6 januari 2006
Toyota Prius (2003 - 2009)

Toyota Prius (2003 - 2009)

Nieuwe Toyota Prius parkeert zichzelf

Autozine
6 januari 2006 | Toyota heeft de in 2003 geïntroduceerde Prius vernieuwd. De nieuwe uitvoeringen zijn onder meer te herkennen aan de nieuw vormgegeven koplampen en de sierlijke chromen strip in de grille. Een wereldprimeur is de Prius Tech Edition, de eerste auto met Intelligent Parking Assist (IPA), een parkeerassistent die de stuurbewegingen overneemt van de bestuurder en deze helpt bij het achteruit inparkeren en file parkeren. Modeljaar 2006 van de Prius staat vanaf half januari bij de Toyota dealer, met een prijs vanaf 25.350 euro.
 

De nieuwe Prius Tech Edition is een unieke auto: het is de eerste in serie geproduceerde auto met een elektronische parkeerassistent ter wereld. De ontwikkeling van het IPA systeem is geen doel op zich geweest, het is het synergetische gevolg van de combinatie van aanwezige en nieuwe technologieen in de Toyota Prius. Het systeem is mogelijk geworden door een aantal componenten samen te laten werken via een centrale computer.

Toyota Prius (2003 - 2009)

Het IPA systeem bestaat uit:

  • een digitale videocamera met beeldherkenningstechnologie, die ook advies rij-lijnen aangeeft
  • elektrische stuurbekrachtiging, die wordt aangestuurd door de software van de parkeerassistent
  • een display om de beelden van de camera weer te geven en een centrale computer.

Voor het parkeren hoeft de bestuurder zelf nog maar enkele handelingen te verrichten. Zodra de Prius stilstaat, laat de parkeercamera de omgeving achter de auto zien. Dit beeld verschijnt op het kleurenscherm in het dashboard, samen met een kader dat de omtrek van de auto aangeeft. De bestuurder kan zo de positie instellen waar de auto moet komen te staan. Zodra de bestuurder het ingetrapte rempedaal een stukje laat opkomen, begint de auto langzaam te rijden. Daarna stuurt de auto zelf in. IPA is geen volautomatisch systeem, maar het neemt de bestuurder veel werk uit handen. De parkeerassistent werkt alleen als de auto langzaam rijdt.

Alle versies van de succesvolste hybride ter wereld zijn onlangs vernieuwd. Ze zijn aan de voorzijde te herkennen aan nieuw vormgegeven koplampen, een sierlijke chromen strip in de grille en een kleine spoiler onder de voorbumper. Tevens zijn de LED remlichten achter nu voorzien van een zilverkleurige coating. Enkele beschikbare lakkleuren zijn nieuw of gewijzigd. Ook de gebruikte bekledingsmaterialen in het interieur zijn vernieuwd. De grijze bekleding is vervangen door een stof in een meer donkere tint. Op het dashboard met nieuw vormgegeven snelheidsmeter en de overige panelen zorgt een soft touch kunststof voor een hoogwaardiger uitstraling.

Toyota Prius (2003 - 2009)

Een stuurwiel met lederen bekleding is nu standaard op elke Prius, ook op de standaarduitvoering. De Business Edition heeft een nieuwe audio-installatie, waarop favoriete muziek altijd beschikbaar is via de ingang voor een MP3-speler of via de CD-wisselaar die ook MP3- en WMA-bestanden leest.

De standaarduitvoering van de Toyota Prius is er vanaf 25.350 euro, inclusief BTW. De Prius Tech Edition heeft als extra de Intelligent Parking Assist, Smart Key, mistlampen voor, een CD speler die MP3 en WMA bestanden speelt, aansluiting voor MP3 speler en een DVD-navigatiesysteem met Bluetooth. De Prius Tech Edition kost 28.850 euro, waarbij de BPM-vrijstelling neerkomt op een bedrag van 9.418 euro. De luxueuze Prius Business Edition met onder meer Smart Key, DVD-navigatiesysteem met TMC en Bluetooth en een audio systeem met 6 CD-wisselaar en 9 JBL luidsprekers staat in de prijslijst voor 29.200 euro.