13 februari 2009
Toyota RAV4 (2006 - 2013)

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

Facelift voor Toyota RAV4

Autozine
13 februari 2009 | De RAV4 heeft een verjongingskuur ondergaan. Meest in het oog springen de opfrissingen van het interieur en het exterieur. De grootste aanpassingen vonden evenwel onderhuids plaats. Daardoor profiteert de RAV4 dankzij nieuwe, zuinige motoren. De benzineversie krijgt dan ook een groen label. Verder is het Active Drive System van Toyota in de nieuwe RAV4 geïntegreerd. De vernieuwde crossover is voor 26.990 euro leverbaar als 2WD.
 

Onder de motorkap van de RAV4 ligt de nieuwe 2,0 liter Valvematic benzinemotor, die naar keuze wordt geleverd met de nieuwe handgeschakelde transmissie met 6 versnellingen of de gloednieuwe Multidrive CVT. Het vermogen is ten opzichte van de uitgaande 2.0 VVT-i met 5% toegenomen tot 116 kW (158 pk), het koppel bedraagt 198 Nm bij 4.000 tpm en de CO2-uitstoot bedraagt 177 g/km (Multidrive 4WD). Wie de vele mogelijkheden van 4WD niet nodig denkt te hebben, kan kiezen voor de RAV4 2WD-versie, met alleen voorwielaandrijving. De CO2-uitstoot van deze uitvoering komt op 174 g/km.

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

Valvematic is een doorontwikkeling van Toyota's beproefde Variable Valve Timing-intelligent (VVT-i), aangevuld met een mechanisme dat de lifthoogte van de inlaatkleppen continu verstelt om de luchtstroom beter te controleren. Dat leidt tot lagere emissies door een effectiever verbrandingsproces en een lager verbruik.

Multidrive is een geavanceerde Continu Variabele Transmissie (CVT). Deze heeft geen vast aantal versnellingen met vaste verhoudingen, maar een oneindig aantal overbrengingen door middel van twee kegelvormige poelies en een sterke V-vormige stalen duwband. Daardoor schakelt de Multidrive CVT soepel en schokvrij. Omdat de motor dankzij de Multidrive CVT altijd in het meest efficiënte toerengebied draait, daalt het verbruik en daarmee de CO2-uitstoot. Andersom levert de Multidrive CVT uitstekende prestaties, doordat deze de motor in zijn optimale krachtsbereik houdt.

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

Een speciale sportknop naast de versnellingshendel zorgt voor een alerter reagerende Multidrive CVT. Voor een nog actievere rijbeleving is er een handgeschakelde modus beschikbaar met zeven sequentiële versnellingen. Schakelen gebeurt dan door de versnellingshendel te bewegen of met de schakelpaddles achter het stuur. De controle-eenheid van de Multidrive CVT houdt bovendien rekening met bergaf of bergop rijden.

Standaard op de 2,0 liter Valvematic is een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen. Dat is één versnelling meer dan de transmissie op de uitgaande 2.0 VVT-i. Dat extra verzet, plus het feit dat de hoeveelheid frictie is teruggedrongen, zorgt voor een reductie in verbruik en CO2-uitstoot.

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

De D-4D-F motor is voortaan voorzien van piëzo-injectoren, waardoor de common rail inspuiting een druk kan opbouwen van 2.000 bar. De dieselmotor is bovendien stiller. De 2.2 D-4D-F geeft een balans tussen kracht en zuinigheid. Het vermogen nam met 10% toe tot 110 kW (150 pk) en het koppel steeg met bijna 10% tot 340 Nm tussen de 2.000 en 2.800 tpm. De CO2-uitstoot bedraagt 159 g/km. De dieselmotoren in de RAV4 voldoen aan Euro 5-emissienorm.

