13 september 2012
 

SsangYong e-XIV

SsangYong toont e-XIV Concept

Autozine
13 september 2012 | SsangYong presenteert op de Autosalon van Parijs 2012 een doorontwikkeling van de eerder gepresenteerde XIV en KEV designconcepts voor: de e-XIV (electric - eXciting user Interface Vehicle), een elektrische auto met 'range extender'. De e-XIV is gebaseerd op de XIV 2 CUV Coupé.
UnitedConsumers
 

In het interieur bevinden zich vier kuipstoelen. De interieurindeling doet denken aan de sportieve stijl van een cross-over en maakt onder andere gebruik van koolstofvezel voor een hi-tech sfeer. De instrumentencluster communiceert met de bestuurder via dynamische graphics en maakt interactie tussen auto en bestuurder mogelijk door de nodige informatie realtime weer te geven op het centrale paneel.

SsangYong

De e-XIV doet ook een beroep op het 'Auto User Interface'-concept van de XIV1 en XIV2 om de auto verder te evolueren in de richting van een mobiele communicatieruimte, door de meest recente IT-ontwikkelingen in autoland te combineren met de nieuwste technologieën voor intelligente persoonlijke apparaten.

Het zonnepaneel in het glazen dak van de XIV zet zonne-energie om in stroom waarmee bepaalde interieurvoorzieningen, zoals de airco, het audiosysteem en de binnenverlichting, gevoed kunnen worden. Bestuurders kunnen ook hun favoriete rijmethode selecteren door de VCU (Vehicle Control Unit) via een smart phone of een afstandsbediening te bedienen.

De e-XIV maakt gebruik van een 80-kW sterke permanente magneet-synchroonmotor (PMSM), die garant staat voor een rijbereik van 80 kilometer met behulp van een lithium-ionbatterij van 16 kWh. Vier uren volstaan om een volledig lege batterij helemaal op te laden. Met een snellaadsysteem bedraagt de laadtijd 20 minuten.

SsangYong

De auto is ook uitgerust met een 'range extender': een 1.000 cc grote tweecilinder benzinemotor gekoppeld aan een generator van 20 kW. Zodra de batterijen leeg zijn, levert de benzinemotor bijkomend vermogen via de generator om het rijbereik te vergroten tot 600 kilometer, waarbij hij slechts 45 g/km CO2 uitstoot.