4 augustus 2014
Subaru BRZ

Subaru BRZ

Subaru BRZ wint 2014 IIHS Top Safety Pick

Autozine
4 augustus 2014 | Het Institute of Highway Safety (IIHS, een non-profit organisatie ondersteund door autoverzekeraars in de VS) heeft de Subaru BRZ beloond met de 2014 TOP Safety Pick (TSP). De Subaru BRZ is niet het enige model van het Japanse merk dat in de prijzen is gevallen bij het IIHS. Eerder dit jaar kregen de Impreza, de Subaru XV en de WRX STI al een TSP waardering en wisten de Legacy, Outback en de Forester zelfs een 2014 TSP+ rating in de wacht te slepen.

De Subaru BRZ is dus de jongste winnaar van zo'n waardevolle onderscheiding van het IIHS. Het model is ontwikkeld volgens het 'Pure Handling Delight'-concept, de Subaru BRZ moest een model worden dat een genot is om te rijden. De rijeigenschappen dankt hij aan zijn lage zwaartepunt, mogelijk gemaakt door de horizontaal en lage plaatsing van de boxermotor.

Subaru BRZ

Om de titel Top Safety Pick te kunnen winnen, moet een voertuig de waardering 'Goed' behalen in de volgende vier tests: crashtests aan voor- en zijkant met hoge snelheid, een rollovertest en een test waarbij bescherming tegen nekletsel door stoelen en hoofdsteunen bij een aanrijding van achteren wordt bekeken. Daarnaast moet bij de in 2012 ingevoerde, frontale en versprongen botsproef, een score van minimaal 'Goed' of 'Acceptabel' worden gehaald.

De frontale en versprongen botsproef is een veeleisende crash die nabootst wat er gebeurt als twee auto's elkaar frontaal op de hoeken raken of als de auto in botsing komt met een boom of lantaarnpaal. In de test raakt 25% van het front van de auto aan de kant van de bestuurder een vijf meter hoog en massief blok met een snelheid van 64 km/h. De Subaru BRZ doorstond deze zware proeven, net als zijn familieleden, met glans.

IkWilVanMijnAutoAf
Subaru toont STI Performance ConceptSubaru toont STI Performance Concept
8 april 2015
STI lanceert Subaru BRZ tS in JapanSTI lanceert Subaru BRZ tS in Japan
19 augustus 2013
Subaru BRZ onderscheiden door IIHSSubaru BRZ onderscheiden door IIHS
11 september 2012
Subaru start productie BRZSubaru start productie BRZ
16 maart 2012
 

Info

Test

Techniek

Prijs

Forum