Op de 2.2 D-4D D-CAT biedt Toyota als optie de gloednieuwe 6-traps automatische transmissie automaat aan. Deze is voorzien van een sportmodus, die een wat sneller schakelpatroon kent, en van een functie waarbij de bestuurder zelf kan schakelen. Als de versnellingshendel in 'M' staat, kan de bestuurder op- en terugschakelen door de hendel te bewegen of met de schakelpaddles achter het stuurwiel. Voor meer rijplezier kent deze 'Sports Direct Shift'-modus nog een functie: bij terugschakelen geeft hij een klein beetje gas. Dat zorgt bovendien voor een zeer snelle terugschakeltijd. De 2,2 liter D-4D met automatische transmissie is voorzien van Toyota D-CAT (Diesel Clean Advanced Technology): een unieke technologie die tegelijkertijd de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) en partikels (PM) terugdringt.

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

De vernieuwde RAV4 is op belangrijke designpunten gewijzigd, die bij elkaar opgeteld voor een verfijndere en dynamischere indruk moeten zorgen. Zo is de complete voorbumper opnieuw vormgegeven om de crossover-eigenschappen van de auto te benadrukken. Een nieuwe chromen grille en geïntegreerde mistlampen vóór voegen extra stijl en presence toe. Ook de koplampen zijn nieuw vormgegeven.

De richtingaanwijzer op beide voorschermen is verplaatst naar de buitenspiegel. De dakantenne is nu geïntegreerd in het totale ontwerp. Aan de achterzijde vallen de nieuwe achterlichtunits op, die zijn voorzien van een groter oppervlak transparante beglazing. Ook is de achterbumper vernieuwd. Op de luxere uitrustingsniveaus van de RAV4 zit er een chromen strip boven de kentekenplaathouder en is privacy glass op de achterste zijruiten standaard.

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

Het interieur is voortaan verkrijgbaar in de nieuwe kleur zandbeige. Deze vervangt de huidige lichte interieurkleur. Het audiosysteem is uitgebreid en heeft Bluetooth voor draadloze telefonie. Zowel audio als Bluetooth is te bedienen via de knoppen op het nieuw ontworpen stuurwiel. De Executive Business uitvoering is voorzien van een full-map touchscreen navigatiesysteem met 6,5-inch scherm en Multimedia-pakket. Dat pakket omvat een harddisk om onder meer 10 GB aan muziekbestanden op te kunnen slaan.

De nieuwe RAV4 wordt geleverd in drie uitvoeringsvarianten; de Comfort, Dynamic en Executive Business. De Comfort is standaard uitgerust met onder meer 17 inch velgen, airconditioning, een radio cd-speler met MP3/WMA functie, roofrails, een reservewiel op de achterdeur, zeven airbags waaronder een knieairbag, actieve hoofdsteunen en - bij 4WD - VSC, TRC & Hill start Assist Control (HAC).

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

De Dynamic voegt daar zaken aan toe als lichtmetaal, climate control dual zone, een lederen stuurwiel met audiobediening, een 6 CD-wisselaar, Bluetooth®, Privacy Glass, een automatisch dimmende binnenspiegel, een regen- en lichtsensor, VSC & TRC (2WD) en in het geval van een 2.2 D-CAT: parkeerhulpcamera met display in de binnenspiegel en smart entry met startknop.

Wie in de Executive Business stapt, wordt verder nog vergast op lederen bekleding met stoelverwarming, elektrische stoelverstelling en lendensteun, smart entry met startknop en een Hard Disk Navigatiesysteem met jukeboxfunctie en parkeerhulpcamera.

Toyota RAV4 (2006 - 2013)

De nieuwe RAV4 is er vanaf 26.990 euro voor een 2WD 2.0 VVT-i Comfort met 116 kW (158 pk). De luxe Dynamic uitvoering kost in de 2WD-variant 30.875 euro. De 4WD-variant met dezelfde motor in Comfort-uitvoering kost 30.325 euro of 33.325 euro voor de Dynamic. De 4WD 2.0 VVT-i Executive Business staat voor 36.325 euro in de prijslijst. Diesel rijden kan voor 34.165 euro. De bestuurder rijdt dan een 2.2 D-4D F Comfort. Met een D-CAT wordt de RAV4 standaard geleverd als Dynamic (42.615 euro) of Executive Business (44.115 euro).