15 juni 2005
Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota Prius wint opnieuw ADAC EcoTest

Autozine
15 juni 2005 | De Toyota Prius is door de Duitse automobielclub ADAC - de zusterorganisatie van de ANWB - voor het tweede achtereenvolgende jaar uitgeroepen tot Europa's meest milieuvriendelijke auto in de EcoTest. Deze test beoordeelt de prestaties op milieugebied van de auto's die op dit moment op de markt zijn. De Toyota Prius behaalt de hoogste score voor zowel het terugdringen van de uitstoot van CO2 als van andere stoffen. In tests, die zoveel mogelijk overeenkomen met de dagelijks praktijk, realiseerde de Toyota Prius een score van 89 punten van de maximaal te behalen 90 punten.
 

De testresultaten bewijzen dat Toyota er dankzij de geavanceerde aandrijflijn-technologie uitstekend in slaagt de uitstoot van schadelijke stoffen bij het daadwerkelijk gebruiken van de auto te reduceren. Bij de ADAC-verbruikstest bleek de Toyota Prius met zijn Hybrid Synergy Drive-systeem slechts 5,02 liter per 100 km te verbruiken; het laagste brandstofverbruik van het gehele D-segment.

Toyota Prius (2003 - 2009)

Er zijn twee klassementen. Een dat wordt opgemaakt op basis van de CO2-uitstoot en een ander waarbij de uitstoot van overige stoffen als CO (koolmonoxide), NOx (stiksofoxide) en deeltjes gemeten wordt. Het eindresultaat is de som van beide scores. Het brandstofverbruik wordt gemeten onder verschillende omstandigheden die afwijken van de bekende EC-testmethoden, om de actuele rijomstandigheden beter te weerspiegelen. Zo wordt het brandstofverbruik gemeten bij het rijden met koude motor; bij het rijden met warme motor; met ingeschakelde airconditioning en bij het rijden op de snelweg (tot 130 km/h) met ingeschakelde airconditioning.

Auto's met benzine- en dieselmotoren worden in deze test op dezelfde manier beoordeeld en het segment waarin de auto valt wordt bij de eindbeoordeling meegewogen. Dit jaar werden er 133 modellen beoordeeld, verdeeld over zeven segmenten. De eindscore voor elke auto wordt bepaald door de hoeveelheid schadelijke stoffen die de auto uitstoot.

Toyota Prius (2003 - 2009)