en after-sales wordt het concept voor de Phaeton gevolgd. Zo kan ook de Touareg-koper dankzij de gecentraliseerde aanpak optimaal profiteren van de beschikbare kennis over zijn auto. De reguliere Volkswagen-dealer kan bemiddelen bij de koop van een Touareg, waarvoor het aanschaftraject echter loopt via het Koopmanshuis in Leusden. Daar zullen, net als bij de Phaeton, ook bezichtigingen en proefritten plaats vinden.